KİRACI "EK DÜKKANI KİRALADIM", BİNA SAHİBİ "KİRAYA VERMEDİM".. Malatya’da tadilat yapılırken çöken ve 13 kişinin yaralanması ile sonuçlanan 2 katlı binanın yıkılması olayında yürütülen adli soruşturma tamamlandı. Malatya Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı iddianame de tadilat sırasında kolonların kesilmesi nedeniyle binanın yıkıldığının tespit edildiği aktarıldı
Malatya’da 9 Kasım 2021 tarihinde akşam saatlerinde İnönü Caddesi Sıtmapınarı’nda meydana gelen olay da, üzeri kahvehane, altı lokanta olan 2 katlı bina, alt katındaki tadilat yapılması esnasında çökmüş ve 13 kişi enkaz altında kalarak yaralanmıştı.
Olay sonrası tadilatı yapan tavukçu işyerinin sahibi Hikmet Doğan, yanında tadilat için çalıştırdığı 2 işçi ile birlikte tutuklanmış ve bir süre sonra serbest kalmıştı.
Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame Malatya Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede yaptırdığı tadilat ile binanın çökmesine neden olmakla suçlanan tavukçu Hikmet Doğan’a hakkında “Mala zarar verme, taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” suçlarından 1 yıl ile 9 yıl arasında cezalandırılması talep edildi.
Binanın yıkılması haberinin alınması üzerine olay yerinde Cumhuriyet Başsavcılığınca olay yeri ekipleri ile gerekli inceleme, araştırma, fotoğraflama ve video çalışmalarının yapıldığı ve numunelerin alındığı belirtilen İddianamede çöken binada bilirkişiye hazırlatılan rapora da yer verildi.
İddianamede, “Belediye ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden gelen ekiplerce olay yerinde gerekli inceleme ve araştırmanın yapıldığı ve binanın yıkılma şekli itibari ile şüphelinin işletmiş olduğu Hikmet Tavukçuluk isimli işyerinde yapmış olduğu tadilat sırasında binaya ait kolonları kesmesi nedeniyle binanın yıkıldığının tespit edildiği, …” şeklindeki tespite yer verildi.
Bilirkişi Raporundaki şu tespitler de iddianamede yer aldı:
“İşyeri sahibi şüpheli Hikmet Doğan’ın ilgili belediyesinden alınan herhangi bir tadilat ruhsatı başvurusu olmadan ve herhangi bir tadilat izni başvurusunun yapılmamış olduğunun anlaşılmasından, iki dükkan arasındaki duvarı kaldırmak suretiyle taşıyıcı sisteme zarar vererek tadilat yapması nedeniyle ana erken taraf olduğundan ihlal ve ihmallerinin bulunduğu, alçıpan, dekorasyon ve su tesisat işlemlerine esas basit tadilatların kazanın oluşumunda etken varlığının söz konusu olamayacağından, su tesisatçısı, alçıpan-dekorasyoncunun herhangi bir ihlallerinin bulunamayacağı…."
İddianamede yer alan bilgiye göre, mülkiyet sahibi olan Turan Köse, tadilat yapılan fırını bitişikteki dükkanında kiracı olan Hikmet Doğan’a kesinlikle kiralamadığını, yapılan tadilatın kendisinden izinsiz yapıldığını, kendisine kira olarak ödendiği belirtilen paranın ise önceki borcun olduğunu ileri sürdü.
Şüpheli Hikmet Doğan’ın iddianamede yer alan ifadesi ise şöyle:
“İşyeri bitişiğimde olan fırıncı kirasını ödeyemeyince, dükkandan çıkmak zorunda kaldı. Bende fırını kiralamak için mülk sahibi ile görüştüm ve kendi aramızda anlaştık. Her iki işyerini birleştirmek amacıyla tadilata başladım, gerekli güçlendirme işlemlerini yaptım, ancak binanı çok eski olması nedeniyle yıkıldı. Benim her hangi bir kusurum yoktur”
İddianamede, şüpheli Hikmet Doğan’ın işletmekte olduğu Tavukçu Hikmet isimli işyeri ile bitişiğinde olan fırın arasındaki duvarı yıktığı belirtilerek, “Şüpheli Hikmet Doğan’ın ilgili Belediyesinden alınan herhangi bir tadilat ruhsatı başvurusu olmadan ve her hangi bir tadilat başvurusunun yapılmadan 2 dükkan arasındaki duvarı kaldırmak suretiyle taşıyıcı sisteme zarar vererek tadilat yapması nedeniyle binanın çökmesine neden olduğu…” denilerek şüpheli Hikmet Doğan’ın cezalandırılması talep edildi. İddianamede, bir süre tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Hikmet Doğan'ın "Mala zarar verme" ve "Taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 1 yıl 1 ay 10 günden 9 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
malatyahaber.com