SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Konumu Araştırma Üniversitesi Olarak Belirledik'

0
Güncellendi - 2021-08-05 11:56:47
'Konumu Araştırma Üniversitesi Olarak Belirledik'
A- A+ PAYLAŞ

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın, 2016 yılındaki rektörlük seçimleri kampanyası sırasında vadettiği “İnönü Üniversitesi’ni dünyadaki ilk 500 üniversite arasına yükseltme” hedefi; Kızılay’ın 5 yıllık görev süresinin bitip,  6. yılının başlayacağı bu günlerde yayınlanan ve gelecek yıl yürürlüğe girecek yeni Stratejik Planda bir kez daha tekrar edildi.

İnönü Üniversitesi’nin 2020 yılında hazırlıklarına başladığı, “İnönü Üniversitesi 2022 – 2026 Stratejik Planı” geçtiğimiz günlerde kamuoyuna açıklandı.

İnönü Üniversitesi’nin gelecek 5 yılının yol haritası olarak nitelendirilen Stratejik Plan için bir önsöz yazan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, 1975 yılında kurulan İnönü Üniversitesi’nin Türkiye’nin seçkin yükseköğretim kurumlarından biri olduğunu belirterek, amaçlarının, ‘dünyada referans alınan bir üniversite olmak’ olduğunu yazdı. Rektör Prof. Dr. Kızılay, “Amacımız, eriştiğimiz bu seviyeyi daha da yükselterek ülkemize ve insanlığa yararlı bilgi üretmek, özgüveni yüksek ve karşılaştığı sorunları çözme becerisine sahip yetkin bireyler yetiştirmek, eğitim, araştırma ve sağlık alanlarında dünyada referans alınan bir üniversite olmaktır” dedi.

“Başta gelen amaçlardan biri dünyada ilk 500 üniversite arasında yer almak”

Rektör Yardımcısı Abdulkadir Baharçiçek’in başkanlığındaki bir komisyon tarafından hazırlanan, ‘2022 – 2026 Stratejik Planı’nın değişik başlıkları altında, çeşitli defalar, İnönü Üniversitesi’nin başta gelen amaçlarından birinin ‘dünyadaki ilk 500 üniversite arasında yer almak’ vurgusu yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı 2021 Yıllık Programı’nda, Türkiye’de, yükseköğretim kurumlarına verilen görevlerden birinin, “Dünya akademik başarı sıralamalarında 2023 yılı itibarıyla en az 2 üniversitemizin ilk 100’e ve en az 5 üniversitemizin de ilk 500’e girmesi sağlanması” olduğu belirtilen Stratejik Plan’da, verilen bu görev bağlamında, İnönü Üniversitesi’nin, “Nitelikli ve katma değeri yüksek araştırma-geliştirme çalışmalarını artırarak araştırma üniversitesi statüsü kazanmak, üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmek ve dünyada ilk 500 üniversite arasında yer almayı” amaçladığı kaydedildi.

“Konum tercihini araştırma üniversitesi olarak belirledik”

İnönü Üniversitesi’nin, “Araştırma Üniversitesi” olarak konumlandırıldığı belirtilen Stratejik Plan’da, bu yolda yürütülen ve yürütülecek çalışmalara yönelik olarak şu bilgiler aktarıldı:

“Üniversitemiz farklılaşma stratejisi kapsamında konum tercihini “araştırma odaklı üniversite” olarak hedeflemektedir. Üniversitemiz üst yönetiminin araştırma faaliyetlerine pozitif desteği başta olmak üzere Üniversitemizin yüksek düzeyde teknolojik altyapıya sahip araştırma ve uygulama merkezleri ile araştırma laboratuvarlarının olması, araştırma faaliyetlerinde ihtiyaç duyulan ekipmanların varlığı, üniversitemiz BAP bütçesinin sürekli artması ve verilen proje desteklerinin çeşitliliği, Malatya Teknopark ve TTO’nun varlığı üniversitemizi araştırma üniversitesi olma yolundaki hedeflerine yaklaştırmaktadır”.

İnönü Üniversitesi’nin verdiği sağlık hizmetlerinin kalitesi ve niteliği ile farklılaştığı belirtilen Stratejik Planda, temel amaçlardan birinin de, “Uluslararası standartlarda sunulan sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması” olduğu vurgulandı.

“Salgın şartlarında, organ naklinde hız kesilmedi”

Stratejik Plan’ın bu bölümünde, başta Karaciğer Nakli olmak üzere organ nakli alanında yapılan çalışmalara ilişkin istatistiksel veriler sunuldu ve şu bilgiler aktarıldı: “Üniversitemizde organ nakli sayı ve çeşitliliği yıllar itibari ile artmıştır. 2016 yılında organ nakli sayısı 372 iken, 2019 yılında yapılan nakil sayısı 590 olmuştur. 2017 yılından itibaren her yıl sağlanan nakil sayısındaki artış 2020 yılında ülkemizde yaşanan korona virüs salgını nedeniyle azalmıştır. Buna rağmen 2020 yılında 2016 yılı nakil sayısı aşılarak 460 adet organ nakli gerçekleşmiştir”.

“TÖTM’nde 107 poliklinikte sağlık hizmeti sunuluyor”

Turgut Özal Tıp Merkezi’ndeki 2020 yılı sonu itibariyle 107 poliklinik, 1585 yataklı birim, 317 yoğum bakım ve 12 adet laboratuvar ile hizmet sunulduğu belirtilen Stratejik Plan’daki “Sağlık turizmi kapsamında yurt dışından 2016 yılında gelen hasta sayımız 170 iken, 2020 yılı sonu itibariyle yurt dışından gelen toplam hasta sayımız 1.004 olmuştur. Üniversitemizde TÖTM’e bağlı olarak hizmet veren Geleneksel ve Tamamlatıcı Tıp Merkezi 14 Temmuz 2017 tarihinde kurulmuş olup ilk hastalarını 2018 yılında almaya ve ilk eğitimlerini 2019 yılında vermeye başlamıştır” denildi.

2020 yılında döner sermaye geliri 500 milyon TL’ye yaklaştı

Döner sermaye artışı hakkında da bilgi verilen Stratejik Plan’da, İnönü Üniversitesi’nin 2017 yılındaki döner sermaye gelirinin 219 milyon TL olduğu, bu gelirin 2020 yılı sonunda 499 milyon TL’yi aştığı kaydedildi.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Sayın rektör hedefini revize et yoksa rezil olacaksın. Hedef konulurda bu kadar uçulmaz ki. Koca Türkiyeden ilk beşyüze 1 veya 2 üniversite girebiliyor. İnönü üniversitesini ilk 500 e sokacağım dediysen bir planın vardır sayın rektör. İnönü üniversitesi ne zaman uçuşa geçecek zaman daralıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (3 yıl önce)
    araştırma hastanelerinin isimleri karıştırılıyor.sayın rektör ilk 500 değil belki 5000 düşünmeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • serhat (3 yıl önce)
    Hedef doğuda en iyi ilk 5 olsun hocam içi bizi dışı kimleri yakıyor üniversitenin!
    0
    0
    Yanıtla
  • Hulusi (3 yıl önce)
    İki sıfır eksik olmuş.. ilk 50.000 belki.. malesef akademi çökmüştür ülkemizde tonlarca cümle yazarım ama neme lazım müstehaktır bu memlekete..
    0
    0
    Yanıtla