SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'mızın Yeşilliği Bir Kat Daha Artacak"

0
Güncellendi - 2021-11-11 21:43:43
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da 'Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes' sloganı ile başlatılan fidan dikim kampanyası sürecinde 1 yılda 2 milyon 250 bin fidan toprakla buluşturulacak.

Proje kapsamında 3’üncüsü düzenlenen, ülke genelinde orman sahasını ve iklim değişikliğinin getirdiği tehditlerin önüne geçmesi amacıyla 81 ilde aynı anda ağaçlandırma çalışmaları ve fidan dikimi gerçekleştirildi.

Ağaç ve orman sevgisini yaygınlaştırmak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan, “ Geleceğe Nefes Dünyaya Nefes” projesi kapsamında Vali Aydın Baruş, Beydağı Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Projesi’ne katılarak fidan dikimi gerçekleştirdi.

İklim değişikliklerinin getirdiği tehdidi aşmanın en önemli yolunun ormanları çoğaltmak olduğunu ifade ederek, “ 2019 yılında Cumhurbaşkanımızın himayelerinde başlatılan Milli Ağaçlandırma Günü etkinliklerinin Malatya’mızda da 3’üncüsünü düzenliyoruz. 81 ilde 922 ilçede birlikte Türk milletinin seferberlik halinde katılarak kutlamış olduğu bu etkinliklerde Türkiye’nin geleceğine nefes olacak, dünyanın geleceğine nefes olacak ormanları yetiştirme çabasının güzel bir örneğini görüyoruz. Bugün Türkiye genelinde başlatılan etkinlerle bir yılda yaklaşık 250 milyon fidan toprakla buluşacak. Malatya’mızda da 2 milyon 250 bin fidan bu süre içerisinde toprağa kavuşacak ve Malatya’mızın yeşilliği bir kat daha artacak. 11 Kasım’da düzenlenen etkinliklerle 15 hektarlık kayalık alanda Beydağı’nda 4 bin fidanımız toprakla buluşacak. Dünya kuraklığa doğru hızla gidiyor. Ciddi bir iklim değişikliği süreciyle karşı karşıyayız. Bu iklim değişikliğinin getirdiği tehdit hepimizin hayatına yönelik bir tehdit. Bu tehdidi aşmanın en önemli yolu toprağımızı, suyumuzu, havamızı koruyacak olan ormanlarımızı çoğaltmamızdır” dedi.

“Beydağı Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Projesi kapsamında toplamda 682 bin fidan dikildi”

Milli Ağaçlandırma Günü dolayısıyla Malatya’da 3 ayrı yerde fidan dikiminin gerçekleştiğini belirten Malatya Orman İşletme Müdürü Yakup Kalaylı ise, “ Bugün, ilçelerimizle birlikte aynı anda fidan dikim etkinliğinin yapılacağı “Milli Ağaçlandırma Günü” müzün 3.sünü gerçekleştiriyoruz. İçinde bulunduğumuz alan Yeşilyurt ilçemizdeki 3 ayrı fidan dikim noktasından birisidir. Bugün ise aşılı saksılı mavi servi fidanları kullanarak bu alanı yeniden ağaçlandıracağız. Dikeceğimiz bu fidan türünün hem yöremizin iklim şartlarına uyumlu olması hem de saksılı fidan olması ve ilk yıllarda ihtiyaç duyacağı organik maddeyi kendi toprağından karşılayacak olması sebebiyle bu saha için ideal bir fidan türü olduğu tespit edilmiştir. Bugün dikeceğimiz 4000 fidan ile hem geleceğe nefes olacağız hem de Beydağı Ağaçlandırma Projesinin geri kalan kısmı gibi yeşil bir alan oluşturacağız. Beydağı Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Projesi kapsamında toplamda 680 hektarlık bir alanda 682 bin fidan dikilmiştir. Yeşilyurt Konak Mahallesinden başlayan ve Battalgazi Orduzu Göletine kadar devam eden proje sahasında tespitlerimize göre yüzde 90 oranında başarı vardır. Fidanların ortalama boyları ise 2,5 metreyi geçmiş durumdadır. Dikilen fidanlar kent merkezinden görülebilecek hale gelmiştir. Tüm bu yapılan çalışmalar ve her yıl dikilen ortalama 2 milyon fidanın katkısıyla ilimizin orman alanı %17 ye yükselmiştir. Gelecek yıllarda yapılacak ağaçlandırma çalışmalarıyla bu oranın daha da yükseltilmesi için gayret gösterilecektir” diye konuştu.

İha

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • mehmet (2 yıl önce)
    Dikilecek ağaçların hangi tür kayaç içine dikileceği Jeoloji Mühendislerine, Yöreye uygun hangi tür ağacın dikileceği Ziraat Mühendislerine soruldu mu? Bölgenin orijinal ağaç türlerinin Ardıç, ve Meşe olduğunu herkes biliyor. Ama ağaç dikenler bilmiyor. Yazıklar olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (2 yıl önce)
    Mavi servi mi? Karar verirken kime danıştınız? Yanlış seçim malesef. Niyet iyi işlem yanlış!
    0
    0
    Yanıtla
  • Taylor (2 yıl önce)
    Yıllardır Beydağı'na dikilen ağaç sayısı milyonları aştı ben yeşillik göremiyorum..Gördüğüm tek şey iç içe girmiş beton yığınları.. Ne kadar ağaç diktiğiniz önemli değil, ne kadarına baktığınız önemli. var olanları koruyun yeter.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nihat TORAMANONĞLU (2 yıl önce)
    Neden sadece inatla çam ağacında ısrar edilirki dikilen çam ağaçları bölgemizle uyumlu değil kaldıki ne yaprağı nede meyve ve ya tohumları yaban hayatı için besleyici değil, hatta bununla birlikte dikildiği bölgedeki orjin endemik bitki oluşumunada geri dönülmez şekilde zarar veriyor. En ufak kıvılcımlada önü alınamaz yangınlara seben olmaktadır. Kesinlikle inönü üniversitesi biyoloji bölümü hocalarının tavsiye edeceği yöreye uygun meşe ardıç alıç yemişen davin dıçbudak akasya ceviz badem gibi köylüye ve endüstriye katkılı türlere geçilmesi gereklidir. Daha vahim olanı ısrarla tüp fidan dikimi yapılmakta halbuki tohuma dayalı ağaçlandırma özellikle kazık kök oluşumundaki başarı nedeni ile daha verimli ve ekonomik ağaçlandırma sağlamaktadır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Çok doğru bir tespit üstelik artan rf dalagalarıyla yapraklarındaki terebentin miktarı artıyor ve yanıcı özelliği yükselerek en uafak kıvılcımlarla bile büyük yangınların başlamasına neden oluyor. Üstelik çam ağacının yapısındaki reçine yangınların kolay söndürülmesinin ve kontrol altına alınmasının önüne geçiyor. Bilindiği üzere, iğne yapraklı ağaçlar, yapraklılara kıyasla yangından daha fazla zarar görürler. Çünkü, iğne yapraklı türlerin odunu ve yapraklarında reçine bulunması nedeniyle kolayca tutuşurlar. Ayrıca bunların yenilenme güçleri de azdır. Bununla beraber iğne yapraklı türlerin hepsi yangından aynı derecede etkilenmezler. İğne yapraklı türler içinde, fazla reçine içermesi, ışık ağacı olması, kurak yetişme yörelerinde saf ve büyük meşcereler oluşturması nedeniyle yangından en çok çam türleri zarar görür (ÇA N A KÇIO Ğ LU 1985). https://www.forestist.org/Content/files/sayilar/394/5.pdf (sayfa 68)
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    Bir agac bir insan isallah zamaninda sulari verilir dikilen fidanlar tutar tesekkurler malatyam
    0
    0
    Yanıtla