SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tabya Üzerimize Çöktü, Duvar Patladı"

0
Güncellendi - 2021-11-10 03:16:47
A- A+ PAYLAŞ

ENKAZDAN ÇIKARILANLARIN LİSTESİ.. Malatya'da Sıtmapınarı Semti'nde göçük yaşanan binanın enkazından kendi imkanlarıyla çıkan vatandaş çöküş anını anlattı. İki katlı binaya olaydan 10 dakika önce geldiğini belirten kazazede "Tabya üzerimize çöktü. Duvar patladı, o patlaktan çıktık. 2 arkadaşımı da kendim tutup yukarıya, çatıya çektim çıkardım." dedi.

Binanın üst katında bulunduğunu, alt katta ise tadilat yapıldığını belirten 52 yaşındaki Şemsettin Bozdemir, şöyle konuştu:

"Alt kattaki fırın daha önce boşaltılmıştı. Fırının yerini tavukçu kendi işyerine katıyordu. Gelip geçtiğimizde, 'Nasıl ettin?' diye soruyorduk. 'Abi bir an önce hizmete açmak için uğraşıyorum.' diyordu. 'Burası eski bina dikkat et.' diyorduk. 'Abi kayıtsız ol, ben onların hepsinin şeyini yaptım.' dedi. Ondan sonra bu olayla karşılaştık."

Ölümle burun buruna geldiğini, hayatta kaldığı için sevinçli olduğunu dile getiren Bozdemir, "Tabya üzerimize çöktü. Duvar patladı, o patlaktan çıktık. 2 arkadaşımı da kendim tutup yukarıya, çatıya çektim çıkardım. Arkada İmam Hatip okulu var. O okulun duvarına bakan kısmında boşluktan kendimizi kurtardık. Ben girdiğimde 15-20 kişi vardı. Yaralılardan arkadaşlarımız var, onlardan da haber aldık. Ciddi durumlarının olmadığını öğrendik, sevindik." sözleriyle olay anını anlattı.

ENKAZDAN ÇIKARILANLAR..

Çöken binadan çıkarılan 13 kişi şunlar:

Ali Seydi Felek, İbrahim Kalı, Duran İnan, İbrahim Uçak, Mehmet Günay, Osman Aslantaş, Halit Hangün, Mustafa Asiltürk, Zeki Canpolat, Hüseyin Barlak, Ahmet Özcan, Vahap Atabey ve Hikmet Doğan.

İlk 6 ismin Turgut Özal Tıp Merkezi ile Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavilerinin sürdüğü, son 7 ismin ise taburcu edildikleri öğrenildi.

TANIKLAR ANLATIYOR

Malatya'da çöken binanın enkazından vatandaşları kurtarmaya çalışırken yaralanan belediye temizlik işçisi Battalgazi Demirhan, o anları anlattı.

Yeşilyurt ilçesindeki Sıtmapınarı Mahallesi'nde yer alan ve zemininde işletmelerin bulunduğu tek katlı binanın çökmesinin ardından çevredekiler olay yerine koştu.

Çökme sırasında binanın karşısındaki kaldırımı temizleyen Malatya Büyükşehir Belediyesi temizlik görevlisi Battalgazi Demirhan da olay yerine geçti. Enkaz altındakileri çıkarırken yüzüne isabet eden taşlar nedeniyle yaralanan Demirhan, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Hafif yaralanan Demirhan, taburcu olduktan sonra AA muhabirine, kaldırımı temizlediği sırada yolun karşısındaki binanın çöktüğünü söyledi.

Olayın şokuyla enkaza doğru koştuğunu anlatan Demirhan, "Duyar duymaz işi bırakıp yardıma koştum, 3-5 kişiyi çıkarttıktan sonra taş yüzüme geldi. Hastaneye gelip tedavi oldum. Şuan da herhangi bir sıkıntım yok. Olay sırasında kaldırımı temizliyordum. Temizliği bırakıp bir vatandaş olarak yardıma koştum." diye konuştu.​

Olayın ilk anlarında ekiplere yardım eden mahalle sakinlerinden İrfan Tunay, AA muhabirine, yapının çökmesi sırasında bazı sesler duyduğunu söyledi.

Göçüğün ardından toz ve duman yükseldiğini ifade eden Tunay, "İş yerinde arkadaşların olduğunu tahmin ettim. Çökmenin hemen ardından enkaz yerine gittim. AFAD ve itfaiye gelmesinin ardından 4-5 kişiyi ekiplerle enkazdan çıkardık." dedi.

Kurtarma çalışmaları sırasında cep telefonu da kaybolan Tunay, "Binanın zeminindeki işletmede bir tadilat işlemi vardı ve bundan dolayı yıkıldığı söyleniyor. İnşallah enkazda kimse hayatını kaybetmez. Malatyalılara geçmiş olsun. Rabbim bir daha böyle bir kaza yaşatmasın." ifadelerini kullandı.

ÇALIK DA İNCELEME YAPTI

Bu arada, eczanesi çöken binanın bitişiğinde olan AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık da olay yerine gelerek ilgililerden bilgi aldı.

İnönü Caddesi'nde çöken iki katlı binanın enkazında incelemelerde bulunan Çalık, yetkililerden bilgi aldı.

Çalık, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, olay yerinin çocukluğunun geçtiği, şu anda da eczanesinin bulunduğu bölge olduğunu söyledi.

Çöken binadaki kahvehanenin her zaman kalabalık olduğunu belirten Çalık, burada 15 civarında kişinin bulunduğuna yönelik tahminlerin olduğunu anlattı.

Çalık, 13 kişinin enkazdan yaralı çıkarıldığını dile getirdi.

Yaralılardan 8'inin taburcu edildiğini, 5'inin ise tedavisinin sürdüğünü ifade eden Çalık, "Yaralılarımızın biri yoğun bakımda, inşallah sağlıklarına kavuşacaklar. Şu an enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. İnşallah hiçbir can kaybımız olmadan bu yaşadığımız afeti atlatmış olacağız. Tüm Malatya'mıza geçmiş olsun diliyor, bir daha böylesi üzücü olayları yaşamamayı temenni ediyoruz." diye konuştu.

Enkaz kaldırma çalışmalarının hassas şekilde sürdüğünü anlatan Çalık, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ilk andan beri durumu takip ediyor. Tüm kamu çalışanlarımıza iş birliğiyle hareket ettikleri için teşekkür ediyorum. Devlet, vatandaşının daraldığı anda yanında olduğunu bu enkazda da hissettirdi. Belediye başkanlarımıza ve diğer tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. " dedi.

malatyahaber.com- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • vatandas (2 yıl önce)
    Zabıtalar elleri belinde gezmeye devam etsin.Mazlum köylü 1 çuval ceviz satarken dayı kesilen görevli,esnaf diyince süt dökmiş kedi.Tabi esnaf demek oy demek.Ağababalarınız ne derse Eyvallah demek zorundasınız kifayetsiz muhterisler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Huzur (2 yıl önce)
    Allah afet vermesin,çok geçmiş olsun Malatyamın insanı her şeyin en güzeline layık millettir. Allah bidaha göstermesin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Esnaf (2 yıl önce)
    Bina 50 yaşın üstünde yığma bina ve kolon yok.Dolayısıyla kolon kesme vs bir durumda yok.Bina sadece daha fazla dayanamayıp çökmüş,özet.
    0
    0
    Yanıtla
  • Evet bina eski ve yığma bina.kolon yok.taşıyıcı duvarlar var.iki dükkan birleştiriliyor yani duvar yıkılıyor.yani taşıyıcı aksama zarar verliyor.ha kolon kesmissin ha yığma binada duvar yıkmışsın aynı şey.esnaf kardeşim.
    0
    0
    Yanıtla
  • huseyin (2 yıl önce)Esnaf isimli kullanıcı yorumuna
    Dukkan birlestirmeden bahsediliyor. yigma yapilarda tasiyici olan Duvarlardir. herhangi bir islem yapilacaksa. uzmanlar tarafindan projelendirilmeli ve onlemler alinmalidir. bina 50 yasinda olmasi dogru bir yaklasim degildir. yigma yapilarda yeni kapi acmak bile cok dikkat etmeyi gerektirir.bilir kisi olmadan gelisiguzel yapilamaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Alaaddin (2 yıl önce)
    Üçü de orda..Üçüde belediye başkanı. Ne kadar lüzumsuz çapsız işler varsa peşindeler. Şehirde deprem riski var,İnönü caddesi gibi en işlek caddede tadilatlar oluyor,haberleri yok. Neymiş resmî müracaat yokmuş belediyelerine. Peki siz ne iş yaparsınız?Dağ başımı burası?İnönü de yoksanız hiç bir yerde yoksunuz?Azıcık şehirle ilgilenseniz,Ankara’ya daha az gitseniz?Biri de orda durmuş habire twit atıyor”Şu kanala bağlandık bilgi verdik” “Şu kanal bize bağlandı” Yahu şehiri biz kimlere emanet ettik böyle ey ahali!!
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 gurbet (2 yıl önce)
    Geçmiş olsun Allah yaralılara şifa versin Biz kendimizi ailemizi dahi seviyoruz hal böyle olunca hemişerimizi komşumuzu arkadaşımızı nasıl severiz sayarız Bina yaparız ilk aklımıza gelen nasıl bir oyunla ucuza getiriz diye pilan yaparız Ehlliyet alırız eğtimi almada dreksiyona geçeriz 1 tonluk araca 4 ton yük atarız ve hic Allahtan korkmadan ve kulda utanmada övünerek anlatırız
    0
    0
    Yanıtla
  • Nedim (2 yıl önce)
    Öncelikle ölen olmadığı için Rabbimize hamdolsun, yaralananlara Yüce Allahtan şifalar diliyorum. Olaydan etkilenenlere ve tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun. Umarım bu olaydan başta yerel yöneticiler olmak üzere vatandaşlar dahil tüm ilgililer ders alırlar. Ana caddede tadilat yapılıyor ve bu İzinsiz tadilat engellenmiyor. Eğer böyle ise vay ki vay... Umarız bundan böyle herkes işini güzel yapar. Yapmayandan da gereği gibi hesap sorulur. Hepimize geçmiş olsun. İnşaallah enkaz altında bu saat itibariyle kimse kalmamıştır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    “Alt kattaki fırın daha önce boşaltılmıştı. Fırının yerini tavukçu kendi işyerine katıyordu. Gelip geçtiğimizde, ‘Nasıl ettin?’ diye soruyorduk. ‘Abi bir an önce hizmete açmak için uğraşıyorum.’ diyordu. ‘Burası eski bina dikkat et.’ diyorduk. ‘Abi kayıtsız ol, ben onların hepsinin şeyini yaptım.’ dedi. Ondan sonra bu olayla karşılaştık.” başka ülkede yaşayamam. Bizim millet doktordan daha doktor öğretmenden daha öğretmen, mühendisten daha mühendis.... Hakikaten dediği gibi hepsinin şeyini yapmış...
    0
    0
    Yanıtla
  • YAHYA (2 yıl önce)
    Bu elim kazadan dolayı Malatyamıza geçmiş olsun dileklerimle yaralı olan kardeşlerimize acil şifalar dilerim. Yaralılar arasında ismi anılan Aliseydi Felek Tcdd Bölge Müdürü olan sevgili kardeşimizle aynı ismi mi taşıyor acaba? Çok üzüldük ama bu tür olaylara sebep olunmaması için gerekli tedbirler acilen alınmalı. Tekrar geçmiş olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Evet isim benzerliği. Yorumunuzdan sonra tekrar teyyit ettim
    0
    0
    Yanıtla
  • Teşekkürler. Rabbim acil şifalar versin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (2 yıl önce)
    1.5 ay önce avm'ye giderken bu tavukçunun tadilatını görmüş bu eski binada napıyorlar demiştim. Belediyenin ve bakanlığın acilen başta çarşı olmak üzere acil dönüşüme gitmesi lazım. DAF üzerindeki bir depremde Allah korusun Zaten hasar almış bu binalar nasıl ayakta kalacak?
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa evc (2 yıl önce)
    Tadilat izni yok deniliyor...Adamlar bir aydır orda işlem yapıyor..Sorumlular hakkında işlem yapılmalı,hukuk işlemelidir..
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 gurbet (2 yıl önce)
    Geçmiş olsun ALLAH korusun
    0
    0
    Yanıtla
  • Mansur (2 yıl önce)
    17 Ağustos Kocaeli depreminden önce yapılmış tüm betonarme binaların dayanım testlerinin yapılması lazım. Aksi durumda, 7 büyüklüğünde bir depremde çok sayıda bina yıkılabilir ve çok sayıda vefat ve ağır yaralanmalar olabilir. Ancak şunu da belirteyim, bu acı olay bir hafta sonra unutulur ve herşey olduğu gibi değişmeden devam eder gider... Peki, ne yapılmalı? Valilik Emrinde, Çevre Şehircilik, Belediye ve Malatyadaki Üniversitelerin İnşaat Mühendisliği Bölümleri bir mevcut bina inceleme komisyonu kurmalı... Tüm binalar bu komisyon tarafından hızlı bir şekilde incelenmelidir. Valiliğin bu konuda özellikle üniversite rektörlüğüne emir verme yetkisi vardır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bunlar zaten yapılıyor ama mülk sahipleri konum ve değer açısından yerini terketmek istemiyor çünkü işler azalır
    0
    0
    Yanıtla