Dünyanın ilk yerleşim yeri ve ilk devletinin kurulduğu yer olarak bilinen, Açık Hava Müzesi’ne dönüştürülen Aslantepe Höyüğü’nde bu yılki kazılarda iki mızrak ve bir kolye bulundu.
Malatya Merkez Orduzu beldesinde 1938 yılından beri süren kazı çalışmalarının bu yılki bölümünde önemli eserler çıkarıldı.
Kazı Başkanı İtalyan Prof. Dr. Marcella Frangıpane, bu yılki kazılarla ilgili verdiği bilgide, "Sarayın kuzeyinde çalışmalarımız sürüyor. Bu yılki kazı çalışmalarımız ekim ayının ilk haftasında tamamlanacak" diyerek, şunları söyledi:
"Bu sene önemli yeni buluntular vardı. Sarayın içinde büyük bir salon bulduk. Saray ile bağlantısı var. Buradaki kazı çalışmasından sonra burası da Açık Hava Müzesi’ne katılacak. Bu saray içindeki salonda kral ve önemli insanların ağırlandığını tespit ettik. Büyük sur duvarı altında mızrak bulduk; bakır mızrak... Salonda ayrıca kolye bulduk. Kalaydan yapılmış dekorasyon ile işlemeli... Eski Tunç devri M.Ö. 2900 yılına ait."
İl Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay da, "Dünyanın en eski sarayındayız. 1938 yılında başlanılan ve 1961 yılından beri profesyonel olarak devam eden kazı sonrasında, tapınak ve devlet yapısının ilk oluştuğu yer olarak biliniyor. Saray içinde çalışmalar yapılıyor. Büyük bir höyük. Saray içinde kazı çalışmaları sürüyor. Önemli eserler ve bulgular ortaya çıktı. Çoğu Malatya Müzesi’nde sergileniyor. Oluşturduğumuz Açık Hava Müzesi’nde yerli ve yabancı turistler ücretsiz olarak gezdiriliyor" dedi.
Aslantepe Höyüğü, binlerce yıl üst üste yığılan pek çok yerleşim tabakasından oluşmaktadır. M.Ö. 5 bin yıllarından M.Ö. 712 tarihindeki Asur istilasına kadar şehir olarak varlığını sürdüren tepe, daha sonra uzunca bir süre terk edilmiş. M.S. 5-6 yüzyıllar arasında ise Romalılar tarafından kullanılmış ve daha sonra Bizans nekrapolü (mezarlık) olarak yerleşimini tamamlamış.