SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Ziraat Odalarının Belirlediği Yevmiye Yasa Dışı'

0
Güncellendi - 2021-07-23 11:15:33
'Ziraat Odalarının Belirlediği Yevmiye Yasa Dışı'
A- A+ PAYLAŞ

VALİLİĞİN UYARISINA RAĞMEN, MEVSİMLİK İŞÇİ ÜCRETİNİ DÜŞÜK AÇIKLADILAR.. ÜSTELİK YETKİLERİ DE YOK!. Malatya Valiliği’nin, kayısı hasadında çalışan mevsimlik tarım işçilerinin gündelik ücretini,  Çalışma Bakanlığının belirlediği Tarımda İş Aracılığı Yönetmeliği’ne uygun biçimde,  “asgari ücretin 1/30 brütü olan 119,25” TL olarak belirlemesine, bu ücreti ilan etmesine ve başka herhangi bir kuruluşun ücret belirleme yetkisi olmadığını açıklamasına karşın, Ziraat Odaları Koordinatörü Yunus Kılınç’ın imzasıyla bu yönetmeliğe aykırı bir biçimde yasa dışı bir tarife belirlendiği ve mevsimlik kayısı işçilerine bazı bölgelerde çalışanlara 90-95 TL arasında ücret dayattığı ileri sürüldü.

Malatya Valiliği, kayısı hasadında çalışan mevsimlik işçilerin gündelik ücretlerinin 2021 yılı için asgari ücretin 1/30 brütü olan 119,25 lira olduğunu ve bu ücretin altında işçi çalıştıran işverenin tespiti halinde yasal işlem uygulanacağını açıklamıştı.

Valilikten, 16 Temmuz 2021 tarihinde yapılan yazılı açıklamada, Malatya‘ya kayısı hasat döneminde gelen mevsimlik tarım işçilerinin gündelik ücretleri konusunda farklı ödemelerin olduğu konusunda duyumlar alındığı bildirilmiş ve şu hususlar vurgulanmıştı:

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 27 Mayıs 2010 Perşembe günü 27593 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tarımda İş Aracılığı Yönetmeliği’nin 11. maddesinin E bendi ve 12. maddenin 2. bendinde ‘işçilerin günlük bürüt kazançları 4857 sayılı İş Kanununun 39’ncu maddesinde belirtilen asgari ücretin altında olamaz, ücretler kararlaştırılan ödeme biçimine göre işverence her işçinin kendisine ödenir’ hükmü gereğince, 2021 yılı tespit edilen asgari ücretin brütü altında bir ücret ödenemeyeceği açıkça belirtilmiştir. Dolayısıyla herhangi bir kurum/kuruluşun (STK) mevsimlik tarım işçilerinin ücretlerini belirleme yetkisi bulunmamaktadır. 2021 yılı için asgari ücretin 1/30 brütü olan 119,25 TL (yüz on dokuz lira yirmi beş kuruş) ücretin (günlük yevmiye) altında işçi çalıştıran işverenin tespiti halinde yasal işlem uygulanacaktır”.

Ziraat Odaları İl Koordinatörü kafasına göre ücret belirlemiş

Malatya Valiliği’nin, kayısı hasadında çalışan işçilerin gündelik ücretini belirleyen ve söz konusu yönetmeliğe dayanan Karar’ına karşın, başkanlığını Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç’ın yaptığı Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyonunun, yasadışı bir tutumla, Yönetmelikle belirlenen ücretin altında bir tarife belirlediği ve bazı bahçe sahiplerine Yunus Kılınç imzasıyla bahçe sahiplerine, Çalışma Bakanlığının belirlediği ücretin altında bir ücret tarifesi yazılı belge dağıtıldığı öğrenildi.

Malatya Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanlığı ve bazı Ziraat Odaları’nın, Tarımda İş Aracılığı Yönetmeliği hükümlerine aykırı biçimde belirlediği yasa dışı tarifede kayısı işçileri için 90-95 TL arasında ücret tespit ettiği ileri sürüldü.

Yönetmeliğe aykırı tarifeyi kullanan bazı bahçe sahiplerinin, kayısı işçilerine Malatya Valiliği’nin belirlediği ücreti ödemek yerine, “Ziraat Odaları 90-95 TL arasında ücret belirledi ve size bu tarife üzerinde ücret ödeyeceğiz” dedikleri, kayısı işçilerinin ise bu duruma itiraz ettiği, bu nedenle bahçe sahipleri ya da bahçe kiralayıcıları ile işçiler arasında tartışmalar yaşandığı öğrenildi.

İŞ-Kur İl Müdürlüğü müdahale ediyor mu?

Mevsimlik işçilerin günlük ücretlerinin tam olarak yönetmeliklerdeki gibi uygulanıp uygulanmadığını denetlemekle yükümlü kurum olan İŞ KUR İl Müdürlüğü’nün, Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu’nun yasa dışı ücret belirlemesine karşı herhangi bir girişimde bulunup bulunmadığı da merak ediliyor.

Güler HAZAR, malatyahaber.com 

FOTO: Arşiv

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • erol (3 yıl önce)
    Ziraat odasının belirlediği fiyatla çalışan sadece oturduğu yerde patik yapan kadın işçilerdir. Yetişkin erkek işçi 200 tl yövmiye, 20 tl çavuş ücreti, yeme içme ve gidiş-geliş yol masrafı bahçe sahibine ait .Piyasada ziraat odasının belirlediği fiyata çalışan yok, çalışsada aldığı paranın karşılığı bir iş yok. Kayısı para ettiği bu yıl için yövmiye az deniyor, seneye kayısı para etmediğinde yövmiyelerde indirim yapılacakmı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Valiliğin kararı 18 yaş altı çalışmayacak Bahçe sahibi yol parası vermeyecek Falan filan aslında valiliğin kararı bahçe sahibi için coook. Coook iyi Ziraat odalarının kararı ise işçinin destekçisi 8 yaşındaki çocuk ta 95 tl yovmiye alıyor 18 yaşındaki gencte 95 tl yovmiye alıyor 70 yaşındaki teyzemde 95 tl yovmiye alıyor 2. Bi konu yol parası olarak her bahçe sahibinden aynı para alınıyor hangi karar çalışan için daha iyi ??? Bilip bilmeden yorum yazıyorsunuz...
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (3 yıl önce)
    Valilik madem bu kadar duyarlı,asgari ücretin 1/30 u falan diyor,iş kayısı işçisine gelene kadar akşam olur.gitsin asgari ücrete çalıştırıp görünür ama aslında maaş günü 200-300 tl yi elden geri alan işverenlere baksın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vali amca (3 yıl önce)
    Valilik çalışan işçilere yaş sınırı koysun.10 yaşındaki çocugada 120 yovmiye olacak iş değil Ziraat odasının koyduğu rakam geçerlidir
    0
    0
    Yanıtla
  • Huzur (3 yıl önce)
    Bunu hangi şahıs belirlediyse sadece birgün kayısı bahçesinde çalıştıracan bakalım klima önünde masa başında oturmaya benziyormu..
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (3 yıl önce)
    Sabah 6 dan akşam 6 ya kadar 12 saat bu sıcakta çalışan ve zor şartlarda çadırlarda kalan kaysi işçilerine verilen para yetersizken bu paradada kesintiye gidiliyor , bunu Çukurova da pamuk capalayan,pamuk toplayan ,kışları narenciye bahçelerinde çalışan birisi olarak çok iyi biliyorum,ülkemizde işsizlik ve çalışanların yetersiz ücretlerle çalıştığı gerçeği varken ülkemize göç eden milyonlarca insanlarla birlikte bizim insanımızın hem iş bulması zorlaştı hemde çok ucuza çalışan işçiler çoğaldı diyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yaratık (3 yıl önce)
    Valilik neye göre 120 lira açıklama yapıyor. Valilik bahçe mi gezmiş görmüş. Aileleri 11,12 yaşında çocukları getirip çalıştırıyor. Sırf işçisiz kalmamak için sineye çekiyoruz, kim bir çocuğa 120 tl ödeme yapar. Ortalama alınınca ziraat odasının fiyatı doğru 95 tl makul. Ziraatla ilgili işlere ziraatcılar baksın valilikte çiftçi kayısı nasıl daha kıymetli degerlendirir diye uğraşsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Emek değerlidir (3 yıl önce)Yaratık isimli kullanıcı yorumuna
    Rahmetli dedem anlatırdı 40,50 yıllarda yiyecek zor bulurduk bundan dolayı köyün varlıklı insanlarının yanında boğaz tokluğuna para almadan çalışırdık,o gün karnımız doydugu için mutlu olurduk,oldu olacak kaysi işçilerine bari para vermeyin karın tokluğuna çalıştırın.
    0
    0
    Yanıtla