SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"50 Kuruş Taban Fiyat Bir Faciadır"

0
Güncellendi - 2019-07-01 21:02:11
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, meyve suyu fabrikalarının üretim maliyetlerini göz önünde bulundurarak fiyat belirlemeleri gerektiğini bildirdi.

Özcan, yazılı açıklamasında, kayısı hasadının Kale ilçesinde başladığını hatırlattı.

Hasadın başlamasıyla meyve suyu fabrikalarının yaş kayısı almaya başlayacağını aktaran Özcan, "Ancak aldığımız duyumlara göre 50 kuruş olarak planlanan taban fiyat bir faciadır. Büyük emek ve zahmetlerle üreticimizin 40 derece sıcağın altında üreterek bu duruma getirdiği, coğrafi işaret tescil belgesi almış kayısımıza büyük bir darbedir." ifadelerini kullandı.

Kayısı fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özcan, şunları kaydetti:

"Beş yıl önce 1 litre meyve suyu 1 lirayken yaş kayısı 50 kuruştu. Bugün 1 litre meyve suyu 5 lira civarındadır. Üretim maliyetlerinin yüzde 40 arttığı bir dönemde hala 50 kuruşu konuşmak bir garabettir. Bu, şehre büyük bir ekonomik darbedir. İçinden çıkardığı çekirdeği bugün 2,5 liraya çevirip bize geri satanlar mutlaka bunları göz önüne alıp bir daha düşünmelidir. Amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değildir. Üretim maliyetleri göz önünde bulundurularak fiyat belirlenmeli ve bu fiyatın üstünden yola çıkarılmalıdır. Aksi takdirde üretici ve bu şehir büyük hayal kırıklığıyla karşı karşıya kalır ve kimse bunu üreticiye ve Malatya kamuoyuna izah edemez. Mutlaka fiyatlar tekrar gözden geçirilip öyle uygulamaya başlanmalıdır. Bilinmelidir ki kayısı bizim her şeyimiz, ortak ekonomik paydamız ve kırmızı çizgimizdir."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

26 yorum yapılmış

  • Haşmet (5 yıl önce)
    Madem 50 kuruş faciaysa kaç tl olmalı taban fiyat?Niye olması gereken rakamı söylememişsin? Söylesene başkan. Pardon geleceğin vekil adayı beyim. Nedense hiç düşündüğünüz bir rakam yok. Ama bol bol laf edisiniz. Bizim köylü de safın kralı nasıl olsa. Bu tiyatroyu Avrupanın çiftcisine oynasalar avrupa sallanir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (5 yıl önce)
    Onlarda gunkurusu veya çır yapsın, esnaflar 20-25 TL.ye satıyorlar çok daha kârlı olurlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • köylü (5 yıl önce)
    festivallere harcanan para ile kayısı şurubu fabrikası uapılırdı
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (5 yıl önce)
    Kooperatifleşme olmadığı sürece, çiftçiler örgütlemediği sürece tüccar tarafından hakkı gaspedilmeye devam edecektir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Üretici (5 yıl önce)
    Sayın başkan tamam doğru diyorsunda ama algı bundan önceki açıklaman algı operasyonu yapılıyor üretimimiz ihracata yetecek kadar var diyende sizdiniz şimdi niye 50 kuruş facia diyorsunuz bunun bi sebebi de sizsiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemil (5 yıl önce)
    Sayın başkanım kovalayın gelmesinler
    0
    0
    Yanıtla
  • ÖZTÜRK (5 yıl önce)
    Sayın başkan asıl facia, Malatya da onca meyve suyu fabrikası kuracak kayısıcı varken, kuru kayıdıdan başka bir iş yapmamaları, kaysının sofralık ve konsantre olarak pazara sunulması için kimsenin hiç bir girişimde bulunmaması. Bunun için ne borsanın nede TSO nun bir girişimde bulunmaması. Bulunduğunuz makamlar şikayet değil çözüm üretme makamlarıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cengiz (5 yıl önce)
    Kayısıya sadece üretici değil malatyalılar topyekün sahip çıkmalı birileri sanki kasıtlı olarak malatyanın bel kemiğini kırmaya çalışıyor.ama malatyalı uyuyor..sorumlusu siyasiler.ziraat odası ne yapsın çırpınıyor ama siyasiler rahatsız oluyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Satılmış (5 yıl önce)
    Sn başkan ramazan özcan gayretlerinizden dolayi sizlere teşkur ediyor. MALTYADA EN BÜYÜK sıkıntı. İl ve ilçe ziraat odaları başkanlarıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • KMYC ALANYA (5 yıl önce)
    BAK NE GÜZEL DEMİŞ ! BU ADAM ÇEKİRDEĞİN KİLOSU 2.5 TL YE SATILIYORSA, MATEMATİK BİLEN VE TİCARETTEN ANLAYAN BİR İNSAN NE YAPAR. CEVAP? BEN KAYSIMIN ÇEKİRDEĞİNİ ÇIKARIR SATARIM. BU ARADA BU UYANIK MEYVESUYU ALICILARIDA ÜRÜN BULAMAYINCA MADEM . ARZ TALEP DURUMU VAR TİCARETTE ARZ AZ OLUNCA FİYATTA YÜKSELİR . İNSANLAR MALINI SATMASIN ,TOPLU HAREKET ETSİN GÖR BAKALIM .NE OLUYOR. AMA KOPERATİF GİBİ YERLERE MALINIZI KAPTIRMAYIN KARDEŞİM. TOPLUM NE YAZIK Kİ TOPLU TEPKİ VERMEYİ UNUTTU..SEN SÖYLE SEN DİNLE MİSALİ.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kazım (5 yıl önce)
    Ziraat odaları her yıl çiftçiden aidatını alıyor yan gelip yatıyor vekkiller keza öyle bi ağbabylada olmuyor lafı geçmiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Gerçek Malatya (5 yıl önce)
    Zaten cekirdegi hesaba kattigin zaman kayısıyı bedavaya alıyor. Çekirdeğin hesabını yapan var mı?
    0
    0
    Yanıtla
  • İbrahim öğretmen (5 yıl önce)
    Akp yüzünden Malatya ya yatırım yok Malatya üvey evlat artık oy yok. Veriyorsanız ozaman her şeye razı olmamız lazım. Ali Babacan geliyor sonunda
    0
    0
    Yanıtla
  • siyaset bulaştırma
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer Osman (5 yıl önce)
    O kadar iş adamı bir tane Adam akıllı meyva suyu fabrikası açaydi şimdiye kadar
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasanbek (5 yıl önce)
    OLACAĞI BU... Yok kayısı ile ilgili şunu yaptık, şunu yapacağız, şu kadar sattık, şu kadar milyon dolar, yok film festivali, yok fuarlarda şu kadar bedava kayısı dağıttık da millet bayıldı, kayısı birlik ayağıyla höpürdetilen trilyonlar vs. Onlarca yıldır aynı hikaye. Gittiğiniz yol yanlış denildi defalarca size ve sizden öncekilere. Gelinen yer belli. Ticaret organizasyonları dahi ticareti bilmiyor, ekonomiyi bilmiyor, dünyayı tanımıyor. Böyle olunca Kayısı piyasası 3 uyanığın insafına kalıyor ve işine geliyor. Yarım asırdır aynı boş laflar. Kimileri bir yandan uzayda fink atarken diğer yandan da üretmediği halde her türlü gıda maddesini alıp işleyip asıl üreticiden daha fazla kazanırken Malatya, Murat gilin damından atlayamadı. 50 yıldır bir konsantre üretim tesisi bile kuramayan, kayısının reçelini ve tatlısını, hatta tozunu bile yapıp dünyaya satamayan bir şehir ve ülke fiyat konusunda şikayet etme hakkına sahip değildir. Yneticilere hiç birşey olmuyor. Olan üreticiye oluyor. Bakalım gelecek on yılda kayıdı nereye gelecek. Devletin ricası, borsa ve tso nun filan araya girmesi ile alıcı fiyat yükseltmez. Fiyatı piyasa ve satıcı belirler. Mekanizmaları kurmamışsanız sonucuna katlanırsınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • erol (5 yıl önce)
    Malatya genelinde kayısı olgunlaşma döneminde ; kurtlu,çilli, küçük yada kendiliğinde dibine dökülen kayısılar toplanarak meyve suyu fabrikalarına satılmaktadır. Çiftçilikle uğraşan biri olarak bu tür kayısıların değerinde alındığını görmedim. Bu yıl 50 krş.ta açılış fiyatıile alımlara başlandı.Bir süre sonra bu fiyatı daha geriye çekecekler. Ben çiftçiolarak 10 yıldır bunlara 1 kg. dahi kayısı satmadım. Çiftçi kardeşlerim şunu iyi bilsinler, eğer bu meyve suyu fabrikalarının bizim kayısımıza ihtiyaçları varsa bunu kuru kaysıda da yapabiliyorlar. Onun için çok ucuza verdiğimiz her kg. yaş kayısı , kuru kayısımızın fiyatına yansiyacaktır. Bunlarla mücadelenin en iyi çözümü bunlara yaş kayısı vermemektir. 50krş. nedir el insaf. İşçi yevmiyelerini uçtuğu bir zamanda acaba verdiğimiz kayısı, toplayanın yevmiyesini karşılayacakmı.
    0
    0
    Yanıtla
  • alican (5 yıl önce)
    Geçen yıl 30 kuruşla başladılar köylü vermedi çöpe attı.Baktılar vatandaş yutmuyor "e hadi beş yüz yaptık "dediler.Onca şeye %50 zam gelmiş,gene utanmadan sıkılmada 50 kuruş diyorlar.Bekleyin siz!..Vermeyin arkadaşlar içerisindeki çekirdeği bile bundan daha çok para tutar.En az 1 tl olmalı..
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya 4.0 (5 yıl önce)
    malatyanın kayısı dan kurtulması gerekiyor malatya daha iyisine layık
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (5 yıl önce)
    Sahipsiz kent normal daha iyi gunlerr
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (5 yıl önce)
    Sen o koltukta oldukça kayısı daha çoookk ayağa düşer
    0
    0
    Yanıtla
  • 10 senedir o koltukta oturanların bıraktığını temizlemeye çalışıyor. Deve gibi olmuş şehir neresi düzgün kü.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kazım (5 yıl önce)
    Yıllardır yetkililerin,vekillerin en iyi yaptığı şey “Bilinmelidir ki kayısı bizim her şeyimiz, ortak ekonomik paydamız ve kırmızı çizgimizdir.” cümlesini kurmaktır.Gerisi ise boş toplantılar, çalıştaylar vs. İşte yine bir ürün hasat zamanı ve yine üreticinin mağduriyetle geçecek bir dönemi. Olan yine üreticiye ve işçiye olacak maalesef. Kayısıya ve üreticiye gerçek manada hiçbir çözüm sağlanmadı. Yıllardır aynı problemler ve aynı söylemler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Dönmez (5 yıl önce)Kazım isimli kullanıcı yorumuna
    Kazım Bey Çok haklısınız. Hatta iş yapanların da usulüne uygun bir şekilde engellendiğini söylemeniz lazım. Yanlış hatırlamıyorsam rahmetli Mevlut Bey mi yoksa başka bir milletvekili mi Ulusal Kaysı Konseyi kurmak için 20 kamu kurumundan "Olur" aldığı halde o işi de bizim çok çalışkan milletvekillerimiz (!) sağolsun engellemeyi başarmışlardı.
    0
    0
    Yanıtla
  • köylü (5 yıl önce)
    ziraat odaları ne işe yarıyor kuruluş amaclari çiftçiyi örgütleme değilmi sadece çiftçiden harcrak alıp yan galip yatıyorlar basta onlar kapatılmalı ve çiftçiyi birleştirecek ciftci nin hakkını savunacak kuruluşlar geliştirilmeli kuruluş amacı çiftçiye destek olan adindada anlaşılacağı gibi tarim kredi kooperetifleri çiftçinin alin terini mahsulunu yok pahasına meyve suyu fabrikalarina peşkeş cekmek ıstiyor bu yil tüm meyve suyu fabrikalariyla anlaşıp malatya kayisisini verecegine dahil mukavele imzalayip 50 kurusa vereceğini taahüt etmiştir ve bu fiyati belirleme de rol ustlenmektedir yani kısacası malatya çiftçisini meyve suyu fabrikalarina tarim kredi kooperatifleri peşkeş çekmektedir tarım kredi kooperatifleri devlet destekli kurulan çiftçi kuruluşlarıdır boyle rekabeti ortadan kaldırarak tek başına tüm fabrikalarla anlasma yapıp ciftci nin mahsulunu holdinglere peşkeş çekemez birilerinin buna dur demesi lazim eğer çiftçi kurulusuysa bundan beş yil önce 1.75 kuruşa kadar meyve suyu fabrikaları meyve aldı bu gun en az 1.5 kurusdan almasi lazim onun için tarim kredi kooperatiflerini çiftciyi ciftci nin mahsulunu holdinglere peşkeş çekmemeye davet ediyorum saygilarla
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (5 yıl önce)
    Samanin.kg.100.satiliyor.samanim.aliyorsunuz Kaysimi.aliyorsunuz.hic.annam.veremiyorun. Uretic.kurutur.3veya5.tlye.satar baskan
    0
    0
    Yanıtla