İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, karaciğer kanseri hastalarına yapılacak karaciğer nakli alanında, bugüne değin dünyanın belirli merkezlerinin adıyla anılan ve yerleşik hale gelmiş bilimsel kriterlere, Malatya’da yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda bir de Malatya Kriterleri eklendiğini açıkladı.
Prof. Dr. Sezai Yılmaz, “Her karaciğer kanseri hastasına transplant (nakil) yapılmaz. Bunun için mesela, Milan, Barselona, Kaliforniya ya da San Fransisco kriterleri vardır. Şimdi biz Malatya’da yaptığımız son derece başarılı bilimsel çalışmalarla, dünya ölçeğinde geçerlilik kazanan Malatya Kriterlerini ekledik” dedi.
İnönü Üniversitesi’nin, üniversite tercihi yapacak öğrencilere yönelik hazırladığı tanıtım videoları için, Karaciğer Nakli Enstitüsü’nün çalışmalarını ve akademik araştırmalarını anlatan Prof. Dr. Sezai Yılmaz, İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü’nün, dünyada, sadece bir organa özgülenmiş tek enstitü olduğunu söyledi.
İnönü Üniversitesi’nde karaciğer nakli ameliyatlarının 2002 yılında başladığını hatırlatan Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Malatya’daki bu merkezin, 2008 yılından itibaren de Türkiye’de ve Avrupa’da en fazla karaciğer nakli yapan merkez konumuna ulaştığını vurguladı.
Sadece karaciğer nakli operasyonları ile yetinmediklerini, bu alandaki akademik araştırma ve çalışmalarla dünya literatürüne büyük katkı yaptıklarını belirten Prof. Dr. Sezai Yılmaz, bu bağlamda, yeni bir aşamaya geçtiklerini ve karaciğer kanseri hastalarına yapılacak transplantasyonda Malatya Kriterlerini belirlediklerini ve bu kriterlerin, kendi alanında yenilikçi bir kimlikle genel kabul gördüğünü ifade etti.
Prof. Dr. Sezai Yılmaz, karaciğer kanseri hastalarının tedavi ve transplantasyonu için dünyanın belirli merkezlerinin adıyla anılan kriterler bulunduğunu, Malatya’da yürütülen ve başarıya ulaşan çalışmalar sonucunda, Barselona, Milan, San Fransisco Kriterleri gibi Malatya Kriterleri’nin de artık literatüre kazandırıldığını kaydetti.
“Malatya ismi taşıyan bir ameliyat yöntemi tanımlandı”
Karaciğer kanseri olan hastalar için belirlenen Malatya Kriterlerine ilişkin olarak Prof. Dr. Sezai Yılmaz şunları söyledi:
“Çok yoğun bilimsel araştırma yapan ve bilimsel çalışma üreten bir merkez konumundayız. Geçen yıl (2020) 80 civarında bilimsel çalışmaya imza atıldı Enstitümüzde. Enstitümüzde, özellikle bilimsel çalışmalarımızda Malatya ismi taşıyan bir ameliyat yöntemi tanımlanmıştır. Ayrıca karaciğer kanserlerinde bizim tanımladığımız bir dizi kriter oluşturuldu. Genellikle karaciğer kanserlerinde bir takım kriterler tanımlanır. Bu karaciğer kanserlerinde ‘hangi hastalara transplant yapılsın, ya da hangi hastalara yapılmasın?’ gibi. Çünkü her karaciğer kanserine transplant yapılmaz. İşte bununla ilgili değişik kriterler tanımlanmıştır.
“Türkiye’de tek, dünyada da büyük merkezlerle yarışan bilimsel bir çalışma oldu”
Bu kriterler adıyla anılan bir takım özellikler ve bu özelliklere sahip insanlara transplantasyon yapılsın diye bilimsel çalışmalar vardı. Özellikle Milan Kriterleri, Barselona Kriterleri, Asan (Seul) Kriterleri gibi, Kaliforniya, San Fransisco Kriterleri gibi… Biz bunların yanında Malatya Kriterlerini tanımladık ve bu kriterler Türkiye’de tek, dünyada da büyük merkezlerle yarışan bilimsel bir çalışma oldu”.
Güler HAZAR, malatyahaber.com