SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"600 Ton Kiraz İhraç Edildi"

0
Güncellendi - 2016-10-02 21:19:36
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde Dalbastı kirazı üreticilerinin 2 milyon 400 bin liralık ihracat gerçekleştirdiği belirtildi.

Rekoltenin büyük kısmının ihraç edilmesi dolayısıyla iç piyasada fiyatı artan kiraz, çarşı ve pazarda 6-7 liraya kadar alıcı buldu. Yaklaşık 600 ton kiraz ihraç edilirken iç piyasada yaklaşık 150 ton kiraz tüketildi. İhracatın büyük bölümü Rusya, İngiltere, Almanya ve İtalya'ya gerçekleştirildi.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl kirazın rekoltesinin düşük ancak kalitesinin yüksek olduğunu söyledi.

Dalbastı kirazının aroması ve kalitesi nedeniyle ihracatçılar tarafından tercih edildiğini dile getiren Solmaz, "Malatya Yeşilyurt denildiğinde akla ilk gelen kirazdır. Burada üretilen kirazlar Türkiye genelinde ve Avrupa'da aranır duruma geldi, bu yıl rekolte düşük olmasına rağmen kirazın kalitesi yüksekti. Kirazın kalibresi yüksek olduğu için çiftçilerimiz çok güzel para kazandı." diye konuştu.

Kiraz hasadında işçilik maliyetlerine değinen Solmaz, şunları kaydetti:

"Kirazın hasadı esnasında işçilik masrafı yüksek oluyor. Kilograma 1 lira 50 kuruş maliyet binmekte. Bundan dolayı kirazın maliyeti yüksek. Kirazın kalitesi yüksek olduğu için ihracatçılar ilçeye gelerek kiraz topladılar. İhracatçı ortalama 4 liraya üreticiden kirazı satın aldı. Kirazın ihracatçıdan ilçeye getirisi yaklaşık 2 milyon 400 bin lira oldu. Bu yıl yaklaşık 750 ton kiraz rekoltesinin 600 tona yakını ihraç edildi. 150 ton civarında kiraz ise iç piyasada tüketildi. Bu yıl üreticinin elinde kiraz kalmadı."

Çarşıda, pazarda kirazın tüketiciye 6-7 liraya kadar satıldığını dile getiren Solmaz, "Ankara ve İstanbul'dan gelen iş adamları tonlarca hediyelik kiraz aldı. İş adamlarının hediyelik olarak satın aldıkları bu kirazlar, ilçe kirazının tanıtılmasına katkı sağlıyor." dedi.

- Rekoltenin düşmesi kaliteyi artırdı

Kiraz üreticisi Cesur Başpınar da bu yıl mart ve nisan ayında meydana gelen zirai don nedeniyle kiraz rekoltesinin düştüğünü belirterek, "Rekoltenin düşük olması ürünün kalitesini arttırdı. Üretilen kirazların büyük çoğunluğu ihraç edildi. Fiyat konusunda sıkıntımız olmadı, üretici olarak memnun kaldık." diye konuştu.

Üretici Doğan Uçar ise kaliteli kiraz üretmek için yıl boyu çalıştıklarını ifade ederek, Yeşilyurt Ziraat Odasının koordinesinde, İlçe Tarım Müdürlüğünün teknik ekiplerinin kontrolünde kirazlarda zirai ilaç kullandıklarını ve bu nedenle sağlıklı ve kalitesi yüksek kiraz ürettiklerini söyledi.

Uçar, tüketiciye kirazların daha taze sunulabilmesi için soğuk hava depolarına ihtiyaç duyduklarını, bu konuda destek beklediklerini vurguladı.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Erhan (8 yıl önce)
    Fakir üretir, zengin yer. Olay bu ...
    0
    0
    Yanıtla