SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çöken Yığma Bina 61 Yıllık

0
Güncellendi - 2021-11-10 13:22:59
Çöken Yığma Bina 61 Yıllık
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valisi Aydın Baruş, kentte çöken binanın enkazından çıkarılan yaralılardan 5'inin tedavisinin hastanelerde devam ettiğini ve hayati tehlikelerinin olmadığını bildirdi. Çöken binanın bulunduğu İnönü Caddesi, yapılan temizlik çalışmalarının ardından araç trafiğine açıldı.

"1960 YAPIMI BİNA"

Baruş, Merkez Yeşilyurt ilçesindeki Sıtmapınarı Mahallesi İnönü Caddesi'nde çöken, altında dükkanların bulunduğu tek katlı binada incelemede bulundu.

Vali Baruş, daha sonra gazetecilere, olayın dün saat 16.50 sıralarında meydana geldiğini hatırlattı.

Kurtarma çalışmalarının gece yarısı sona erdiğini ve bu sürede 13 vatandaşın yaralı olarak kurtarıldığını ifade eden Baruş, şöyle konuştu:

"Olay yerindeki vatandaşlarımızdan binada toplam 21 kişi olduğu bilgisini aldık. Bu 21 kişinin 8'i olayın ilk anlarında kendi çabalarıyla kurtuluyor. Yani ya binadan hızla uzaklaşarak, veyahut üst katta olmak itibarıyla çıkış noktası bularak kendisi binadan çıkıyor. Geri kalan 13 vatandaşımız da kurtarma çalışmalarıyla çıkarıldı. Şu anda hastanelerde tedavisi süren 5 vatandaşımız var, durumları gayet iyi, hayati tehlikeleri yok. Böyle elim bir kazadan gerçekten can kaybı vermeden kurtulmuş olmamız bizim için çok sevindirici, şükrediyoruz. Bu binanın enkazı da en kısa zamanda kaldırılacak. Enkaz çalışmaları nedeniyle bir kısmı kapanan cadde de normal trafiğe açık hale gelecek. Buradan kurtulan yaralılarımıza geçmiş olsun diyorum. Tüm Malatya'mıza geçmiş olsun diyorum."

Vali Baruş, kolonların kesildiği yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine şu ifadeleri kullandı:

"Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmasını devam ettiriyor. Binanın giriş katında bir tadilat çalışması yapıldığı yönünde duyumlarımız vardı, vatandaşların, olay yeri tanıklarının ifadeleri vardı. Bu konularla ilgili gerekli araştırmaları ve soruşturmayı başsavcılığımız yürütüyor. Zaten binadan ekiplerimiz, numuneler aldı, bakılacak, analiz edilecek. Binanın çökmesine neden olan sebepler ortaya çıkacak. Buna sebep olanlar hakkında da tabii ki adaletimiz gerekenleri yapacaktır. Burası yığma bir bina, taşıyıcı sistemi olan bir bina değil. 1960 yapımı bir bina. 24 Ocak 2020 depreminden sonra da burada Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekiplerimiz bütün binalar da olduğu gibi inceleme yaptı. O zaman hasarsız görünüyordu, hasarsız tespiti vardı fakat yığma bir binada taşıyıcı sistemi duvarlar yükleniyor. Dolayısıyla duvarlara yönelik herhangi bir tahribat binanın dengesini yerinden oynatıyor. O nedenle gerekli soruşturma işlemleri zaten yürütülüyor. Binanın taşıyıcı sisteminde herhangi bir hasar oluşup oluşmadığı ortaya çıkarılacaktır."

BAKANLARIN AÇIKLAMALARI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından "Malatya'da son durum" başlığıyla yaptığı açıklamada, "Bir binanın çökmesi sonucu yaralanıp hastaneye kaldırılan 13 kişiden 8'i tedavileri tamamlanarak taburcu edilmiştir. 5 yaralı halen tedavi altında. 5 UMKE timi dahil toplam 141 sağlık çalışanımızla olay yerindeyiz. Kurtarma çalışmaları devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da olaya ilişkin sosyal medya hesabından son durum açıklaması yaptı. Soylu açıklamasında,"AFAD Başkanlığımızdan aldığımız son bilgiye göre, Malatya'da çöken binadaki arama kurtarma çalışmaları sona erdi. Allah'a şükür, can kaybımız yok. Yaralanan hemşehrilerimize acil şifalar diliyorum. Rabb'im, ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten uzak eylesin" ifadelerini kullandı.

"RİSKLİ BİNALAR KONTROL EDİLMELİ,YENİ FACİALAR ÖNLENMELİ"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Veli Ağbaba da, “Sıtmapınarı’nda yaşanılan büyük faciayı can kaybı yaşamadan atlatmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Ağbaba, olayın tüm yönleriyle araştırılmasını, şehirdeki eski binaların tekrar çok hızlı bir şekilde kontrolden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Yıkımın hemen ardından arama kurtarma çalışmalarını dakika dakika takip ettiğini belirten Ağbaba,” Çok sayıda işyerinin bulunduğu, yaya ve araç trafiğinin çok yoğun olduğu bir bölgede hepimizi derinden üzen bir olay yaşandı. Bu büyük faciayı can kaybı olmadan atlatmanın mutluluğunu yaşıyoruz.Ancak her zaman bu kadar şanslı olmayabiliriz. Buradan ders çıkarılması,özellikle 1999 öncesi yapılan binalar başta olmak üzere şehirdeki riskli binaların çok hızlı bir şekilde tekrar kontrol edilmesi, çökme ihtimali olan binaların derhal yıkılması gerekiyor.”dedi.

Ağbaba, “Başta yaralı yurttaşlarımız olmak üzere tüm Malatya’ya geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Umarım bir daha böyle facialarla karşılaşmayız” ifadelerini kullandı.

CADDE ULAŞIMA AÇILDI

Malatya'da çöken binanın bulunduğu İnönü Caddesi, yapılan temizlik çalışmalarının ardından araç trafiğine açıldı.

Merkez Yeşilyurt ilçesindeki Sıtmapınarı Mahallesi İnönü Caddesi'nde altında iş yerleri bulunan tek katlı binada dün henüz bilinmeyen nedenle meydana gelen çökmenin ardından arama kurtarma çalışmaları, yaklaşık 9 saatte tamamlandı.

Bunun üzerine çevre illerden de gelen AFAD, UMKE ve itfaiye ekipleri ile STK'lerden oluşan 447 personel görev yerlerine de geri döndü.

Arama-kurtarma çalışmalarının ardından iş makineleriyle devam eden enkaz kaldırma çalışmaları da devam etti. Enkazın yanında bulunan okulda gerçekleştirilen 10 Kasım törenleri nedeniyle enkaz ve yıkım çalışmalarına da ara verildi.

Ekipler, yürütülen soruşturma kapsamında enkazdan da numune aldı.

Bölgede alınan güvenlik önlemleri sürüyor.

Bu arada enkaz nedeniyle trafiğe kapatılan caddede, yürütülen temizlik çalışmalarının ardından ulaşım tek şeritten sağlanmaya başladı.

AA- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • canmalatya (2 yıl önce)
    orada iş yeri olan esnaf ve yanında çalışanlar bir anda işsiz kaldılar. devlet yetkililerinin bu konuda bir açıklaması olmadı.
    0
    0
    Yanıtla
  • pasa44 (2 yıl önce)
    Onlarca deprem gören ve son olarak 7 büyüklüğündeki Elazığ depreminin yıkamadığı 61 yıllık binayı, kolon kesen iş güzarlar yıkmış, Sivas Caddesinde de bir bina kolonları kesildiği için depremden sonra böyle yıkılmıştı. Belediye bu işleri sıkı denetlemeli ve insan canına kast edenlere en ağır cezalar verilmelidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa evc (2 yıl önce)
    Malatya da dört katlı yığma biliyorum..Buna nasıl izin veriliyor kim denetliyor..Yahu dört katlı yığma bina mı olur!!!!!!!!!(dediğim bina Hidayet Mah.Oral sokakta)Bir denetim yapılsa tabuttan beter yüzlerce bina olduğu anlaşılacak..Binalarda usule aykırı ticaret amaçlı yüzlerce ton yüklü binalar var..Deprem sadece dönüşüm de değil ilgili usul esas ve yönetmelige uygun davranmaktır..Çürük binalara depo amaçlı yüzlerce ton mal konuluyor..Deprem esnasında binanın yıkılacağı yoksa da fazla dengesiz olan bu yükleme insanlara mezar oluyor..Kentsel dönüşümle birlikte zihniyet dönüşümü de olmalı..Her şeyi devlete yüklemek de doğru değil vatandaş duyarlı olmalı hukuka uygun davranmalı..Bir tavukçu kafasına göre tadilat yapıyor..Hesap sormalı hukuk..Burada ölüm olmaması mucize..Rabbim esirgesin..
    0
    0
    Yanıtla