SON DAKİKA
SON DEPREMLER

3'ü Malatyalı 12 Askerin Şehit Olduğu Olayda İhmal ve Sorumlu Yokmuş!

3'ü Malatyalı 12 Askerin Şehit Olduğu Olayda İhmal ve Sorumlu Yokmuş!
A- A+ PAYLAŞ

3'ü Malatyalı 12 askerin, 3 yıl önce şehit edilen ancak naaşına ulaşılamayan Üsteğmen Nuri Melih Bozkurt'un naaşını bulmak  üzere girdikleri Kuzey Irak'ın Pençe Kilit Harekat bölgesindeki mağaradana zehirlenerek şehit olmalarıyla ilgili olarak yapılan idari tahkikatın sonucu Milli Savunma Bakanlığı tarafından açıklandı ve herhangi bir suç, ihmal, kasıt ve zafiyet olmadığı belirtildi.

Kamuoyunda Malatyalı Teğmen Furkan Sert, Malatya- Pütürgeli Astsubay Kıdemli Çavuş Abdurrahman Akdoğan ile Malatya- Pütürgeli Sözleşmeli Er Ahmet Gültekin'in de 9 silah arkadaşıyla birlikte şehit olduğu olayda çok büyük ihmal olduğu yolundaki kanaatine karşın, bakanlığın soruşturmasında herhangi bir ihmal ve sorumlu olmadığına ilişkin açıklamasının yer aldığı cumhuriyet.com.tr'deki haber şöyle:

"6 Temmuz’da Şehit Üsteğmen Nuri Melih Bozkurt’un naaşını bulmak için Irak’ın Pençe-Kilit harekât bölgesinde yapılan arama-tarama çalışmasında askerler bir mağaraya girmiş, metan gazı, karbonmonoksit, ve hidrojen sülfür gazları nüfuzu nedeniyle 12 asker şehit olmuştu.

Olaya ilişkin Milli Savunma Bakanlığı’nca yapılan idari tahkikat tamamlandı. Olayın istisnai bir şekilde geliştiği, ihmal, kasıt veya zafiyet olmadığı ifade edildi.

‘GAZ ÖLÇÜMÜNE İHTİYAÇ DUYULMADI’
Milli Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, Pençe serisi harekâtların başladığı 2019 yılından, olayın yaşandığı 6 Temmuz 2025 tarihine kadar, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından 3 bin 764 mağaranın arama-tarama ve imhasının gerçekleştirildiği, daha önce böyle bir olayın meydana gelmediği, olayın yaşandığı mağaranın girilen 3 bin 765’inci mağara olduğu” kaydedildi. Söz konusu mağaraya yönelik 1-5 Temmuz tarihlerindeki keşif faaliyetlerinde herhangi bir olumsuz emareye rastlanmadığı, olayın meydana geldiği 6 Temmuz tarihinde de keşif köpeğinin mağaraya gönderildiği ve olumsuz bir durum oluşmaması üzerine gaz ölçümüne ihtiyaç duyulmadığı kaydedildi.

'ZAFİYET, KASIT, EKSİKLİK YOK'
Bakanlık olayın ardından yapılan kurtarma çalışmalarının usulüne uygun bir şekilde ilerlediğini belirterek, “Özellikle son on yılda elde edilen tecrübeler ışığında yapılan incelemeler neticesinde, olayda doğrudan bir ihmal ya da kasıt unsurunun bulunmadığı, herhangi bir disiplin zafiyeti veya kontrol/yönetim eksikliğinin söz konusu olmadığı, olay sırasında görevli olmayan bazı personelimizin, silah arkadaşlığı duygusuyla kendi canını hiçe sayarak emir beklemeden mağaraya girdiği ve arkadaşlarını kurtarma kararlılığı sayesinde daha ağır sonuçların yaşanmasının önüne geçtiği tespit edilmiştir.

Sonuç olarak yaşanan bu olay; istisnai, öngörülemez ve olağan dışı bir durum olarak gelişmiş, istenmeyen ve hepimizi derinden etkileyen bir şekilde sonuçlanmıştır” sözleri kullanıldı."

cumhuriyet.com.tr- malatyahaber.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız
Reklam