SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

MİMDER'den Çimento Zammına Tepki

0
Güncellendi - 2021-12-30 02:41:36
MİMDER'den Çimento Zammına Tepki
A- A+ PAYLAŞ

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON)  Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER)  Başkanı Mehmet Bülbüloğlu kamu müteahhitlerinin sıkıntıları ve 4 Ocak’ta çimentoya yapılacak olan  zamlara karşı tepkisini dile getirdi.

Bülbüloğlu açıklamasında ; "Yaklaşık iki yıldır dünyayı etkisi altına alan Covid 19 salgını tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz ekonomisine de çok ciddi zararlar verdi. Bu olumsuz etkiler ve de son bir yıl içerisinde döviz kurunun aşırı fiyat değişikliği ile birlikte inşaat temel malzemelerine sıra dışı faiş fiyat artışlarına neden olmuştur. Bu faiş fiyat artışları ile birlikte tabiki inşaat sektöründe  iş yapan müteahhitlerimiz  bu anlamda çok büyük sıkıntılar yaşadılar. En büyük sıkıntıyı yaşayanda kamuya iş yapan müteahhitlerimizin yaşadığını biliyoruz; bu anlamda şu anda mecliste de görüşülen kamu müteahhitlerimizin fiyat farkı verilmesi yönünde taleplerimiz var.

Bu taleplerimiz nelerdir; bu talepler tabiki birinci aydan itibaren biz bu fiyat farkının kapsam altına alınması talebinde bulunuyoruz. Şu anda görüşülen taslakta altıncı aydan itibaren fiyat farkı verilmesi söz konusu bu müteahhitlerimizin tam anlamıyla müteahhitlerimizin sıkıntısını giderecek bir taslak değildir. Bunun  birinci aya çekilmesi yönünde  talebimiz var. Bu birinci aya çekilmesiyle birlikte tabiki inşaat temel malzemelerinde ihracatında biraz artmasından dolayı  ülkemizde ve iç piyasada malzeme sıkıntısı tedarik sıkıntısı yaşanıyor.

Başkan Bülbüloğlu açıklamasına şöyle devam etti. Bu tedarik sıkıntısına bağlı olarak hem kamu müteahhitlerinin hem de özel sektöre iş yapan kat karşılığı inşaat sözleşmeli işlerde  müteahhitlerimizin işlerinin geciktiğini biliyoruz. Bu anlamda ek süre verilmesi ve bu kanun taslağına ek süre konulması talebi de müteahhitlerimizin ve kamuoyunun talebidir. Tabiki bu fiyat farkı verilmesi sadece müteahhitlerin değil kamuoyu adına çok büyük bir yarar sağlayacaktır.  Yaklaşık kırk bin müteahhit eğer bu fiyat farkı verilmez ise veya gerekli fiyat farkı verilmez ise iflasın eşiğindedir.

Bunların batması  alt tedarikçilerin ve kamunun çok büyük zarar görmesi anlamındadır.  Çünkü şuanda tekrar o işi üç beş katı fiyatına vermesi söz konusu bu anlamda bu doneler ciddiye alınarak fiyat farkının kamu müteahhitlerimize ek süre verilmesi  talebimizdir. Tabi ki iki yıldır inşaat malzemeleri artıyor son bir yıldır yaklaşık %300 artan inşaat temel malzemeleri Sayın Cumhur Başkanımızın açıkladığı ekonomi modeli paketi ile birlikte döviz’in yaklaşık %40 düşmesi neticesinde bir indirim bekliyoruz. Bu indirimi demir ve bazı alüminyum ve pvc  firmaların haricinde her hangi bir geri dönüş olmadı. Bunun aksine şuanda çimento fabrikalarının biz müteahhitlere gönderdiği bilgide 4 Ocak itibarı ile  Çimento’nun tonunda kdv  115 tl zam yapılacağı bilgisini aldım. Bu kabul edilebilir bir şey değildir bu hükümetimizin gayret ve çabasını baltalamaktan başka bir şey değildir. Bu anlamda biz gerekli yerleri gerekli kurumları rekabet kurumunu göreve davet ediyoruz. Bu artışın önüne geçmesini ve piyasanın indirim sağlamasını hem vatandaşımız adına hem de konut ve kira fiyatlarının düşmesi adına tüm kamuoyuna talebimizdir."dedi.

TALEPLERİMİZ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ

Bülbüloğlu açıklamasını şöyle tamamladı:

"Yüklenicisi olduğumuz işlerle ilgili esas talebimiz; gerek yüklenici gerek kamu menfaati açısından işlerimizi tamamlamaya yeterli olabilecek reel oranda fiyat farkı verilerek işlerin bitirilmesi, zira feshedilen işlerin daha sonra iki katına ihale edilerek tekrar yaptırılmasının devlete maliyeti daha pahalıya mal olacak ve işler gecikecektir. 2- Reel Piyasa Fiyatlarına uygun fiyat farkı ödenmesine rağmen finansal ve teknik olarak devam etmesi mümkün olmayan işler için şartsız tasfiye hakkı tanınması, 3- Temel inşaat malzemelerinden özellikle demir, çimento, cam, alüminyum, elektrik kablosu, mdf vs. başta olmak üzere KDV indirimi getirilmesi, ihracat konusu olan tüm yapı malzeme kalemlerinin yurt içine verilen miktarının artırılmasının sağlanması, sektörümüzü hem tedarik hem de fiyat yönünden rahatlatacaktır. 4- 01/01/ 2021 tarihinden bu yana sadece malzeme fiyat artışlarını gerekçe göstererek işi yapamayacağına kanaat edip daha büyük zararlara sebep vermemek için işi bırakıp teminatı irat kaydedilenlere teminatlarının iadesi ve ihalelerden yasaklarının kaldırılması (kendi geçmiş kusurlarından dolayı ilgili idarelerce yaptırıma muhatap olanları kapsamaz.) 5- Söz konusu işlerin fesihleri, başka idarenin değil ilgili idarenin inisiyatifinde ve fesih şartları kanununa göre belirlenmelidir. 6- Devir işlerinde KİK payı ve karar pulunun da alınmayacağı açıkça belirtilmelidir. 7- Tasfiye edilen işlerin sözleşmesi aşamasında ödenen vergiler kalan işlere oranla iade edilmeli, fesih edilen işlerde yapılan imalatlar, puantaja göre değil, yerinde tekrar gerçek imalat seviyesine göre belirlenmelidir. 8- Piyasada oluşan istikrarsızlık ve aşırı zamlar nedeniyle bir kısım malzeme tedarik sorunları kaynaklı ve finansal aksaklıklar sebebiyle, işini zamanında teslim edemeyen müteahhitlerimiz ve idareleri zor duruma bırakmıştır. Bu sebepten mağdur olan yüklenicilere en az 90 iş takvim günü ek süre verilmelidir. 9- Özel sektörde kat karşılığı iş yapan müteahhitlerin de 9. maddede belirtilen gerekçelerden dolayı mağdur olduklarını, sözleşmelerin sürelerine bakılmaksızın arsa sahipleri ve konut teslim sözleşmelerine ilaveten 12 ay ek süre verilmelidir.”

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • M.Saim (3 yıl önce)
    Inşaat sektöründe kullanılan malzemeler rekabet koşulların yeterince oluşmaması nedeniyle oldukça pahalıdır. Buna rakabet kurulunun da pasif yaklaşımı oldukça manidardır. Ekonominin en önemli lokomotifti olan inşaat sektörünün ihmal edilmemesi gerekir.Benim sektörü bildiğim kadarıyla Cimento fiyatının 20 -22TL'yi gecmemesi gerekir.
    0
    0
    Yanıtla