Arslantepe Höyüğü'nü ziyaret etmek üzere geçtiğimiz günlerde Malatya'ya gelen Hürriyet Gazetesi ve hurriyet.com.tr yazarı Ertuğrul Özkök, ziyaret sonrası yazdığı yazıda, Arslantepe'nin peşinden gitme kararını; eski Arslantepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane'nin İtalya'daki bir konferansta, kazı bulgularına ilişkin yaptığı açıklamaları konu edinen ve malatyahaber.com'da yayınlanan, "çok başarılı ve uzun bir haberi okuduktan sonra" verdiğini söyledi.
Ertuğrul Özkök, Arslantepe'ye yaptığı ziyaret sonrası kaleme aldığı "Dünyanın ilk laik devleti işte tam da burada doğdu" başlıklı yazısında, "Geçen mart ayında bu konuşmanın metnini Malatya Haber internet sitesindeki çok başarılı ve uzun bir haberde okuduğum an, ilgimi çekti ve peşinden gitmeye karar verdim" diye yazdı.
Arslantepe'nin eski Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane; Şubat ayının sonunda, İtalya'da Yunus Emre Enstitüsü'nün düzenlediği webinara konuk olmuş ve Arslantepe kazılarının özellikle, 'devletin kökeni, devletin felsefi ve siyasal boyutları ile devlet olgusunun doğuş serüveni'ne büyük katkı yaptığını, dünyada bürokratik ve laik devlet deneyiminin ilk defa Malatya - Arslantepe'de yaşandığına ilişkin güçlü bulgular elde edildiğini anlatmış; bu webinar, malatyahaber.com muhabiri Güler Hazar tarafından detaylı bir habere konu edilmişti.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın daveti üzerine bir grup gazeteciyle birlikte Malatya'ya gelen Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök'ün "Arslantepe'nin peşinden gitmeye karar vermemi sağlayan malatyahaber sitesindeki çok başarılı ve uzun haber" dediği, Güler Hazar'ın malatyahaber.com'daki işte bu haberiydi.
Özkök, ayrıca, Arslantepe ziyareti sırasında, kendilerine rehberlik yapan Kültür ve Turizm Müdürlüğü Enformasyon Memuru Bülent Korkmaz'ın malatyahaber.com'da yazdığı, "Eşi Benzeri Bulunmayan Bir Hazine.. ARSLANTEPE" yazısını da okuduğunu ve yazıdan oldukça etkilendiğini ifade etti.
"malatyahaber sitesindeki çok başarılı ve uzun haberi okuyunca Arslantepe'nin peşinden gitmeye karar verdim"
Ertuğrul Özkök'ün Arslantepe'yi ziyaret etmesinden sonra kaleme aldığı, "Dünyanın ilk laik devleti işte tam da burada doğdu" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:
"VIA Lancellotti, Roma’nın merkezinde Lancellotti meydanına açılan bir sokak. Bu sokağın 18 numaralı binasının kapısında Türk ve İtalyan bayrakları asılı.
Çünkü burası Türkiye’nin Roma’daki Yunus Emre Kültür Merkezi...
İşte bu binada 28 Şubat 2021 günü çok ilginç bir söyleşi yapıldı. Söyleşiyi yapan kişi Marcella Frangipane isimli bir profesördü.
Roma’nın prestijli La Sapienza Üniversitesi’nin öğretim üyesi. Ama onun bizi çok yakından ilgilendiren bir başka unvanı daha var.
Malatya’daki Arslantepe Höyüğü’nün eski Kazı Heyeti Başkanı.
Frangipane, Arslantepe’nin artık hepimizin bildiği önemini anlattı.
Burası MÖ 6 binden başlayıp, MS 1’inci yıla kadar uzanan bir dönemde bilinen en önemli yerleşim alanıydı.
Bugün Göbeklitepe ile birlikte, Türkiye topraklarının dünya arkeologlarına sunduğu en zengin bilgi bölgesiydi.
Neolitik Çağ’da başlayıp Bizans dönemine kadar giden olağanüstü bir hikâyesi vardı.
Konuşma böyle devam ederken, Prof. Frangipane’nin ağzından öyle bir cümle çıktı ki, dikkatler bir anda o cümleye çevrildi.
İtalyan profesör, “Devlet ve bürokrasi burada doğdu” demişti, ama asıl cümle bunun arkasından gelecekti:
“Laik sistem ve sosyal devlet burada doğdu...”
Geçen mart ayında bu konuşmanın metnini Malatya Haber internet sitesindeki çok başarılı ve uzun bir haberde okuduğum an, ilgimi çekti ve peşinden gitmeye karar verdim.
Ancak araya yaz girdi ve geciktim.
Tesadüf 7 ay sonra Malatya Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’dan bir davet aldım.
Beni ve bazı gazetecileri Arslantepe Höyüğü’ne davet ediyordu.
Ayrıca kazı heyetinin yeni başkanı Francesca Balossi Restelli de bize katılacaktı.
Bu sadece bir arkeolojik bulgu hikâyesi değil...
Aynı zamanda ‘Saray’ın, saray devletinin, saray ekonomisinin, bürokrasinin, kadın-erkek eşitsizliğinin, hastalıkların ve dinle devlet işlerinin ayrılmasının hikâyesi...
Siyasetin demokrasiye doğru gidişinde en önemli adımlardan biri olan “Laiklik” işte tam burada, Malatya’da, bizim topraklarımızda doğdu ve burada yaşıyor.
Sadece bu bile çok heyecan verici bir hikâye değil mi..."
Ertuğrul Özkök'ün Arslantepe ile ilgili yazısının tamamına aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz:
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ertugrul-ozkok/
malatyahaber.com- hurriyet.com.tr
İlgili haber ve yazı
[embed]https://malatyahaber.com/haber/383538/[/embed]
[embed]https://malatyahaber.com/haber/esi-benzeri-bulunmayan-bir-hazine-arslantepe/[/embed]