İnşaatların denetimini usulüne uygun olarak yapmayan yapı denetim firmaları yüzünden inşaat sektörü durma noktasına geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bir yapı denetim firmasının yetkisi 4 ay süreyle iptal edilirken, 2 firmaya ceza yolda. Yapı Denetim kapsamında son 18 ayda verilen ve son durum tespiti yapılan 543 inşaatın 50’ si mühürlenirken 100 civarındaki inşaatın mühürlenmesi sırada.
Ceza alan denetim firmaları tarafından denetlenen inşaatların büyük bir kısmının deprem yönetmeliğine uygun olarak yapıldığı fakat demir beton gibi taşıyıcı sistemlerin imalatları aşamasında yeterince denetlenmediği, sığınak havalandırmaları, elektrik, su tesisatları ile topraklama, ısı ve ses yalıtımı, gibi konularda yönetmeliklere uygun denetimlerin yapılmamasından kaynaklandığı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından belirtildi.
Mühürleme nedeniyle inşaatları durdurulan inşaatçılar belediyeyi suçlarken, Belediye yetkilileri, mühürlemenin, inşaat ve inşaat firmaları ile ilgisi olmayıp, tamamen yapı denetim firmaları tarafından yapılan imalatların son durumu ile alakalı olduğunu belirterek, “ Durum tespitinin yapılması, ileriki aşamada yaşanacak hukuki, mali gibi herhangi bir sorunun önüne geçmektir. Durum tespiti belirlendikten sonra mühürleme işlemi kaldırılarak inşaatların devamına izin verilecektir” diyerek suçlamaları kabul etmediler.
50 civarında inşaatın denetim yetkisini alan firmanın Bakanlık tarafından “Denetim” yetkisi 4 ay askıya alınmasıyla, son durum tespiti yapılması için belediye tarafından mühürlenen 50 civarındaki inşaattan sonra, yasa ve yönetmeliğe uygun çalışmayan 2 denetim firmasının yetkisinde bulunan 100 civarındaki inşaat da mühürlenmeyi bekliyor.
Yapı denetim firmalarının, bir-iki inşaattaki eksikliklerinin cezalarını kendi inşaatlarına da fatura edildiğini belirten ve sektörde, sezonunun çok kısa olduğunu söyleyen inşaat sahipleri “Zaman bizim için çok önemli. Taahhütlerimiz var. Kalıpçımız, demircimiz, tesisatçımız hepsi bekliyor. Belediye yetkilileri, bize kesin bir şey söylemiyorlar. Bugün-yarın çözülür diyorlar ama aradan 10-15 gün geçti hala sorun aşılamadı. Denetim firmasının cezasını bize de yüklüyorlar.”tepkilerini dile getirdiler.
Denetim yetkisi elinden alınan firmanın 50 civarındaki inşaatını mühürlediklerini, diğer iki firmanın da denetiminde olan 100 inşaatında bugün-yarın mühürleneceğini belirten belediye yetkilileri de “ Mühürlemenin inşaatın imalatı ile bir ilgisi yok. Tamamen Denetim firmasının yetkisinde olduğu için mühürlenen inşaatlardır. Mühürlemeden sonra, ileriki süreçte hukuki- mali gibi yaşanacak sorunların önüne geçme amacıyla ( gerçekleşen imalat açısından) inşaatta son durum tespiti yapıyoruz ve inşaat firmasını serbest bırakıyoruz. Bu işlem yasal bir zorunluluk..Gecikmenin en önemli nedeni, yönetmelikte yoruma açık maddelerin bulunmasıydı. Onu da Bakanlıkla görüşerek giderdik. Son durum tespiti yapıldıktan sonra mühürleme uygulamalarına son verilecek.” dediler ve suçlamaları kabul etmediler.
Konu il ilgili olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri de “Firmalar ve denetimini üstlendiği inşaatlarda yaptığımız denetimler sonucu, deprem yönetmeliğine aykırı bir durum söz konusu değil. O anlamda sorun yok. Ama imalat aşamasında denetim, ısı ve ses yalıtımı, asansör, elektrik, su gibi tesisat şebekelerinin döşemelerinde yönetmeliklere uyulmamış. Uyarılardan sonra cezai işleme tabii tutuyoruz” diyerek, Malatya’da yapılan binaların depreme dayanıklı fakat diğer unsurların göz ardı edilerek yapıldığını belirttiler. Bu arada, mühürlenen bazı inşaatlarda demir ve beton sorunu olduğu da öğrenildi.