SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Toplumsal Bilinç ve Farkındalık İçin Önemli Gün"

0
Güncellendi - 2021-12-04 17:48:37
A- A+ PAYLAŞ

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yerel yöneticiler ve siyasiler birer mesaj yayınladılar.

Mesajlar şöyle:

Malatya Valisi Aydın Baruş

"3 Aralık Günü Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında alınan bir kararla “Dünya Engelliler Günü” olarak ilan edilmiştir. Bugün, toplumumuzun da önemli bir kesimini oluşturan engellilerin istek ve ihtiyaçları ile sorunlarına dikkat çekilmesi, bu konuda toplumsal bilinç ve farkındalığın artırılması bakımından önemli bir gündür.

Toplumların medeniyet anlayışlarının ve ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin en önemli göstergelerinden biri insana ve özellikle dezavantajlı bireylere verdikleri değerdir. Bugün tüm dünyada ve ülkemizde insan hakları anlayışında meydana gelen önemli değişim ve gelişmeler engelli bireylerin de yaşamın her alanındaki imkânlardan herkes gibi özgürce ve rahatça yararlanabilmesini sağlamak yükümlülüğünü devletlerin önemli önceliklerinden biri haline getirmiştir.

Engelli vatandaşlarımızın sosyal hayata entegre edilerek yaşam kalitelerinin yükseltilmesi medeni bir toplum olmanın göstergesidir. Engellilik, sadece engellilerin ve ailelerinin maruz kaldığı bir sağlık sorunu olmaktan ziyade sosyal boyutlarıyla her birimizi yakından ilgilendiren, olumsuz etkilerini asgariye indirgemek için herkesin katkı ve ortak çabasına ihtiyaç duyulan toplumsal bir husustur.

Devletimiz ve yerel yönetimlerimiz; engelli çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitim imkânlarından yararlanması, engelli vatandaşlarımızın özel sektörde ve kamu kurumlarında istihdam edilmesi, yaşlıların evde bakım hizmetlerinin sağlanması hususları başta olmak üzere ülkemizde engellilerin sosyal ve ekonomik hayata katılımını sağlayan reform niteliğinde çok önemli iyileştirmeler yapılmıştır.

Toplum olarak engellilerimize bakışımızdaki değişimi gerçekleştirmek, zihinlerimizdeki ve kalplerimizdeki engelleri kaldırmak, engelli vatandaşlarımızın toplumla bütünleşmelerini sağlamak, bir gün her birimizin engelli hale gelebileceğini düşünerek onların yaşamlarının kolaylaşmasına yardım etmek hepimize düşen toplumsal bir görevdir.

Her vatandaşımız bilmelidir ki engelli kardeşlerimizin toplumsal hayatta daha fazla varlık göstermeleri, sosyal sorumluluk üstlenmeleri ve kendilerini hak ettikleri yerde görmeleri şüphesiz aziz milletimizin sosyal dokusunu zenginleştirecek ve gücüne güç katacaktır.

Hayat mücadelesini azimle devam ettiren, spordan sanata, eğitimden çalışma hayatına her alandaki başarıları ile çocuklarımıza ve gençlerimize örnek oluşturan engellilerimiz geleceğe çok daha olumlu ve umutla bakmamıza vesile olmaktadır. Bu mücadeleyi ortaya koyan tüm engelli kardeşlerimizi can-ı gönülden tebrik ediyorum.

Bu vesileyle tüm engelli vatandaşlarımızın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutluyor, devletimizin sunduğu bütün imkânlarla yanlarında olduğumuzu ifade ediyor, kendilerine saygı ve muhabbetlerimi sunuyor, esenlikler diliyorum."

AKP Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Bülent Tüfenkci

Tüfenkci, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajı yayınlayarak, engelli bireylere daha yaşanılabilir bir dünya oluşturmanın birincil görevleri olduğunu vurguladı.

Engelli bireylerin toplum içerisindeki önemini belirten Tüfenkci, "Engelli vatandaşlarımızı topluma kazandırmak ve hayat standartlarını yükseltmek amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilen 3 Aralık günü, engelli kardeşlerimizin sesini duyurduğu özel bir gündür. Engellilik, sosyal yönleriyle her birimizi yakından ilgilendiren, olumsuz etkilerini en aza indirgemek için herkesin katkısına, duyarlılığına ve ortak çabasına ihtiyaç hissedilen toplumsal bir husustur. “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” şuuruyla hareket eden sosyal devlet anlayışına sahip olarak engelli vatandaşlarımızın umutlarını yitirmeden mutlu bir yaşam sürmeleri için çaba sarf edip çözümler üretmek en önemli sorumluluklarımızın başında gelmektedir. Çünkü engelli vatandaşlarımızın desteklenmeleri halinde neleri başarabileceklerini görüyor, onların yaşama sevinçlerini yüksek tutarak hayata sarılmalarından büyük mutluluk duyuyoruz.dedi.

Tüfenkci, engellilere yönelik çalışanlardan da bahsederek, "Hükümetimiz bugüne kadar engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşamda daha aktif biçimde yer almalarını sağlamak için birçok düzenlemeler yaparak, engellilerin sosyal, ekonomik, kültürel hayata katılımı ve desteklenmesi için her geçen gün yeni kolaylıklar sağlanmaktadır.

Hiçbir engelin seçim olmadığını hatırlatarak, her sağlıklı insanın da bir engelli adayı olduğu gerçeğinin unutulmamasını temenni ediyorum.

Bu duygularla tüm engelli vatandaşlarımıza aileleri ve sevdikleriyle birlikte mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir ömür diliyorum." ifadelerini kullandı.

AKP Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık

"Engelli vatandaşlarımızın üretken, aktif bireyler olarak toplumsal hayatta yer edinmeleri, rol üstlenmeleri en doğal haklarıdır. Her bireyin engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak, daha yaşanabilir bir dünya inşa etmek sorumluluğu taşıması gerekir.

Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu vizyon ile AK Parti iktidarı olarak en öncelikli politikalarımızdan biri engelli vatandaşlarımıza hayatın her alanında yer alma fırsatı sunmak olmuştur.

Son 20 yılda engellilerimizin yüzünü güldürecek birçok projeye imza attık. Gerçekleştirdiğimiz reformlarla büyük mesafeler kat ettik. Sosyal politikalarımızın eksenine insanı yerleştirdik ve insanın memnuniyetini esas aldık. ‘İnsanı yücelt ki devlet yücelsin’, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ prensibini asla unutmadık, göz ardı etmedik.

Engelliler Hakkında Kanun ve düzenlemelerle Türkiye’de ilk kez 1500 maddelik engelliler hukuku oluşturduk.

Türkiye; Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’yi imzalayan ilk ülkeler arasında yer almaktadır.

Eğitimde, sağlıkta, bakımda, maddi ve manevi her açıdan engelli vatandaşlarımıza yönelik hizmetlerdeki zaafiyetleri ortadan kaldırdık.

Bu manada AK Parti olarak, tüm engellerin ‘engel’ olmaktan çıkartılarak ortadan kaldırıldığı, engelli kardeşlerimizin hiçbir ayrıma tabii tutulmadığı güzel bir Türkiye’yi tasavvur ediyor, sosyal politikalarımızı da bu anlayışa yönelik olarak şekillendiriyoruz. Hükümetimiz, Partimiz ve yerel yönetimlerimiz olarak engelli vatandaşlarımıza önem veriyor ve onların sorunlarını çözüme kavuşturmak, engelsiz bir hayat inşa etmek için gönülden çalışıyor, çabalıyoruz.

Bu vesile ile 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü en kalbi duygularımla kutluyor, bu müstesna günün engelli kardeşlerimize yönelik hassasiyet ve duyarlılığı arttırmasını temenni ediyorum. Tüm engelli vatandaşlarımıza, aileleri ve sevdikleriyle birlikte; sağlıklı, mutlu ve yaşanabilir bir dünya diliyorum."

AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır

Çakır, mesajında engelli bireylerin topluma kazandırılması noktasında önemli çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Engelli olmalarına rağmen, hayat mücadelesi veren ve hayatlarını onurlu bir şekilde geçirmek adına ekonomik ve sosyal hayatın içerisinde olan engelli vatandaşlarımız bizim için, birer güç kaynağıdır. Hayatın tüm alanlarında yer alarak toplumun ayrılmaz bir parçası olduklarını gösteren engelli kardeşlerimiz spor, sanat, siyaset, eğitim ve iş dünyasında elde ettikleri nice başarılarla bizleri onurlandırmaktadır.

Hükümetimiz de bugüne kadar engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşamda daha aktif biçimde yer almasını sağlamak adına birçok girişimde bulunmuş ve yapılan yasal düzenlemelerle engellilerin sosyal, ekonomik, kültürel hayata katılması ve ailelerinin desteklenmesi için her geçen gün yeni kolaylıklar sağlanmaktadır. Engelli kardeşlerimizin bundan önce olduğu gibi bundan sonra da sosyal hayatta daha çok yer almaları, huzur ve refahlarının artması için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle, ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün, engelli kardeşlerimiz ile ilgili toplumsal farkındalığın artmasına vesile olmasını temenni ediyor, tüm engelli vatandaşlarımız olmak üzere ailelerine ve tüm vatandaşlarımıza selam, sevgi ve saygılar sunuyorum" ifadelerine yer verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı.

Ağbaba’nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye nüfusunun yüzde 12’sini oluşturan engelliler, özellikle salgınla birlikte yaşam koşullarının en olumsuz etkilendiği kesimlerin başında geliyor. Salgında sağlık sistemindeki eksiklikler, sosyal hayatın tümüyle bitmesi, erişilebilirlikteki sorunların bir türlü çözülememesi engelliler için çok ciddi sorunlar yaratmışken, bir de ekonomik buhranla birlikte engellilerin sorunları katlanarak arttı. Engel oranlarına göre aldıkları maaş yüzde 70’e kadar olanlarda aylık 661 TL, 70’den fazla olanlarda ise 991 TL. Bu maaşlarla yaşamanın imkansız olduğu ortadadır. Enflasyon ve fiyat artışları karşısında engelli maaşları şu an yok hükmündedir. Bir an önce engelli maaşlarının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi gerekmektedir. Bu konuda verdiğimiz Kanun teklifinin kabul edilmesi iktidarın ve tüm partilerin bu konudaki samimiyetini ortaya çıkaracaktır.

Engellilerin maaşlarının düşüklüğü en önemli temel sorunlardan. Ancak en önemli ikinci sorun olan işsizliğin yanı sıra, eğitim ve sağlık hakkı gibi en temel haklardan yararlanmaları da birçok engele takılmaktadır. Yeni sorunlarla birlikte AKP iktidarının 2005 yılından bu yana bir türlü hayata geçirmediği 5378 Sayılı Kanun ve Kanunda yer alan erişilebilirliğe dair süre sınırlarının sürekli ertelenmesi ciddi mağduriyetlere neden olmaktadır. Cumhurbaşkanı 2020 yılını Erişilebilirlik Yılı ilan etti ancak aradan geçen iki yılda bir arpa boyu yol alamadı ve Erişilebilirlik Yasasını yine bir yıl daha erteledi. Benzer şekilde, Mayıs’ta ve Aralık’ta engellilere atama sözü, istihdam sözü ve sorunların çözümüne dair sözler hiçbir şekilde tutulmadı. Engellilere adeta yaşam hakkı tanımıyorlar.

Engellilerin kendi iradeleriyle tek başlarına bağımsız oy kullanabilmeleri için TBMM’ye Kanun Teklifi verdiğini belirten CHP’li Ağbaba, “Seçim Kanununda engellilere oy kullanırken bir refakatçinin eşlik etmesi zorunluluğu, eşit ve gizli oy haklarının ortadan kalkmasına neden olmaktadır. Engellilerin siyasi iradesini sandığa yansıtabilmesinin önündeki fiziki engellerin ortadan kaldırılması ve oy kullanımında kolaylıkların sağlanması hem yurttaşlık hakkı açısından hem de seçme ve seçilme hakkı açısından bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Sosyal devlet, engelli vatandaşların tek başlarına bağımsız olarak oy kullanmalarını mümkün kılacak araçlarını sağlamakla ve en temel ‘seçme ve seçilme hakkının’ eksiksiz bir şekilde uygulamakla yükümlüdür. Bu nedenle TBMM’ye verdiğimiz Kanun Teklifiyle engelli yurttaşlarımızın bağımsız ve hür oy kullanabilmelerini mümkün kılacak araçların sağlanması ve ‘talep etmesi’ halinde bir refakatçiyle oy kullanması gerekliliğini belirttik. Bunun seçim öncesi ivedilikle hayata geçirilmesi gerekiyor.

İktidarın ivedilikle yeni bir destek paketini açıklaması, engellilere özel olarak salgın ve istihdam politikası üretmesi ve engelliler alanında çalışan STK’lara destek vermesi gerekmektedir. Aynı şekilde, seçim öncesi engellilerin kendi iradeleriyle hür oy kullanabilmeleri için komisyonda bekletilen Kanun Teklifimiz bir an önce uygulanmalıdır. Partimiz engellilerin hayatını kolaylaştıracak ve sosyal hayata erişimlerini artıracak her politikaya destek olacaktır. Biz, CHP olarak, engellilerin hayata eşit katılımını sağlamak ve tam anlamıyla eşitliği ve erişilebilirliği uygulamak için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. İktidarımızda 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü daha eşit ve daha erişilebilir bir Türkiye’de gerçekleştireceğimizin sözünü veriyoruz.”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Gürkan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Başkan Gürkan mesajında şunlara değindi:

“Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak engelli vatandaşlarımızın insan onuruna yakışır şekilde hizmet almalarını sağlamayı, becerilerini geliştirmeyi, sosyal hayata uyumlarına ilişkin hizmetleri yapmayı ve istihdamlarına katkıda bulunmayı öncelikli görevlerimizden biri olarak görüyoruz.

Şehrimizi engelli kardeşlerimiz için kolay ve yaşanır bir hale getirmek, günlük hayatta karşılaştıkları zorlukları en aza indirgemek için yoğun bir gayret gösteriyoruz. Sadece 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde değil, her zaman tüm vatandaşlarımızı, engellilerin sorunlarına daha duyarlı olmaya ve sorunlarının giderilmesi yönünde yürütülen çalışmalara destek olmaya davet ediyorum.

Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak Engelliler Koordinasyon Merkezimiz de engelli vatandaşlarımıza yönelik çeşitli kursların yanısıra EKPSS eğitimleri de verilmektedir. Tekerlekli Sandalye kullanan engelli vatandaşlarımız için

Tekerlekli Sandalye Bakım Atölyesi kurduk. Ayrıca, geçtiğimiz günlerde Japonya tarafından hibe edilen 2 adet özel dizayn edilmiş engelli minibüsünün hizmete alınmasıyla birlikte toplam 6 adet engelli minibüsümüz ile de engelli kardeşlerimize yardımcı oluyoruz.

Yine Dünya Engelliler Günü olarak kutlanan bugün de Büyükşehir Belediyemiz, BELSOS A.Ş. ve İş Kur İl Müdürlüğü işbirliği ile down sendromlu kardeşlerimizin istihdam edileceği Gülenyüzler Cafe’nin açılışını yapacağız.

Yaptığımız bütün yatırım ve hizmetlerimiz de benzer şekilde engelli vatandaşlarımızın kullanımına uygun bir şekilde düzenlenmektedir.

Bu duygu ve düşünceler ile her sağlıklı insanın da bir engelli adayı olduğu bilinciyle, 3 Aralık Dünya Engelliler günü vesilesiyle tüm engelli vatandaşlarımızın aileleri ve sevdikleriyle birlikte mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir ömür geçirmelerini diliyorum."

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder

Güder, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile ilgili olarak yayımladığı mesajda, “Battalgazi’de tüm belediyecilik hizmetlerimizi özel gereksinimli bireylerimizin yaşamlarını kolaylaştıracak şekilde planlayıp, uyguluyoruz” dedi.

Başkan Güder’in mesajı şöyle:

“Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında alınan karar ile 3 Aralık gününün, 'Dünya Engelliler Günü' olarak kabul edilmesi, özel gereksinimli bireylere yönelik toplumun duyarlılığının arttırılması açısından önemli bir tarihtir. Özel gereksinimli vatandaşlarımızın toplumsal hayata katılımlarının sağlanması ve hayat standartlarının yaşanılabilir bir hale getirilmesi, çağdaş toplum düşüncesinin bir parçasıdır. Engellilik, sadece engelli vatandaşlarımızı ilgilendiren bir sorun değil, sosyal ve insani boyutları ile bütün bireyleri ilgilendiren önemli bir konudur. İnsan, iradeyle hayatın bütün engellerini kaldırıp herkes için daha güzel, yaşanabilir bir dünya meydana getirebilir. Dünyaya ışık olan Edison engellidir. Müziğin dahisi Beethoven engellidir. Astro fizikçi Stephen W Hawking engellidir. Bunlar gibi onlarca engelli bilim insanını sayabiliriz. Bundan da anlaşıldığı gibi bedensel engel, üretmeye engel değildir. Yeter ki engelleri onların yolundan kaldıralım. Bu bilinçle Battalgazi’yi özel gereksinimli kardeşlerimiz için kolay yaşanır bir hale getirmek, günlük hayatta karşılaştıkları zorlukları en aza indirgemek, engelsiz bir Battalgazi ortaya çıkarmak, onların hayata sıkı sıkıya tutunmalarını, içlerindeki yaşama sevinci, yetenek ve becerilerini ortaya çıkarmak adına planladığımız Engelsiz Yaşam Merkezimizde onlarca yavrumuzun ve ailelerinin yüzlerinin gülmesi en büyük mutluluğumuzdur. 3 Aralık Dünya Engelliler günü vesilesiyle tüm özel gereksinimli vatandaşlarımızın aileleri ve sevdikleriyle birlikte mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir ömür geçirmelerini temenni ediyorum.”

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız