SON DAKİKA
SON DEPREMLER

2021 Kayısı Rekolte Tahmini Açıklandı

0
Güncellendi - 2021-07-01 21:25:55
2021 Kayısı Rekolte Tahmini Açıklandı
A- A+ PAYLAŞ

Vali Aydın Baruş, 2021 yılı yaş ve kuru kayısı rekolte tahminini açıkladı. Daha önce Mayıs ayında Malatya'da açıklanıyorken, geçtiğimiz yıl yaşanan tartışmaların ardından bu yıl Ankara'dan açıklanacağı bildirilen kayısı rekoltesi ile ilgili bilgilendirme, son andaki bir değişiklikle Temmuz ayının ilk gününde Malatya'da yapıldı. Vali Baruş, Malatya'da yaş kayısı rekoltesinin tahmini 391 bin 088 ton olarak belirlendiğini, kurutmalığa ayrılacak kayısıdan da 86 bin 030 ton kuru kayısı elde edileceğine yönelik tahmin yapıldığını bildirdi.

Vali Aydın Baruş açıklamasında, “Kayısı rekoltesinin yaş kayısı olarak tahmini 391 bin 88 ton olarak belirlenmiş, yaş olarak ihracat ve iç piyasada tüketime ayrılan miktar 46 bin 931 ton tahmin edilmekte olup, kurutmalığa ayrılan yaş kayısı miktarı 344 bin 158 ton ve elde edilecek kuru kayısı miktarı da 86 bin 30 ton olarak tahmin edilmektedir.” dedi.

Baruş, diğer illerle birlikte Türkiye’nin kuru kayısı rekoltesi tahmininin 94 bin 938 ton olarak belirlendiğini kaydetti.

-"Kayısı ağaçlarında yüzde 12 artış var”

Vali Aydın Baruş, “858 bin 17 dekar alanda kayısı üretimi yapılıyor. Buda yaklaşık Malatya’nın yüzde 20 tarım arazisine takabil ediyor. Malatya’da 2021 yılı tespitleri çerçevesinde yaklaşık 8 milyon 7 88 bin kayısı ağacı dikili olduğu, bu ağaçlardan 7 milyon 819 bin 720’sinin meyve veren durumda olduğu Tarım Müdürlüğümüzün verilerinde tespit edildi. 2011 yılında Malatya’da toplam 6 milyon 971 bin 800 kayısı ağacı bulunurken, 2021 yılındaki tespitlerine göre bu sayı 7 milyon 819 bin 720 meyve veren kayısı ağacına çıkmış durumda. Yani yaklaşık yüzde 12’lik artış var son 10 yılda. Bu da çiftçimizin kayısı üretimine değer verdiğini, kayısı üretiminden önemli bir gelir elde ettiğini gösteriyor. “

-“Kuru kayısı üretiminde istikrarlı bir seyir var”

Vali Baruş şöyle devam etti:

“Kuru kayısı üretim miktarlarına baktığımızda da 2012 yılında en fazla olarak 160 bin ton, 2017 yılında ise 147 bin 260 ton üretim olduğunu görüyoruz. Bu yıllar kayısı rekoltesi açısından en yüksek yıllar. Son 2 , 2018, 2019 ve 2020 yıllarına baktığımızda da istikrarlı bir seyir olduğunu görüyoruz kuru kayısıda. 2018’de 88 bin 818 ton, 2019 yılında 87 bin 642 ton, 2020 yılında 85 bin 275 bin ton üretim gerçekleştirilmiş. İhraç edilen kuru kayısı ton fiyatına baktığımızda da en fazla ihracatın 2013 yılında 117 bin 861 ton olarak gerçekleştiğini görüyoruz. 2018, 2019 ve 2020 verilerine baktığımız da 2018 yılında 91 bin 430 ton, 2019 yılında 99 bin 665 ton, 2020 yılında ise 89 bin 930 ton kayısı ihracatı gerçekleştirildiğini görüyoruz. 2018, 2019 ve 2020 yıllarına baktığımız da; 2018’de 254 milyon 341 bin dolar, 2019 yılında 254 milyon 84 bin dolar, 2020 yılında ise 265 milyon 19 bin dolar seviyesinde bir gelir gerçekleştiğini görüyoruz. Yine 2018, 2019 ve 2020 yıllarındaki ton başına fiyata baktığımızda da 2018 yılında 2 bin 782 dolar ton başına kuru kayısı ihracat geliri, 2019’da 2 bin 549 dolar ve 2020 yılında ise 2 bin 948 dolar seviyesinde gerektiğini görüyoruz.”

-“Malatya’nın tahmini kuru kayısısı 86 bin, Türkiye’ninki 94 bin”

Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu tarafından yapılan çalışmayı anlatan Vali Baruş, sonuç kısımlarını kamuoyu ile şu şekilde paylaştı:

“Tarım ve Orman Bakanlığımız komisyon icmalini incelemiş, 28 Haziran 2021 tarihide komisyon kararımız ve rekolte tahmin icmali yayınlanmak üzere de İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze gönderilmiştir. 2021 yılı için Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu tarafından yapılan çalışmalar neticesinde; kayısı rekoltesinin yaş kayısı olarak tahmini 391 bin 88 ton olarak belirlenmiş, yaş olarak ihracat ve iç piyasada tüketime ayrılan miktar 46 bin 931 ton tahmin edilmekte olup, kurutmalığa ayrılan yaş kayısı miktarı 344 bin 158 ton ve elde edilecek kuru kayısı miktarı da 86 bin 30 ton olarak tahmin edilmektedir. Diğer taraftan Malatya’mızın yanında, Elazığ, Kahramanmaraş, Sivas ve Iğdır illerimizde de kuru kayısı üretimi yapılmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün yapmış olduğu değerlendirmeler ile birlikte Malatya’nın üretimi ile birlikte diğer illerimiz beraber değerlendirildiğin de Türkiye’nin kuru kayısı rekoltesi 2020 yılında 104 bin 254 ton iken 2021 yılında yaklaşık yüzde 8.9 azalma göstererek 94 bin 938 ton olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Sizlerle paylaşmış olduğum verilen yapılan teknik çalışmalar sonucu elde edilmiştir. “

Kuru kayısı için destekleme alım fiyatı ne olacak? 

Vali Baruş, kuru kayısı destekleme alım fiyatı için ise şunları kaydetti:

“2020 yılında Tarım ve Orman Bakanlığımız Kuru kayısı için destekleme alım fiyatı açıklamıştı. Bu yılda bakanlığımız tarafından gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Bu veriler Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından paylaşılacaktır diye tahmin ediyorum. İnşallah Toprak Mahsulleri Ofisinin de devrede olmasıyla birlikte üreticimize gerçekten büyük bir güven gelmiştir. Üreticimiz bundan sonra yoluna daha güvenli ve emin olarak devam edecektir.” 

Kuru kayısı fiyatındaki son durumu da paylaşan Vali Aydın Baruş, “Aldığım rakamlarda 2021 yılındaki fiyatlar değerlendirildiğin de kuru kayısının ton başına fiyatı şuanda ihracat fiyatı 3 bin 414 dolara çıkmış durumda.” dedi. 

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Satuk (3 yıl önce)
    Değerli çifçi abilerim,kardeşlerim sizlerin tepkisini anlıyorum.Malatya kale pütürge çamurlu eski malatya yarımcahan çolakoğlu kadıcayırı alacakapı kemer köprü alişar mamudu yazıhan durucasu kömüşhan sinan üçpınar fetihe akçadağ ovası bahri havalanı özal köyü levent kol kòy çaý köy esenbey akçadağ kürecik ılıca baskil imikusagı bilal uşağı adafı kale mamraş çiğdemli hacı memetli gemici alangören. Bu saymış olduğum yerleri bizzat mahsul zamanı gezdim. Malatya geneli kayısı ortalaması geçen sene 23 25 tl 18 23 tl arasiñdayken. Dekolte 187 bin ton du. Bizim yapmış olduğumuz analizler sonucu malatya 2021 dekolte kayısı 37 bin tonu geçmez. Ihracatcıların depoları boş.Malatya'ya yazık ediyorlar. Herkes tekeline almasın kayısıyı.Tso,belediyeler,valilik. Bu ürün sizlerin değil köylünün ürünüdür. Sizin makamınızı ellerinizden alsak ne yaparsınız. Sizlerde empati kurup köylünün malına ambargo koymayın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (3 yıl önce)
    Yalanın bu kadar katmerlisi de olamaz dedik ama oldu. Rekolteyi her Malatya'lı çok iyi biliyor ki bu kadar değil. Gerçek rekolte 22 bin ton civarı....
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (3 yıl önce)
    Ak parti iktidarının son zamanlarda atadığı en iyi bürokrat,kanımca tarım il müdürüdür.kendisi bilim adamidir.rekolteyi az aciklasa idi köylü değil stokcu kazanacaktı,şu an burada gelipte kendi tahminlerini yapan arkadaşlar hangi sayılarla rekolte tahminin de bulunuyor vallahi aklım almıyor.marsa gidecek üç şerit yol yapiliyor önermesine inan ,vatandaşlarımız da onlara inanıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • MESUT (3 yıl önce)
    Çiftçi haklı giderler arttı kayısı gibi besin değeri ve faydaları saymak ile bitmeyen bir ürün çok daha yüksek rakama çiftçiden alınmalı.İhracaatcı ise kendi ticari beceri ile yaptığı yatırım bedeli iki katına satsın helal hoş olsun.Ama çiftçiden düşük alarak değil dünya ülkelerine yüksek satarak kazansın.Bunun için lider lazım ekip lazım tarım bakanlığına baskı lazım herkesi bir araya getirmek lazım. Ama bu kişi sadece ziraat odasından beklememek lazım.İhracaat rakamına gelince Ticaret borsası ve TSO bir birileri ile yarışır önce biz açıklayalım diye.Rekolte açıklamaya gelince tepki çekmemek için ses yok.Makam araçlarından inmeden biri AKP peşinde biri MHP peşinde. Biri 3 yıldır kebap yemek kağıt kebabı gastronomi (bana göre pisboğaz festivali) peşinde Hatay şöyle Maraş böyle ile laf kalabalığı peşinde. Diğeri hangi vekil ile bu gün oturayım hangi kuruma gideyim derdinde.Ortak özellikleri ise muhtarlar ile oturmak. Beyler rekolte açıklanmadan hangi bakan hangi makam hangi vekil ile görüştünüz onu söyleyin. Allahtan korkun biraz memleket derdine düşün çiftci perişan esnaf perişan ihracaatçı sıkıntıda
    0
    0
    Yanıtla
  • öğrenci (3 yıl önce)
    Hani bu sene kaysı yoktu. Hani heryeri dolu vurmuştu. ben kendimi bildiim bileli Kaysı het sene yok yok deniliyor. Şükretmek böyle olmaz. Şükür bu sene Bol Bol var denilsin...
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilim (3 yıl önce)
    Bilimsel dayanaktan yoksun, stok yapanın ayrı malı olanın ayrı olmayanın ayrı hesabı var. Doğru düşünen maalesef yok. Rabbim bir ayetinde mealen diyor ki; "Doğru söyleyenin affedilmeyecek günahlarını affederim". Yalan söylemeye devam edin, yalana inanmaya devam edin. Dolu vursun ki stokcu kazansın diye de dua etmeye de devam edin. Rabbim sonumuzu hayreyleye. BİLİMİN olmadığı bir yerde hiç bir şey olmaz. Her şey yalan olur. RABBİM ilmi isteyene veriyor maalesef.
    0
    0
    Yanıtla
  • resocan (3 yıl önce)
    Maltyalılar yoğ yoğ demeyi sever. Milleti dinlesen kayısının %80 i yok dersin
    0
    0
    Yanıtla
  • Alparslan (3 yıl önce)
    herkes çiftçinin düşmanıymış mazot 7 tl Gübre 300 tl elektrik kv 2 tl nerede bu tarım bakanlığı ziraat odası
    0
    0
    Yanıtla
  • Sehitfevzili (3 yıl önce)
    Bayramdan sonra 26 liradan alım başlar.dalgalanma olur.agustos sonu alım yavaşlar.dusus beklenir.ekim 30 lira.ekim sonu 33.kasim Aralık 35 ilab38 görür.dekolte 65 bin ton.gucu olan beklersin.
    0
    0
    Yanıtla
  • YıKaMaCı (3 yıl önce)
    Mama vardı gelinki yiyesiniz 86 bin ton fiyatlar tavan yapmasın çifçinin yüzü gülmesin diye açıklanmış bir rakamdir bu 50 bin tondan fazla kaysi yok
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya aski (3 yıl önce)
    Toplam 7 milyon küsür kayisi agac var evet, en az 2-3 milyon kayisi agacida tecde ve yesilyurt da kesilerek yerine beton binalari diktiler. Yazik günah degil mi kardesim..
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan (3 yıl önce)
    Vay be bi bizim bahçelerde yokmuş Malatya kayısı doluymuş
    0
    0
    Yanıtla