SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Biri Malatyaspor'un, Diğeri YMS'nin 'İlki'..

0
Güncellendi - 2021-10-28 00:21:57
Biri Malatyaspor'un, Diğeri YMS'nin 'İlki'..
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın profesyonel futboldaki ilk ‘göz ağrısı’ Malatyaspor ile son beş sezondur Süper Ligde  Malatya'yı temsil eden eni Malatyaspor’un ilk yabancı teknik direktörü de aynı ülkeden çıktı: Romanya.

Popescu’lu Malatyaspor

1966 yılında kurulan Malatyaspor, ilk 15 senesinde 2 ve 3. Ligde mücadele ederken; 1983-84 sezonu 2. Lig C grubunu yenilgisiz şampiyon tamamlayıp 1. Lige (2001-02 sezonundan itibaren Süper Lig) yükselmeyi başarmıştı.

Süper Ligde takımı bir sezon önce şampiyon yapan Nihat Atacan, ardından Candan Dumanlı Malatyaspor’u çalıştırmış; takım ilk 2 sezon zor bela kümede kalmıştı. Takımın sezon ortası teknik direktörsüz kaldığı dönemde ise Malatyalı Özkan Akbulut görev yapıyordu.

Malatyaspor 1986-87 sezonuna yabancı bir teknik direktörle başlama kararı almıştı: Octavian Popescu.

1938 Bükreş doğumlu Popescu, Malatyaspor tarihindeki ilk yabancı çalıştırıcıydı. Malatyaspor, daha önce yabancı bir futbolcu dahi transfer etmiş değildi. Zaten o yıllarda, sadece Türk değil, dünya futbolu bugünkü gibi uluslararası bir nitelik taşımıyor, takımların 2 veya 3’den fazla yabancı futbolcu oynatmasına izin verilmiyordu.

Popescu’nun işbaşına geldiği dönem kulüp, yönetim düzeyinde bir kriz yaşıyordu. 5 yıl boyunca takımı yöneten ve büyük başarılara imza atan Nurettin Soykan başkanlığı Turan Çevik’e bırakmıştı ama Soykan’ın alacağını gerekçe gösterip gelirlere temlik koydurma niyeti yeni yönetimi “geriyordu”. Soykan, sonradan alacağını tahsilden vazgeçecekti ama halef-selef arasında bir süre tatsızlık yaşanmıştı.

Malatya’ya geldiğinde Türk futboluna yabancı olmadığını açıklayan Popescu, 1969-71 arası Mersin İdmanyurdu’nda futbol oynadığını, bir süre Eskişehirspor’u çalıştırdığını söylemişti. Ülkesinde ve Almanya’da birçok takımda futbol oynamış, Dinamo Bükreş’le üç şampiyonluk yaşamış, Köln Spor Akademisini bitirip dünya çapında prestijli DFB (Almanya Futbol Federasyonu) teknik direktörlük belgesi almıştı.

Ne var ki bu parlak kariyer Malatyaspor’da kendisine beklenen başarıyı getiremeyecekti. Malatyaspor, hazırlık maçlarında Erzurumspor’u 1-0, Erzincanspor’u 3-1 yenmiş; Çukurova Basın Kupasında Adanaspor’u 4-2 yenip finale kalsa da Adana Demirspor’a 1-0 yenilip kupayı kaybetmişti. Özel maçlarda alınan sonuçlar lig için ölçü alınamazdı ama oynanan oyun beğenilmiyor, eleştiriliyordu.

Malatyaspor, ligdeki ilk maçını İnönü Stadında Kocaelispor’la oynayıp 2-2 berabere kaldı. Antalyaspor’a deplasmanda 1-0 kaybeden Malatyaspor, iç sahada Eskişehirspor’u yenip düzelmeyi düşlerken, Rade Zalad’ın Oktay Çevik’in penaltısını kurtardığı maçı 1-0 kaybedip taraftarlarını yine hüsrana uğratacaktı. Trabzon deplasmanında sonuç yine 1-0 Malatyaspor aleyhine olunca, Popescu görevi bırakmak zorunda kalmıştı.

19 Eylül 1986 tarihli Görüş gazetesi Popescu’nun istifasını duyuruyor. Bu tarihten iki gün önce kulüp genel kaptanı Erol Güven’in başarısızlığın nedeni olarak Romanyalı hocayı gösterdiği bir haber spor sayfasının manşetinde yer alıyor. Başka bir haberde Popescu içini dökerek kötü gidişattan çıkış umudu taşıdığını anlatıyor.

Popescu’nun tercümanlığını Almanya’da üniversite okumuş mimar Hüseyin Albayrak yapıyordu. Albayrak, 1988’de Malatyaspor’a gelen Alman teknik direktör Jurgen Sundermann’ın da tercümanlığını yapacaktı. Albayrak, uzun yıllar Malatyaspor’un yanı sıra birçok kulüpte futbol oynayan oynayan Mehmet Albayrak’ın da babası.

Popescu’nun istifasından sonra takımı Diyarbakırspor maçına Özkan Akbulut çıkaracak, son dakikada Levent Numanoğlu’nun uzaktan attığı golle takım galibiyetle tanışıp nefes alırken, sonraki hafta yeni teknik direktör Özkan Sümer takımın başındaydı. Sümer’le üst üste 4 maç kazanıp toparlanan Malatyaspor, ikinci yarı Sümer’ın bırakmasıyla Türk futbolunun simge isimlerinden, yardımcısı Yılmaz Vural’la sezonu 6. Sırada tamamlayacak, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ı 1-0’lık sonuçlarla devirip korkulan bir ekip haline gelecek; kulübü Türkiye üçüncülüğüne, Brezilya’dan futbolcu transferlerine taşıyan şaşaalı devrin fitili ateşlenecekti.

Malatyaspor, ilerleyen yıllar Süper Ligde Popescu ve Sundermann dışında yabancı teknik direktörle çalışmadı. Süper Ligdeki ikinci dönem Türk çalıştırıcılar tercih edildi. Bu isimler, Yücel İldiz, Erdoğan Arıca, Ziya Doğan, Mehmet Özdilek, Aykut Kocaman, Feyyaz Uçar ve Ümit Kayıhan idi.

Seksenlerde 6 sezon, 2000’lerde 5 sezon Süper Ligde oynayan Malatyaspor, 2006’da 1. Lige düşmüş; mali sorunları çözemeyince birkaç yıl içinde amatör kümenin yolunu tutmuştu. Malatyaspor, şu anda 1. Amatör Kümede oynuyor.

Yeni Malatyaspor’un da İlk Yabancısı Şumudica

Malatyaspor’dan umut kesilince Süper Lige dönüş için arayışa yönelen futbol kamuoyu, 1986’da kurulmuş Malatya Belediyespor’u 2010’da Yeni Malatyaspor yapıp, Mehmet Emin Katipoğlu ve Adil Gevrek başkanlığında başarılı sonuçlar almaya başladı.

3 ve 2. Ligde yaşanan şampiyonlukları takiben 2016-17 sezonu İrfan Buz teknik direktörken 1. Ligi ikinci sırada bitirip Süper Lige yükselen Yeni Malatyaspor, ertesi sezona Ertuğrul Sağlam’la başladı ama beklenen sonuçlar alınamayınca yollar ayrıldı ve Erol Bulut işbaşına geldi. Hem Bulut hem Yeni Malatyaspor iyi bir çıkış yakalayıp başarılı performans sergiledi. YMS, Süper Ligin çekinilen bir ekibiydi ve küme düşme korkusu yaşamadan ligi orta sıralarda bitirdi. Ertesi sezon görevine devam eden Bulut, her ne kadar ikinci sezonunun sonunu getiremediyse de, Yeni Malatyaspor’un UEFA Avrupa Ligi elemelerinde ülkemizi temsil hakkı kazanmasında büyük pay sahibiydi. UEFA maçlarına takımı çıkaran Sergen Yalçın, onun ayrılmasıyla Kemal Özdeş, Hikmet Karaman, Hamza Hamzaoğlu ve yeniden İrfan Buz YMS’nin bu dönemde teknik direktörlüğünü yaptı.

Buz’ın ayrılmasıyla birkaç isimle görüşen Öznur Kablo YMS yönetimi en sonunda, daha önce Gaziantep ekibinde başarılı bir dönem yaşamış Marius Ninel Şumudica ile anlaştı.

Beş maçlık bir yenilgi serisinin ardından Şumudica’lı takım Adana Demirspor’u 2-0, Altay’ı 2-1 mağlup etmeyi başardı.

Popescu gibi Bükreş doğumlu 50 yaşındaki Şumudica, Öznur Kablo YMS’nin ilk yabancı uyruklu çalıştırıcısı. Teknik ekibinde 3 Romanyalı daha bulunuyor. Yardımcı antrenörler Cristian Petre ve Gabriel Margarit ile Fiziksel Performans Antrenörü Ciprian Moscu’ya Yardımcı Antrenör Şener Gençtürk eşlik ediyor.  Ekipte, Murat Kayapınar atletik performans, Vedat Kapurtu kaleci antrenörlüğü yapıyor.

DERLEME: Bülent KORKMAZ

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Cumhuriyet-i El Aziz (2 yıl önce)
    İnşallah tarih tekerrürden ibarettir.
    0
    0
    Yanıtla