Malatya’da son bir yıl içerisinde 88 adet asansörün aşırı riskli olduğu tespit edilirken, 40 asansörün ise hizmet dışı bırakıldığı bildirildi.
Malatya Belediyesi Basın Müdürlüğü tarafından verilen bilgide, “2011 yılında çıkarılan yönetmelik gereği özel firmalara devredilen asansörlerin yıllık bakım kontrolleri için Malatya Belediyesi ile firma arasında 1 yıllık sözleşme imzalandı. Asansörlerin yıllık kontrollerini yapmak için yönetmelik gereği A Tipi Muayene Belgesine sahip 4 kuruluşun Malatya Belediyesi’ne müracaat ettiği belirtilirken, yapılan incelemeler sonucunda Uluslar arası Belgelendirme ve Denetim Eğitim Merkezi San. Ve Tic. Ltd. Şti. (UDEM) ile görevlendirme sözleşmesi imzalandı. Yeni asansörlerde birinci yılın sonunda, diğerlerinde ise yılda en az bir kere yapılması gereken asansörlerin Haziran 2013 ile Haziran 2014 dönemine ait kontrol ücretleri de belirlendi” ifadeleri kullanıldı.
Malatya Belediyesi ile UDEM arasında imzalanan sözleşme gereği Haziran 2013 - Haziran 2014 tarihleri arasında Malatya genelindeki asansörlerin kontrollerinin 1 yıl süreyle UDEM şirketi tarafından yapılacağı belirtildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“2011 yılının Kasım ayında çıkan yönetmeliğin ardından geçtiğimiz yıl yetkilendirilen firma kanalıyla düzenli kontrolleri yapılmaya başlayan asansörlerin bakım ve kontrolleri sıkı ve titiz bir şekilde yapılıyor. Bu kapsamda 2012 Haziran ayı ile 2013 Haziran ayı arasında toplam 2 bin 378 adet asansörün muayene edildi. İlk muayenede yüzde 87 olan riskli asansör oranının ikinci muayenede yüzde 65 seviyesine düştü.”
İnsan yaşamı açısından hayati derecede önemi bulunan asansörlerle ilgili olarak yapılan kontroller sıkı bir şekilde yapılırken, son bir yıl içerisinde 88 adet asansörün aşırı riskli olduğu tespit edildi. 88 aşırı riskli olan asansörlerden 48 adetinin aşırı riskinin giderilerek hizmete alındığı belirtilirken, 40 adetinin ise hizmet dışı bırakıldığı kaydedildi.
FOTO: Arşiv