Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Malatya Valiliğini, Büyükşehir Belediyesi'ni ve AKP İl Başkanlığını ziyaret etti.
VALİLİKTE..
Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere kente gelen Bayraktar, Malatya Valiliğini ziyaret etti, şeref defterini imzaladı.
Bayraktar, basına kapalı gerçekleştirilen ziyarette, Vali Seddar Yavuz'dan yatırımlar hakkında bilgi aldı.
Ziyarette, AKP Malatya milletvekilleri Bülent Tüfenkci, Abdurrahman Babacan, İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, İhsan Koca, Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er ve AKP İl Başkanı Ali Bakan da yer aldı.
AKP İL BAŞKANLIĞI..
Bakan Bayraktar, Valiliğin ardından AKP İl Başkanlığını ziyaret etti. Bakan Bayraktar burada İl Başkanı Ali Bakan ve partili yöneticilerle bir araya geldi.
Ziyaret için teşekkür eden AKP İl Başkanı Ali Bakan, 6 Şubat depremlerinden sonra Malatya’nın büyük hasar alan illerden biri olduğunu belirterek, "Burada en büyük problemimiz sadece doğalgazla ilgili. Depremden önce söz verilmiş sokağın biri yapılmış ve yarısı yapılmış, mahallenin bir kısmı yapılmış, kalan yani bizim diğer yerlerin ilgili bir problemimiz yok. Sadece bu mahallelerdeki yarım bırakılan ve söz verilen yani herkesin oturduğu yıkılmamış kalan mahalleler var, bunların tamamlanmasını bir an evvel istiyoruz. İkincisi de elektrikle ilgili bir takım problemler var. Ama en büyük problemimiz doğalgazla ilgili. İnşallah bu konuda şirkette bir takviye bir şekliyle talep edilir. Bu sağlanırsa bizim başka birçok önemli bir problemimiz yok" ifadelerini kullandı.” diye konuştu.
Parti binasında açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar “Malatya'nın yeniden inşası için çok büyük bir gayretle, son 2,5 yılda çok önemli adımlar atıldı. 6 Şubat depremlerinden sonra bütün önceliğimiz şehirleri bir an önce tekrar yeniden inşa edebilmek, sosyal, ticari hayatı normale döndürmektir. Biz de altyapı, doğal gaz ve elektrik hizmetlerinde benzer yolu takip ettik. Yeni yapılan yerlere altyapı hizmetlerinin getirilmesi için bütün kurumlarımız ile eş zamanlı olarak, eksiksiz olarak tamamladı ve diğer kısımlarda tamamlanmaya devam ediyor." diye konuştu.
Bakan Bayraktar açıklamasını şunları söyledi:
“Şebekeler bugünün ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak hale gelmeye başladı. Çünkü ihtiyaçlarımız da arttı. Eskiden sadece aydınlatma amaçlı olarak aslında tasarlanmış, dizayn edilmiş ve yapılmış bu hatlar, bu altyapı şimdi bunun çok daha ötesinde ihtiyaçları karşılamak durumunda. Tüketicilerimiz bu anlamda arttı. Gerek trafolarımız, gerek iletim hatlarımız, gerek dağıtım hatlarımızın bu anlamda yenilenmesi çok önemli bir aşama. Bu sadece Malatya için değil, aslında bütün Türkiye için de geçerli. Dolayısıyla burada büyük bir dönüşüm sürecine giriyoruz. Artık yeni bir sistem dizaynına ve mimarisine ihtiyacımız var. Bu önümüzdeki süreç, 2026-30 dönemi için planladığımız süreçte buna göre inşallah şekillenecek. Tabii burada özellikle yine bu depremin etkilerinin, son 2 buçuk 3 yılın etkisini de göz önünde bulundurarak; özellikle depremden çok fazla etkilenen 4 ilimizde, 2 ilçemizde bir elektrik ve doğalgaz şebeke mimarisini ve altyapısını bu anlamda hayata geçireceğiz. Hedefimiz bu.”
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ..
Bakan Bayraktar, Malatya Büyükşehir Belediyesi’ni ziyareti sonrası düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, 6 Şubat depremlerinin ardından Malatya’nın yeniden ayağa kaldırılması sürecinde enerji altyapısının öncelikli alanlardan biri olduğunu belirtti. Ziyaret sırasında yapılan toplantıya Malatya Valisi Seddar Yavuz, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, milletvekilleri ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, "Malatya, Hatay’dan sonra fiziki anlamda en ağır hasarı alan ikinci il oldu. Deprem sonrası Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve bakanlarımızın desteğiyle çok hızlı bir toparlanma süreci yaşadık. 80 bin hak sahibimiz olmasına rağmen 100 bin konutun ihalesi tamamlandı. Ancak başta doğalgaz olmak üzere bazı altyapı sorunlarımız sürüyor" dedi.
Başkan Er, özellikle doğalgaz erişimi konusunda Malatya’nın pozitif ayrımcılığa ihtiyacı olduğunu ifade ederek, "Kentimiz büyüdü, yeni konut alanları oluştu. Bu alanlara doğalgaz ve elektrik altyapısı yetişmekte zorlanıyor. Battalgazi ve Yeşilyurt gibi mahalleler ile kırsaldan merkeze bağlanan yerleşim alanlarında doğalgaz taleplerimiz devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Malatya Valisi Seddar Yavuz da konuşmasında, "Bakanımız, Malatya’nın enerji ihtiyaçlarını daha önce de yakından takip etti. Bugünkü ziyaretle bu ihtiyaçlar yerinde değerlendirildi. Özellikle enerji alanındaki yatırımlar için Sayın Bakanımız gerekli talimatları verdi" şeklinde konuştu.
Deprem sonrası enerji altyapısının hızlıca yenilendiğini ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise, "Yeni yapılan konutlara doğalgaz ve elektrik ulaştırmak birinci önceliğimiz oldu. Elbette bu süreçte bazı bölgelerde gecikmeler yaşanmış olabilir. Bugün sahada yerinde inceleme yapıyoruz. Valimiz, belediye başkanımız ve milletvekillerimiz her an sahadan bilgi aktarıyor. Biz de buna göre planlamalarımızı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
Bayraktar, Malatya’da yapılacak enerji yatırımlarında pozitif ayrımcılık uygulanacağını belirterek, "Güneş enerjisi santralleri ve elektrik altyapısında belediyelerimize öncelik vereceğiz. Bu konuları bugün değerlendireceğiz" dedi.
Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltma hedefi doğrultusunda önemli mesafe kat ettiğini ifade eden Bakan Bayraktar, Karadeniz gazıyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Karadeniz’de Sakarya gaz sahasında günlük 9,5 milyon metreküp gaz üretiyoruz. Bugün itibarıyla 4 milyon hanemiz bu gazı kullanıyor. 2026’da bu sayıyı 8 milyona, 2028’de ise 16 milyon haneye çıkaracağız. Yaklaşık 21,8 milyon konutun yüzde 70’i kendi gazımızla ısınacak."
Enerji ithalatına yılda 90 milyar doların üzerinde kaynak harcandığını belirten Bayraktar, "Kendi doğal gazımızı ve petrolümüzü üreterek bu yükü azaltacağız. Şırnak Gabar’da Türkiye’nin en kaliteli petrolünü üretmeye başladık. Akkuyu’da nükleer santral projemiz ilerliyor. Enerjide bağımsız Türkiye için çalışmaya devam ediyoruz" dedi.
Sosyal enerji destekleri hakkında da bilgi veren Bayraktar, "2023’te yaklaşık 900 milyar lira enerji desteği sağladık. Bu yıl rakam 700 milyar liraya yaklaştı. Gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşan daha adil bir destek sistemi kuruyoruz" ifadelerini kullandı.
Son olarak doğalgazsız mahalle kalmayacağını belirten Bayraktar, "Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu hedef doğrultusunda tüm yerleşim yerlerine doğalgaz ulaştıracağız. Malatya’da da bu hedefe ulaşmak için gerekli tüm çalışmaları yapacağız" diye konuştu.
malatyahaber.com- AA- iha




