SULTANSUYU HARASI'NDA İNŞAAT TEKNİĞİNE UYGUN OLMAYAN İMALATA İTİRAZ EDİNCE.. Sultansuyu Tarım İşletmesi’nde (Harası'nda), 24 Ocak depreminden 10 ay sonra depremde hasar gördüğü iddiası ile yıkılan idari binanın yerine yapılan hizmet binası inşaatını kontrol etmekle görevli inşaat mühendisinin “İnşaatın teknik ve standartlara göre” yapılmadığı konusunda uyarısı üzerine müteahhit firmanın çalışanları tarafından “ağır şekilde dövüldüğü” ortaya çıktı.
Güya depreme dayanıksız diye yıkılan binaların yeniden inşasının güvenli ve olası deprem ve diğer felaketler karşısında sağlam bir yapı olması için uyarılarda bulunan mühendisin dövülmesi, TİGEM'in, Sultansuyu'nda dayanıklı ve sağlam yapı inşa etme amacını da tartışmaya açtı.
Uyarıda bulununca..
Alınan bilgilere göre; TİGEM tarafından Kırşehir'den Malatya'ya gönderilen işletme personeli inşaat mühendisinin, Sultansuyu Tarım İşletmesi'ne gelerek burada devam eden hizmet binası ve lojman inşaatlarında incelemelerde bulundu. İddiaya göre; mühendisin, inşaatın teknik ve standartlara göre yapılmadığı, özellikle kalıp ve demir kullanımı konusunda uyarıda bulunması üzerine, müteahhit firmanın inşaat çalışanları tarafından saldırıya uğradığı, işçilerin, inşaatta kullandıkları malzemelerle mühendisi dövdükleri, mühendisin şikayetçi olması üzerine işletmeye jandarma ekiplerinin geldiği, hastaneye kaldırılan mühendise darp raporu verildiği bildirildi.
Olaydan psikolojisi bozulan ve adının M.B olduğu öğrenilen mühendisin, Malatya’dan ayrılarak başka bir ilde psikolojik tedavi görmeye başladığı da ileri sürüldü.
Olayla ilgili adli soruşturma başlatılırken, herhangi bir idari işlem yapılıp yapılmadığı konusunda Malatya Valiliği'nin de kamuoyuna bir açıklama yapması bekleniyor.
Neredeyse bir yıl sonra 'güya' hasar gördüğünü! fark etmişlerdi!
Cumhuriyet İdaresi’nin Osmanlı’dan devralarak geliştirdiği ve bugüne taşıdığı en önemli kurumlardan biri olan Sultansuyu Tarım İşletmesi (Hara)’ne ait olan ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında inşa edilen, bu yönüyle hem Sultansuyu Harası’nın tarihselliğinin göstergesi hem de Hara’nın doğal ve kültürel dokusunun en önemli unsurları olan taş yapıdaki idari bina ve misafirhane ile lojmanların, Sivrice depreminden 10 ay sonra parayla özel bir şirkete ürettirilen ‘sipariş’ bir raporla, yıkımına karar verilmişti.
Yıktırılan tarihi taş binaların yerine, 29 Nisan 2021 tarihinde Ankara'da 15 firmanın katıldığı ihale gerçekleştirilmiş, İtiraz nedeniyle uzayan değerlendirmenin ardından, ihaleyi, Elazığlı Abdulvahap Yılmaz müteahhitlik firması, 18 milyon TL bedelli teklifle almıştı.
Mimarlar Cep telefonu ışığı ile denetleyip raporu onaylamıştı
Sultansuyu Harası binaları, Erzincan’da, 1939 yılında meydana gelen büyük deprem sonrasındaki, ‘depreme dayanıklılık hassasiyeti’ ile yapıldığı ve çoğunluğu taş bina olarak inşa edildiği için sağlamlıkları ile biliniyordu.
Gelinen noktada, devam eden inşaat sürecini denetleyen ve inşaat tekniğine aykırı imalata itiraz eden mühendis müteahhit firmanın işçilerinden öldürülesiye dayak yerken, Sultansuyun'daki binaların dayanıklı olmadığı yönünde özel şirkete hazırlatılan rapora kamuoyunda oluşan itirazlar üzerine Sultansuyu'ndaki binalarda incelemelerde bulunan Malatya Mimarlar Odası Şube Başkanı Yunus Emre Fidanel ve bir grup arkadaşı haradaki binada cep telefonu ışığıyla ‘bakarak’ çürük olduğu kanaatine varmış ve yıkıma destek vermişlerdi.
Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde, yapımı devam eden inşaatların yapı güvenliğini TİGEM adına denetlemekle görevli inşaat Mühendisi M.B.'nin görevinin gereği olarak yaptığı uyarılar nedeniyle ölümüne dayak yemesi karşısında TİGEM'in saldırıya uğrayan mühendise sahip çıkıp çıkmayacağı merak konusu oldu.
Güler HAZAR, malatyahaber.com
ARŞİV FOTO: Sultansuyu Harası genel görünüm (üstte). İşletmedeki tarihi binaların 'düzmece' raporla depreme dayanıksız olduğu yolundaki iddiaların ardından, Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı ile bir grup arkadaşı, cep telefonu ışığı eşliğinde inceleme yaptıktan sonra, binaların yıkımına yol açan 'sipariş' rapora destek vermişlerdi (altta)