Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Kırsal Kalkınma Yatırımları'nın Desteklenmesi Programı kapsamında, proje başvurusu kabul edilecek illeri belirledi.Ülke genelinde 65 ili kapsayan programda Malatya bulunmuyor .Malatya'nın yer almamasına tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, konuyu Tarım ve Köyişleri Bakanı'na bir önerge ile sorduğunu ayrıca Tarım ile ilgili yasa görüşmesinde Malatya'nın mağduriyetinin giderilmesini isteyeceğini söyledi.
KIRSAL KALKINMA PROGRAMI
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, başta Adana, Afyon, Çorum, Kırşehir, Tunceli, Yozgat, Zonguldak, Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere, 65 ilden proje başvurusu kabul edilecek. Tebliğle doğal kaynakların korunması dikkate alınarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, altyapının iyileştirilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının yaratılması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması, temel kamu hizmetlerinin düzeyinin yükseltilmesi, hizmetlere erişimin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin yaratılmasına ilişkin usul ve esaslar da belirlenmiş oldu.
ASLANOĞLU'NDAN TEPKİ
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının değerlendirilmesinde Malatya'nın yer almamasına ilk tepki Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'ndan geldi. Aslanoğlu," Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Tebliği 65 ili kapsamasına rağmen Malatya liste dışı bırakılmıştır." dedi.
Aslanoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, " Özellikle, Tarımsal ürünlerin depolanması, paketlenmesi, ambalajlanması ve köy bazlı sulama tesislerini kapsayan proje desteklenerek, bu projelere % 50 oranında hibe yolu ile destek verilmektedir.. 65 il kapsam içerisinde olmasına karşın Malatya'nın kapsam dışında olmasının nedenlerini bizlere objektif olarak açıklaması için sayın Tarım Bakanına yazılı olarak sordum. Ayrıca tarımla ilgili yasa görüşüldüğünde yüksek sesle Malatya'nın bu mağduriyetinin giderilmesini talep edeceğim" dedi.
Resmi Gazete'nin bugünkü nüshasında yayınlanan tebliğde özetle şu ifadelere yer verildi:
KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ TEBLİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin amacı; doğal kaynakların korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, altyapının iyileştirilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının yaratılması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması, temel kamu hizmetlerinin düzeyinin yükseltilmesi, hizmetlere erişimin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin yaratılmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Tebliğ; kalkınma plan ve programları ile 2006 - 2010 Ulusal Tarım Stratejisi çerçevesinde, tarım üreticilerine, kırsal alanlarda bireysel ve/veya bir arada yapacakları öz sermayeye dayalı projeli yatırımları için belirlenen iller dahilinde kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak için, gerçek ve tüzel kişilerin tarım ürünlerinin işlenmesi, değerlendirilmesi, ve pazarlamasına yönelik ekonomik faaliyet yatırımları ile kuruluşların mevcut altyapı tesislerinin rehabilitasyonuna yönelik yatırımlarını teşvik etmek ve desteklemek amacıyla yapılması gerekenlere ilişkin hususları kapsar...
..MADDE 9 - (1) Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde yapılacak başvurular, aşağıda belirtilen illerde yapılacak yatırımlar için kabul edilir.
(2) Adana, Afyon, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bursa, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Iğdır, Isparta, İçel, İstanbul, İzmir, K.Maraş, Karabük, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Ordu, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yalova, Yozgat ve Zonguldak.
Ekonomik faaliyetlere yönelik yatırım konuları
MADDE 10 - (1) 2006 yılında bireysel ve grup başvuruları şeklinde teklif edilecek ekonomik faaliyetlere yönelik proje konuları aşağıdaki şekilde belirlenmiştir;
a) Tarımsal ürünlerin depolanması, işlenmesi, paketlenmesi, ambalajlanmasına yönelik yatırım tesisleri,
b) Jeotermal, güneş, rüzgar ve benzeri alternatif enerji kaynakları kullanılan seraların yapımı.
(2) Program kapsamında, tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteği verilmemekte, program üretilmiş bir ürünün üretim sonrası depolanması, işlenmesi, paketlenmesi ve ambalajlanmasına yönelik yatırım konularını kapsamaktadır. Ancak, yatırım tesislerinde depolanacak, işlenecek, paketlenecek tarımsal ürünlerin üretim ve yetiştirilmesinin proje illerinde gerçekleşmiş olması, özellikle paketleme tesislerinde de o ürünün ilk işlemesi de aynı yatırım projesi kapsamında gerçekleştiriliyorsa, hibe desteği verilir.
Altyapı rehabilitasyonuna yönelik yatırım konuları
MADDE 11 - (1) 2006 yılında kırsal alandaki mevcut altyapı tesislerine yönelik yatırım teklifleri proje konusu köy bazlı sulama tesisi olarak belirlenmiştir.
(2) Yatırım proje tekliflerinin, mutlaka hizmet vermekte olan mevcut köy bazlı altyapı tesisine yönelik olması; yatırıma sözkonusu mevcut altyapı tesisinin köy halkının çoğunluğuna hizmet götürmesi amaçlanmalıdır.
(3) Proje konuları bazında yapılması gereken bakım-onarım, yenileme, tamamlama, genişletme, yeni proje gibi yatırıma yönelik çalışmaların program ve rehabilitasyon kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği ayrıntılı olarak Bakanlık tarafından yayınlanacak uygulama rehberinde açıklanır ve değerlendirmeler buna göre yapılır.
Ekonomik faaliyetlere yönelik yatırımlarda destekleme oranı
MADDE 20 - (1) Bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olan ve kabul edilen ekonomik faaliyetlere yönelik yatırım proje başvurularına verilecek toplam hibe tutarı, bireysel başvurular için 25.000 YTL, grup başvuruları için 175.000 YTL'yi geçmez.
(2) Hibeye esas proje toplam tutarları bireysel başvurularda 50.000 YTL, grup başvurularında 350.000 YTL'yi aşmadığı takdirde hibeye esas proje toplam tutarının % 50 sine hibe yoluyla destek verilir.
(3) Hibe desteği, bu Tebliğin 15 inci maddesinin (a) bendinde belirtilen kuruluş yatırımlarında KDV hariç, diğer tüm yatırımlarda KDV dahil toplam gider üzerinden hesaplanır.
(4) Hibeye esas proje toplam tutarının; bireysel başvurular için 50.000 YTL, grup başvuruları için ise 350.000 YTL'yi aşması durumunda, artan kısmın proje sahiplerince finanse edilmesi ve yatırım süresi içerisinde tamamlanması gerekir. Bu durumun hibe başvurusu ile beraber taahhüt edilmesi şarttır.
(5) Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında küçük ve orta ölçekli ekonomik faaliyetlere yönelik yatırım tesislerinin gerçekleştirilmesinin desteklenmesi amaçlandığından, başvuruda belirtilen proje toplam tutarı, bu Tebliğin 10 uncu maddesinde belirtilen yatırımların tam olarak gerçekleşmesini sağlamalıdır. Büyük ölçekli bir yatırım projesinin, bu limitler içerisinde bölümler halinde ayrı ayrı proje başvuruları şeklinde sunulması, büyük ölçekli bir yatırım projesinin kısmi gerçekleştirilmesi veya bölümler/üniteler şeklinde etaplandırılarak program kapsamında yapılmasına yönelik olarak hazırlanan proje başvuruları kabul edilmez."