SON DAKİKA
SON DEPREMLER

4.8'lik Depremle İlgili Uzman Görüşleri Farklı!

4.8'lik Depremle İlgili Uzman Görüşleri Farklı!
A- A+ PAYLAŞ

AFAD Deprem Dairesi'ne göre Akçadağ’da, Kandilli Rasathanesi ise Darende-Şuğul’da meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremi oluşturan fay konusunda deprem uzmanları farklı yorum ve değerlendirmelerde bulundular.

Prof. Dr. Naci Görür, 4.8 büyüklüğündeki deprem için, “Malatya Fayına doğru uzanan bir fay üzerinde. 6 Şubat depremleri sonucu yüklenip harekete geçmiş olan bir fay olmalı” derken, Prof. Dr. Osman Bektaş ise, “Malatya Fay Sisteminin oluşturduğu bloğun içerisinde gelişmiş blok-içi bir depremdir.” dedi. Dr. Ramazan Demirtaş ise, “Deprem'in Malatya Fay Zonu ile ilgisi yoktur.” görüşünü kaydetti.

-“Doğu Anadolu Fayı üzerinde değil”

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, “Darende Şuğul (Malatya’da) 4,8 deprem oldu. Bu deprem DAF veya Malatya Fayı üzerinde değil. Yüzey kırığı belli değil. Muhtemelen Darende-Şuğul arasında KB-GD yönünde Malatya Fayına doğru uzanan bir fay üzerinde. 6 Şubat depremleri sonucu yüklenip harekete geçmiş olan bir fay olmalı. Geçmiş olsun” açıklamasını yaptı.

-“Doğu Anadolu Fayı üzerinde”

Deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş ise şu değerlendirmeyi paylaştı:

“2023  4,8 DARENDE (MALATYA) DEPREMİ. Sol yönlü Doğu Anadolu ve Malatya Fay Sisteminin oluşturduğu bloğun içerisinde gelişmiş blok-içi bir depremdir. Bu tür depremler, bloğun bir bütün olarak deforme olduğunu, fay kinematiğine göre bloğun saat yönünde döndüğü görüşünü destekler.”

-“Deprem'in Malatya Fay Zonu ile ilgisi yoktur”

Deprem Uzmanı Dr.  Ramazan Demirtaş, “01.12.2023, 03:18 Mw=4.8 b bağımsız bir deprem oldu. Deprem 06.02.2023 (13:24, Mw=7.6) Çardak Fayı depreminin 45 km KD'su; Malatya Fayı'nın 27 km KB'sında oldu. Kandilli ve AFAD merkezleri arasında yaklaşık 12km fark olduğu için, AFAD Akçadağ ve KOERI Darende olarak vermiştir. Deprem'in Malatya Fay Zonu ile ilgisi yoktur. Odak çözümü: deprem MTA diri fay haritasında yer almayan KB-GD gidişli sağ yanal bileşenli normal fay yada Darıca-Kozluca arasında uzanan KD-GB gidişli sol yanal bileşenli normal bir fay üzerinde oldu. Harita üzerinde birbirine dik iki kırık sistemi gösterilmiştir. Bu faylar kısa uzunlukta olup, büyük bir deprem üretme riski düşüktür.” şeklinde bir değerlendirme yaptı.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • ayilmaz (1 yıl önce)
    Şimdi de de depremi bölüşemiyorlar...Yok akçadağda oldu, yok Darende de oldu..............
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlx (1 yıl önce)
    Hiç ummadık yerde 4.8 oluyor.maraş Malatya Elazığ illeri detaylı bir çalışmaya tabi tutulmalı. Nerede aktif fay var nerede ölü fay var araştırılmalı.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Fahri (1 yıl önce)
    Bilim analiz ölçüm hepsi bir tarafa dua edelim de parça parça en kötü 5 küsürlerle bu iki üç yılı atlatalım... mesela Malatya'dan ovacığa uzanan hattı üç dört parçada kırılmalarla atlatırsak kimseye zarar gelmez ama tek seferde olursa o zaman by by.. allah yüzümüze baksın az sayıda kalan iyilerin yüzü suyu hürmetine esirgesin insanlığı!!!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hikmet (1 yıl önce)
    Çözüm yatay mimaride. Gelişmiş ülkelerde insanlar bahçe kentlerde yaşıyor (ABD, Kanada, Fransa, Hollanda, İsviçre daha niceleri) Bizdeki düşük versiyonu ile Villa mimarisidir. Az gelişmiş ülkelerde çok katlı kafes mimari ile (Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Türkiye, Yunanistan, İran ve Gürcistan) farkı bu. Gelişmiş ülkelerin Şehir merkezlerinde gökdelenlerle, iş merkezleri yer alırken insanlar ancak bahçe kent tipi evlerde yaşamlarını sürdürmekteler. bizde ise bu şekilde yaşayan insanlar ülkenin sadece kaymak tabakasıdır.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • malatyalı mücadele (1 yıl önce)
    ünlü edebiyatcı selahattin baskanımızın sözlerini şimdi çok daha iyi anlıyoruz degil mi ? ey malatyada deprem olmaz diyenler... "olmaz olmaz deme olmaz olmazsa olmaz olmaz" görüyorsunuz depremler devam etmektedir "MALATYADA ARTIK DEPREM OLMAZ" Sözü boş ve cahilcedir..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 yıl önce)
    Gel de çik işin içinden şimdi biz kime inanalım 3 bilim insanı üç farklı yorumm Allah sonumuzu hayr etsin inşallah ülkemin hiç bir yerinde deprem olmz .bizim yaşadığımız depremi de İsrail yaşasin yer yüzünde silinsin geceniz güzel olsun hayrlı akşamlar
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Tahir (1 yıl önce)
    Artık malatyada deprem olur mu olmaz mı tartışmasını terk edip, malatyada mevcut binalar 6 Şubattaki depremler ayakta kalır mı kalmaz mı bunun tartışılması lazım.. Yapılacak işlem çok basit... Çevre şehircilik üniversitelerden gerçekten deprem konusunda uzmanlardan oluşan bir komisyon kuracak ve mevcut binaların durumu incelecek.. Bu işin başka olur bir yanı yok... Yapı denetim de lağvedilecek.. Yeni binalarda uzman bir komisyon tarafından denetlecek.. Bu kadar basit...
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Zafer Demir (1 yıl önce)
    Osman Bektaş kim ki? Kendini mi popüler etmeye çalışıyor? Büyük depremi bilen ortadayken.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Büyük depremi sadece 1 kişi mi bildi sanıyorsun ?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Volkan (1 yıl önce)
    Eeee ölümümüz yakın mı? Ya bırakın gidin Allah'ın işine karışmayın, sallayp sallayip sonrada bak demiştim demeyin!!!! Depremin saatini bilmediginize göre gerisi hikaye. Bilim adamiymis pehhhh. Bir tek bilim adamı tanırım o da Selahattin Gürkan....adam nankör olduğumuzu, azgın olduğumuzu herşeyi biliyi
    %66
    %34
    Yanıtla