SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ahilik Kültürünü Yaşayacağız, Yaşatacağız"

0
Güncellendi - 2021-09-12 21:47:37
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, “Esnaf ve sanatkâr camiası olarak milli birlik ve toplumsal dirliğimizin en önemli kaynaklarından birisi olan Ahilik Kültürümüzü hem yaşayacağız hem de yaşatacağız.” dedi. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da, Ahilik Kültür Haftası ve Ahilik Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

"AB KRİTERLERİNE VERİLEN ÖNEM KADAR AHİLİK KRİTERLERİNE DE ÖNEM VERİLMELİ"

14- 20 Eylül arasındaki Ahilik Kültür Haftası ve Ahilik Bayramı vesilesiyle yazılı bir açıklama yapan Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin, ahilik kültürünün toplumsal değerlerin oluşmasında son derece önemli bir işlev üstlendiğine dikkat çekerek, “Bin yıllık Türk tarihinde milletimizin birlik, beraberlik, yardımlaşma ve dayanışma içinde olmasının en temel nedeni Ahilik Kültürüdür” ifadelerini kullandı.

Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin’in, Ahilik Kültür Haftası ve Ahilik Bayramı ile ilgili olarak yayınladığı mesaj şöyle:

“Milletimizi güçlü kılan, imparatorluk kurduran, ateş çemberinden çıkarak yeniden kurtuluşunu sağlayan ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel etkenlerin temelinde Ahilik kültür ve ahlakı vardır. Millet olarak ne zaman dara düşsek, gücümüzü mertlik ve cömertlik anlayışıyla bütünleşen Ahilik kültüründe buluyoruz. Bin yıllık Türk tarihinde milletimizin birlik, beraberlik, yardımlaşma ve dayanışma içinde olmasının en temel nedeni Ahilik Kültürüdür. Çünkü; Ahilik kültürü milli ve yerli olmayı gerektiriyor. Bu meziyetlerinin yanında yurt savunmasına katkı veren bayrağına, toprağına, ezanına canından aziz bilen bir anlayışa sahiptir.

Siyasal ve ekonomik yapımızın güçlenmesinde belirleyici rol oynayan Ahilik, daima toplum yararını gözeten, meslek ahlak ve ilkelerine önem veren sosyal hizmet yapılanmasıdır. Ahilik; günümüzdeki sorunların çözümü için sosyal dayanışma ve bütünleşmeyi ön planda tutması nedeniyle sosyal hizmet için model bir yapılanmadır. Türkiye’nin, bölgemizin ve dünyanın ihtiyaç duyduğu sistem ve kültür Ahilikte mevcuttur.

13. yüzyılda Anadolu'da kurulan Ahilik; bir meslek teşkilatı olduğu kadar, getirmiş olduğu ahlaki değerlerle birlikte Ahilik değerlerinin günlük hayatın bütün alanlarında yaşanmasını amaçlamış kapsamlı bir ahlak eğitim merkezi konumundadır. Ahilikte mesleki eğitim, ahlaki eğitim ve halkın eğitimi temel prensiptir. Ahilik eğitim sisteminin temelinde ahlaklı insan yetiştirilmesi, özelde ise dürüst esnaf yetiştirilmesi vardır. Ahi ahlakı, temelde Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamber’in hadislerine dayanmaktadır. Ahilik kültürünün özünde eline, diline ve beline sahip olma vardır. Ahilik ruhunun korunması halinde toplum daha sağlıklı gelişecektir.

Avrupa bugün kaliteyi konuşa dursun, yüzyıllar öncesinde üretilen malda standart sağlama, ekonomik kazancın ötesinde etik yönünün olduğu düşüncesi Ahi geleneğinin temelidir ve üretime mükemmellik getiren bu anlayış Türklere aittir. Teşebbüs hürriyetini, adaletli rekabet anlayışını, fikir ve inanç özgürlüğünü Ahilik Anadolu’da kurumsallaştırmıştır. Ülkemizde Avrupa Birliği kriterlerine verilen önem kadar, yüzyıllar öncesinde kaliteyi, teşebbüs hürriyetini, adaletli rekabeti ve etik değerleri yaşayan ve yaşatmış olan Ahilik kriterlerine de önem verilmelidir.

Ahilik teşkilatlanması aynı zamanda cinsiyet ayrımı gözetmeksizin, Bacıyan-ı Rum teşkilatlanması ile kadınları da teşkilatlandırmıştır ve dünyanın ilk kadın teşkilatı Anadolu’da kurulmuştur.

Esnaf ve sanatkâr camiası olarak milli birlik ve toplumsal dirliğimizin en önemli kaynaklarından birisi olan Ahilik Kültürümüzü hem yaşayacağız hem de yaşatacağız. Ekonominin belkemiğini, sanayileşmemizin ve kalkınmamızın çekirdeğini oluşturan esnaf camiası ülkesinin, devletinin ve milletinin yanındadır. ”

GÜRKAN'IN MESAJI

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Ahilik Haftası nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Ahiliğin önemini kavramanın ve gelecek nesillere aktarmanın büyük önem taşıdığını belirten Başkan Gürkan mesajında şunlara yer verdi:

“Kardeşlik, birlik, beraberlik gibi değerleri özünde toplayan, ticaret ile ahlakı buluşturan bir hayat düsturu olan Ahilik, dünyada benzeri bulunmayan bir kültür ve medeniyet hazinesidir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin mayasında ahilik vardır. Osmanlı Devletini cihan devleti yapan sır ahiliktir. Ahiliğin kardeşlik ve dayanışma gibi temel prensiplerini kendisine şiar edinen esnaf ve sanatkârlarımız, elini, kapını ve sofranı açık tut öğretisini yaşam felsefesi kabul etmiş, muhtaç ve ihtiyaç sahibi olanların her zaman yanında yer almıştır.

Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli’nin ticaret ahlakına, dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkeleri, günümüzde de esnaf ve sanatkârlarımıza yol göstermektedir. Türk Milletinin asırlar boyunca Anadolu’daki varlığı içerisinde yer alan köklü geleneklerinden olan Ahilik geleneği, akıl, ahlak, bilim ve çalışma prensipleri üzerine kurulu, sevgi, kardeşlik ve karşılıklı dayanışma kurallarını benimseyen, Türk Milletine has bir kültür hazinesidir.

Ahiliğin önemini kavramamız, yaşatmamız ve gelecek nesillere aktarmamız çok önemli. Esnaf toplumumuzun bel kemiğidir. Esnaf toplumumuzun hem hamuru hem de mayasıdır. Bugün esnafımızın dimdik ayakta durması; vatanına, bayrağına sahip çıkması bizim teminatımızdır. Tarih boyunca esnaf teşkilatı çok önemli roller üstlenmiştir. Fetihlerden sonra o bölgelerde kök salınması, yurt tutulması Ahilik Teşkilatımız sayesinde olmuştur.

Bu vesileyle Ahilik Kültür Haftasının birlik, beraberlik, kardeşlik duyguları içerisinde ülkemize ve bütün insanlığa güzellikler getirmesini temenni ediyor, ülkemizi besleyen can damarlarımızdan biri olan esnaf ve sanatkârlarımıza sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

KUTLAMA PROGRAMI

Hafta dolayısıyla yapılacak kutlamaların programı şöyle:

14 EYLÜL 2021 Salı

A) ÇELENK SUNMA TÖRENİ

Yer: Atatürk Anıtı Önü

Saat: 10.00

—TESK Yönetim Kurulu Üyesi, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanının Çelenk Sunması

—Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı

B) HAFTAYLA İLGİLİ KONUŞMALAR VE KONFERANS

Yer : Halk Eğitim Toplantı Salonu (Atatürk Evi Yanı)

Saat : 10.30

-Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı

-Ticaret İl Müdürü Sayın Ahmet DEMİRBAĞ’ın Konuşması,

-TESK Yönetim Kurulu Üyesi, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Sayın Şevket KESKİN’ in Konuşması,

-Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Selahattin GÜRKAN’ ın Konuşması, (Arzu Ederlerse)

-Malatya Valisi Sayın Aydın BARUŞ’un Hitapları, (Arzu Ederlerse)

-Konferans

Konu : Ahilik Kültürü

Saat: 12.00

-Şed Kuşatma Töreni

15 EYLÜL 2021 Çarşamba

C) ZİYARETLER

Saat: 10.00 Malatya Valisi, Sayın Aydın BARUŞ’u ziyaret

Saat: 11.00 Büyükşehir Belediye Başkanı, Sayın Selahattin GÜRKAN’ı Ziyaret

HAFTA SÜRESİNCE YAPILACAK DİĞER ETKİNLİKLER

-Mahalli Yazılı ve Görsel Basında Haftayla İlgili Programların Yapılması

-Müftülükçe 17 Eylül 2021 Cuma Günü Verilecek Hutbe ve Vaaz da, Ahilik Kültürü ve Ahlakı Konusunun İşlenmesi

-Sanayi Çalışanlarına, İl Sağlık Müdürlüğünce Sağlık Hizmetlerinin Verilmesi

-Hafta İçerisinde, Okullarda Ahilik Kültürü İle İlgili Konuların İşlenmesi.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Ahiliğin Wikipedia da ki tanımı aşağıdaki gibidir. Kutlama programını yukarda inceleyin. Bir bağlantı kurabiliyormusunuz. Yorumu size bırakıyorum. AhilikAhi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli'nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır. Aslen Horasan kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan Alevî-Bektâşî Müslüman Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Temel mesleği "Dabbaklık"tır. Kendi kural ve kurulları vardır. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir. Ahi Evran'a Ahi Baba da denir.
    0
    0
    Yanıtla