Malatya Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü bünyesinde 5 yıl önce oluşturulan Sualtı Arama ve Kurtarma Timi, Malatyanın yanı sıra çevre illerde de ceset arama çalışmaları yapıyor. Malatyanın yanı sıra Kayseri, Adıyaman ve Şanlıurfada boğulan toplam 51 vatandaşın cesetlerini bulan ve 4 kişiden oluşan tim, 3 Temmuzda da bir ceset arama faaliyeti için Elazığa çağrıldı..
5 YIL ÖNCE KURULDU..
Birçok irili ufaklı göl, gölet, baraj ve akarsu bulunan, sınırının üçte biri Karakaya Baraj gölüyle çevrili Malatyada, yılda ortalama 8 boğulma olayının yaşanması, boğulan vatandaşların cesetlerinin bulunması ve çıkarılması ile ilgili sorunlar yaşanması üzerine, 2001 yılında Malatya Belediye İtfaiye Müdürlüğü bünyesinde Sualtı Arama ve Kurtarma Timi kuruldu.
Mustafa Katipoğlunun tim amiri olduğu grupta Mustafa Deveci, Bahattin Yıldırım ve Mustafa Erdemir görev aldılar.
Tim personeli; gerekli teçhizatı edindikten sonra 2001 yılında Ankara İtfaiye Daire Başkanlığı Sualtı Arama Kurtarma Timi Eğitmen Dalgıçları gözetiminde Ankara Kesikköprü Barajında 21 günlük dalgıç, daha sonra Malatya Karakaya Barajında 10 gün süreli irtifa ve görüşsüz suda arama kurtarma, ardından Marmara Denizinde 10 günlük deniz dalışı, son olarak ASCİM Dalış Okulu tarafından Antalya Kemer Beldibi Mevkiindeki 12 günlük uzman arama- kurtarma dalgıcı eğitimlerini gördü.
Uluslararası standartta Yetişkin ve Tecrübeli Balıkadam belgeleri bulunan, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu ile Uluslararası Dünya Sualtı Konfederasyonu üyelik belgeleri bulunan dalgıç timinin Malatyadaki eğitimlerini de, periyodik olarak Karakaya Baraj gölü Kömürhan ve Kuşsarayı mevkiinde haftada 4 gün sürdürdüğü kaydedildi.
Ana teçhizatlar olarak; 4 takım eğitim amaçlı tam takım yazlık sukuba ekipmanı, 4 takım görev amaçlı tam takım yazlık sukuba ekipmanı, 2 adet kuru buz tipi dalış takımı, 1 adet sualtını grafiksel gözlemleyen Echo Sounder cihazı, 2 adet bir minibüsü sualtından çıkartacak kapasitede kaldırma balonu, 5 adet 12lik ve 4 adet de 18lik çelik dalış tüpü, 1 adet temiz hava kompresörü, 1 adet eşitleme hortumu, 1 adet Zodyak Kurtarma Botu, 1 adet kurtarma makarası, 2 adet kobra dalış bilgisayarı, 2 dalış saati, 1 sualtı fotoğraf makinesi, 4 adet flaşör ve 1 adet gece aydınlatma fenerini kullanan Malatya Sualtı Arama ve Kurtarma Timinin; ayrıca enkaz arama kurtarma, dağcılık, acil yardım eğitimi de aldıkları, sualtı arama kurtarmanın yanı sıra herhangi bir afet durumunda olaya müdahale edecek çok amaçlı kurtarma timi olmayı hedeflediği bildirildi.
51 CESET ÇIKARDILAR..
Doğu ve Güneydoğu Anadoluda belediye ve sivil savunma kuruluşları içerisindeki tek sualtı arama kurtarma timi olan Malatya Timinin; bugüne kadar Malatya, Kayseri, Adıyaman ve Şanlıurfadaki göl, gölet vs. gibi boğulma olaylarında 51 cesedi çıkardığı belirtildi. Timin 2002 Ağustos ayında Karakaya Baraj gölünde meydana gelen ve 13 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği feribot kazasında, 11 cesedi çıkardığı bildirildi. Timin en uzun süreli arama faaliyetinin 12 gün süren bu olay olduğu da kaydedildi.
Sualtı Arama ve Kurtarma Timinin, son olarak 3 Temmuz 2006 Pazartesi günü Elazığ Hazar Gölünde boğulan bir vatandaşın cesedini aramak üzere davet edildiği ve bu doğrultuda çalışma yapmakta olduğu öğrenildi.
ÇALIŞMA SİSTEMİ..
Timin kurulmasından önce Malatya bölgesindeki sularda meydana gelen boğulma olaylarına; Keban ya da Atatürk Barajından dalgıçların davet edildiği, bu dalgıçların ceset sahiplerine yüksek arama maliyetleri çıkardıkları öne sürülürken, bunun yanı sıra ceset arama faaliyetlerine hemen başlanamama gibi sorunlar yaşandığı biliniyordu.
Yetkililer, kurtarma timinin tüm arama çalışmalarını ücretsiz olarak yaptığını belirterek, timin bir arama ihbarından sonraki çalışma metodunu şöyle anlattılar:
Boğulma ihbarını alan itfaiye santral görevlisinin ikazıyla, maksimum 20 dakikada hazırlanan tim; makam oluru ve daire müdürünün emriyle, İtfaiye Müdürlüğündeki mevcut araç vasıtasıyla, en kısa yoldan olay yerine intikal ederek, gittikleri yerde, Malatya Belediyesi tarafından görevlendirildiklerini belirtip, olay yerindeki kolluk kuvveti, Savcı, Kaymakam vb. görevlilerle, halkla veya varsa görgü tanığıyla görüşüp, boğulan kişiyle ilgili bilgileri ve mevcut bulguları aldıktan sonra görevine başlar. Görevin tamamlanmasına müteakip olay yerinde tutulan savcılık tutanağının bir suretini alıp, İtfaiye Müdürlüğüne döner.
Yetkililer, timin bugüne kadar yaptığı çalışmalardan sonra, il içinden ve dışından, gerek yetkili makamlardan, gerekse ceset sahiplerinden birçok teşekkür aldığını bildirdi.
FOTOĞRAF: Malatya Belediye İtfaiyesi Sualtı Arama ve Kurtarma Timi Elemanları (ön plandaki 4 kişi).