"HALEN HASTANEMİZDE YATAN..." İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) Başhekimi Prof. Dr. Ali Beytur, tıp merkezinde covid-19 testi pozitif çıkan ve şüpheli toplam 32 hastanın yatarak tedavi gördüğünü söyledi. Prof. Dr. Beytur, salgının başından bu yana toplam 2922 hastanın başvurduğunu belirterek “Bu hastalardan 1703’üne PCR testi yapıldı. Bunlardan 50’sinin sonucu pozitif geldi. Covit-19 testi pozitif gelen veya testi negatif olmasına karşın akciğer muayene ve görüntüleme bulguları hastalıkla uyumlu olan 16’sı çocuk toplam 198 hasta yatırıldı. Covit-19 pozitif hastaların 39’u taburcu edildi, bir hastamız vefat etti ve 10 covit-19 pozitif hasta halen yatmaktadır. Hâlihazırda hastanemizde 11’i yoğun bakımda olmak üzere pozitif ve şüpheli toplam 32 hasta yatmaktadır” bilgisini verdi.
Sağlık çalışanları ile katkı veren kurumlara teşekkür
TÖTM Başhekimi Prof. Dr. Ali Beytur, konuyla ilgil açıklama yaparak tedavi gören ve hastaneye başvuran hasta sayısına ilişkin bilgi verirken, sağlık çalışanları ile bu süreçte hastaneye katkı sunan kurum ve kuruluşlara da teşekkür etti.
“3 yoğun bakım, 4 servisle koronavirüs hastalarını tedavi ediyoruz”
Açıklamasına, gecesini gündüzüne katarak salgına karşı en ön saflarda mücadele eden doktor ve diğer tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ederek başlayan Başhekim Ali Beytur, salgının en başından İ.Ü Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, TÖTM Dekanı Prof. Dr. Mahmut Durmuş ve diğer ilgili öğretim üyeleriyle hastanede pandemi kurulu oluşturduklarını hatırlattı ve salgınla mücadele için 3 yoğun bakım ünitesi ile 4 ayrı servisi hazır hale getirdiklerini belirtti. 20 Mart’tan itibaren Adıyaman, Malatya Elazığ ve Tunceli illeri için covid-19 PCR testlerini yapmaya başladıklarını aktaran Beytur, “İlk hastamızı yatırdığımız 23 Mart 2020 tarihinden önce 3 yoğun bakım ünitemiz ve 4 servisimizi hazır hale getirdik. En kötü duruma karşı bir o kadar daha hasta yatağını hizmete sunmaya hazırız.
Hastanemize covid-19 şüphesiyle 570’i çocuk olmak üzere toplam 2922 hasta başvurdu. Bu hastalardan 1703’üne PCR testi yapıldı. Bunlardan 50’sinin sonucu pozitif geldi.
Covit-19 testi pozitif gelen veya testi negatif olmasına karşın akciğer muayene ve görüntüleme bulguları hastalıkla uyumlu olan 16’sı çocuk toplam 198 hasta yatırıldı.
Covit-19 pozitif hastaların 39’u taburcu edildi, bir hastamız vefat etti ve 10 covit-19 pozitif hasta halen yatmaktadır. Hâlihazırda hastanemizde 11’i yoğun bakımda olmak üzere pozitif ve şüpheli toplam 32 hasta yatmaktadır” şeklinde bilgi verdi.
“120 bin adet maske ürettik”
Türkiye’de ilk kez hastanenin terzihanesinde cerrahi maske üretiminin yanı sıra Eczacılık ve Kimya Fakültesi ile birlikte el dezenfektanı üretimine başladıklarını ve bu yönüyle birçok hastaneye de örnek olduklarını ifade eden Prof. Dr. Ali Beytur, “Ardından üniversitemiz Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı bünyesinde maske üretimine başlanarak bugüne dek yaklaşık 120.000 maske ürettik. Sağlık Bakanlığı tamimlerinden önce hastanemize gelen herkese maske verilmeye başlandı. Bu süreçte Sağlık İl Müdürlüğümüz kanalıyla Bakanlığımızca hastanemize 69.600 cerrahi maske gönderildi. Alkol bazlı el dezenfektanı sıkıntısına karşı üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü hocamız Prof. Dr. Bülent Alıcı ve Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Sandal’ın destekleri ile yaklaşık 2 ton el dezenfektanı üretildi.
Dr. Öğretim Üyesi Cemal Koyunoğlu, Doç. Dr. Teoman Karadağ ve Doç. Dr. Fatih Bulut koordinesinde Mühendislik Fakültesi, OSB Meslek Yüksek Okulundaki 3D yazıcılar kullanılarak ve hastanemiz imkânları ile yüz siperliği üretildi ve bağışlanan siperliklerle birlikte personelimize dağıtıldı.
Birimlere dağıtılan koruyucu ekipmanlara ek olarak tüm personelimize kişisel koruyucu ekipman dağıttık” dedi.
Türkiye’nin pandemi ile mücadelesi bizi onurlandırmaktadır”
Sağlık Bakanlığı’nın ilk günden itaberen salgına karşı düzenli yayınladığı bilgi ve klavuzlarla vatandaşı bilgilendirdiğini kaydeden Prof. Dr. Ali Beytur, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Kanuni hakları olmasına rağmen evde oturmak yerine kendi istekleriyle çalışmak isteyen engelli ve kronik hastalığı olan personellerimiz de oldu. Bu arkadaşlarımıza ayrıca teşekkür ediyorum.
İlk günden itibaren Sağlık Bakanlığımız salgına karşı düzenli olarak kılavuzlar yayınladı ve sürekli güncelledi. Ayrıca her konuda destek olan Sağlık Bakanlığımıza çalışanlarımız adına teşekkür ederim.
Türkiye Cumhuriyeti'nin dünyaya örnek olan pandemiyle mücadelesi bizleri onurlandırmaktadır. Devletimizin gücünü her daim yanımızda hissetmekteyiz.
Salgınla mücadelenin başarılı olabilmesi için önerilen koruyucu ekipman kullanımına, sosyal mesafeye azami riayet etmenizi istirham eder, tüm çalışanlarımıza idari ekibim adına tekrar teşekkür ederim.”
Prof. Dr. Ali Beytur, salgın süresinde bazı firmalar ile çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına hastaneye katkılarından dolayı teşekkür ederken, bu isimleri de şöyle sıraladı.
1. Dulkadiroğlu Dezenfektan (İzmir)
2. Emkasan Tekstil Mehmet KARABULUT (Malatya)
3. Engin Fırat Prodüksiyon (Malatya)
4. Ford Otosan (Adapazarı)
5. Ilsan Tekstil (Malatya)
6. Inovapek (İnönü Üniversitesi Teknokent)
7. Malatya Eğitim Vakfı
8. Malatya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Fırat ve Beydağı Gençlik Merkezleri
9. Malatya Hayriye Başdemir İlköğretim Okulu
10. Malatya Pazarı, kayısı ve çerez ikramı (İstanbul)
11. Malatya Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek Lisesi
12. Milliyetçi Hareket Partisi Malatya İl Başkanlığı
13. Mustafa Mirza, Yamanlar Makine (İstanbul)
14. Nef Vakfı (İstanbul)
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com