Malatya’da yetiştirilen ünlü Arap yarış tayları Bursa Karacabey Harası’nda satışa çıktı. 72 taydan 62’si 10 bin lira ile 185 bin lira arasında alıcı buldu. 10 taya ise talipli çıkmadı.
Akçadağ ilçesi Sultansuyu Tarım İşletmesi’nde (Sultansuyu Harası) yetiştirilen ünlü Arap atlarının satışı Karacabey Tarım İşletmesi’nde gerçekleştirildi. Satış ihalesine Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Atçılık Daire Başkanı Gürsel Gökkaya, Şube Müdürü Nadi Çolakoğlu, Baş Uzman Süleyman Polat, Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Ahmet Hamdi Yücel, Karacabey Tarım İşletmesi Müdürü Ahmet Karakeçe de nezaret ettiler.
TİGEM’in 2 milyon 485 bin lira gelir elde ettiği satışta, en yüksek fiyat 185 bin lira ile ‘Tatarkan’ isimli taya verildi. Satışta ayrıca ‘Tekalp’ isimli tay 110 bin liraya, ‘Boral Tan’ ise 105 bin liradan alıcı buldu. En düşük tayın fiyatıysa 10 bin lira oldu.
Atçılık Daire Başkanı Gökkaya, ihaleden sonra yaptığı konuşmada, TİGEM olarak yıllardır safkan Arap atı yetiştiriciliğini profesyonel bir yaklaşımla sürdürdüklerini, tarihsel bir gen kaynağı olarak günümüze ulaşmasına öncülük edildiğini kaydetti. At yarışçılığının büyük bir ticari sektör olduğunu belirten Gökkaya, TİGEM'in bu sektörün devamlılığı ve geliştirilmesi adına bir sigorta görevi üstlendiğini, ayrıca TİGEM olarak sadece atların orijinlerini geliştirmekle kaymayıp, yem, barınma ve beslenme gibi fiziki alt yapılarını geliştirmek adına da yoğun bir şekilde çaba gösterildiğini bildirdi.
Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Yücel, geçen yıla oranla satışa çıkardıkları tay ve ortalama satışta artış olduğunu belirterek, bunun kendilerini muttu ettiğini bildirdi ve "Temennimiz atlarımız yeni sahiplerine bol kazançlar getirir. Güzel ve sağlıklı bir ihale oldu. Tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz." diye konuştu.
Yapılan satışa katılıp Tatarkan isimli taya ihalenin en yüksek fiyatını vererek 185 bin liraya satın alan ve Eskişehirli at yetiştiricilerinden Muharrem Can, "Bu atı almayı önceden kararlaştırdık. İyi bir orijine sahip. Daha önce yine TİGEM orijinli Cankardeş isimli atımız var. Onun başarısı bizleri Arap atçılığına heveslendirdi. Ailecek bu işi severek yapıyoruz. Katalogda gördüm ki, Sultansuyu taylarının fiziki yapılarının düzelmesi için TİGEM olarak büyük önem vermişler. Atlarda kusurların yok denecek kadar az olduğunu gözlemledim. Bu nedenle başta genel müdürlük yetkililerine, Sultansuyu Tarım İşletmesi idarecileri ve atçılık çalışanlarına teşekkür ediyorum. Sahalar için kusurları asgariye indirilmiş taylar yetiştiriyorlar. İnşallah aldığımız tay bize hayırlı gelir."dedi.
İhaleden sonra, Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nce satışa katılanlara Malatya kuru kayısı setinin yanı sıra, yaş kayısı ikram edildi.
Satışa çıkarılan tayların tamamı, satılanların fiyatları ve satın alanlarla ilgili liste için aşağıdaki dosyayı tıklayınız:
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com