SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

65 Yaş ve Üstüne Sokağa Çıkma Yasağı

0
Güncellendi - 2020-03-22 02:09:06
65 Yaş ve Üstüne Sokağa Çıkma Yasağı
A- A+ PAYLAŞ

LOKANTA VE PASTANELERE DE KISITLAMA GELDİ.. İçişleri Bakanlığı,  65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın ikametlerinden dışarı çıkmalarının sınırlandırıldığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Bu gece yarısı saat 24.00 itibariyle 65 yaş ve üstü ayrıca kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın ikametlerinden dışarı çıkmaları, park, bahçe gibi açık alanlarda dolaşmaları İl İdaresi Kanunun 11. Maddesi ve Umumi Hıfzıssıhha Kanunun 27. Maddesi kapsamında sınırlandırılmıştır" denildi.

GENELGENİN DETAYLARI

İçişleri Bakanlığının 81 il valiliğine gönderdiği 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı bulunanlar için "İkametten ayrılma kısıtlaması/yasaklanması" konulu genelgesinin detayları açıklandı.

Bakanlıktan yapılan bilgilendirmede, söz konusu genelge ile 65 yaş ve üzeri ile bağışıklık sistemi düşük, kronik akciğer hastalığı, astım, KOAH, kalp/damar hastalığı, böbrek, hipertansiyon ve karaciğer hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemini bozan ilaçları kullananların bugün saat 24.00'den itibaren ikametlerinden dışarı çıkmaları, açık alanlarda, parklarda dolaşmaları ve toplu ulaşım araçları ile seyahat etmeleri sınırlandırılarak sokağa çıkmalarının yasaklandığı belirtildi.

Genelgede, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle tüm dünyada can kaybı ve vaka sayısının artmaya devam ettiği vurgulandı.

Kovid-19'un, toplumsal alanlarda virüsün bulaşıcılığının yüksek/hızlı olması, 65 yaş ve üzeri, bağışıklık sistemi düşük ve kronik akciğer hastalığı, astım, KOAH, kalp/damar hastalığı, böbrek, hipertansiyon ve karaciğer hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemini bozan ilaçları kullanan insanların üzerinde ciddi sağlık sorunları oluşturarak insan hayatını tehdit ettiği ifade edildi.

Devletin tüm kurumları ile bu salgının yayılması ve vatandaşların hayatlarını tehdit etmesini engellemek için zorunlu ihtiyaçların temini noktasındaki umuma açık yerlerin faaliyetlerinin durdurulması başta olmak üzere birçok tedbir aldığı ve bu kapsamda uyulması gereken kuralları belirleyerek vatandaşlarla paylaştığı dile getirilen genelgede, "Yaşanan salgının biran önce engellenmesi için alınan önlemlere tüm vatandaşlarımızın istisnasız uyması büyük önem arz ediyor." denildi.

Genelgede, şu açıklamalara yer verildi:

"Ancak 65 ve üzeri yaşlardaki vatandaşlarımız ile yukarıda anılan kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlarımız büyük risk altında olmasına rağmen toplumsal hareketliliğin içine girmekte; halka açık alanlarda, parklarda bir araya gelmekte, zorunlu olmamalarına rağmen toplu taşıma araçlarında seyahat ederek hem kendileri hem de toplum sağlığı açısından risk oluşturmaya devam ediyor. Bu durumun devam etmesi 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız ile kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlarımız kendi hayatlarını ve toplum sağlığı açısından ciddi risk oluşturarak salgının yayılmasını, vaka sayısı ve tedavi gereksinimi artırarak, vatandaşlarımızın hayatlarını kaybetmesi riski ile toplum sağlığı ve kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına sebep olacaktır.

Açıklanan nedenler, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda, il valileri tarafından, İl İdaresi Kanunu'nun 11/C maddesi ve Umuma Hıfzısıhha Kanunu'nun 27'nci ve 72'nci maddesi kapsamında 21.03.2020 tarihi saat 24.00'den sonra 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız ile anılan kronik rahatsızlıklara sahip vatandaşlarımızın ikametlerinden dışarı çıkmaları, açık alanlarda, parklarda dolaşmaları ve toplu ulaşım araçları ile seyahat etmeleri sınırlandırılarak sokağa çıkmalarının yasaklanması amacıyla gerekli kararların ivedilikle alınması gerekmektedir."

Vefa Sosyal Destek Grubu oluşturulacak

Anılan kararlar yürürlüğe girdikten sonra, ihtiyaç olması halinde özellikle tek başına yaşayan ve ihtiyaçlarını karşılayacak yakını bulunmayan 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşların mağdur olmaması, temel ihtiyaçlarını karşılamak için vali/kaymakamların başkanlığında "65 yaş üstü Vefa Sosyal Destek Grubu" oluşturulacak. Söz konusu bu grup, il-ilçe emniyet müdürü, il-ilçe jandarma komutanı, vali-kaymakamlar tarafından belirlenecek kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, yerel yönetimler, AFAD, Kızılay ve ihtiyaç duyulacak sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşturulacak.

İllerde valiler, ilçelerde kaymakamlar tarafından 65 yaş ve üzeri ile kronik vatandaşların sağlık başta olmak üzere tüm temel ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tedbirler alınacak.

İkametlerinden ayrılmalarına kısıtlama/yasaklama getirilen vatandaşlar, 112, 155, 156 numaraları üzerinden ihtiyaçlarını bildirebilecek.

Bu çağrıların cevaplandırılması ve gerekli hizmetlerin üretilmesi için ihtiyaç duyulacak sayıda başta kolluk birimleri olmak üzere yeteri kadar kamu görevlisi/ekip ve araç görevlendirilecek.

Söz konusu tedbirlere ilişkin valiler ve kaymakamlar tarafından gerekli kararların acilen alınması istenen genelgede, "Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmaması için ilgili birim ve kurum yetkilileri ile gerekli koordinasyonun yapılması, bakanlığımızın tüm sıralı, sorumlu amirleri tarafından uygulamanın yakinen takip edilerek, herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi önemle rica olunur." ifadelerine yer verildi.

LOKANTA VE PASTANELERE SINIRLAMA..

İçişleri Bakanlığının yayınladığı ek genelgeyle tüm lokanta, restoranlar ile pastane ve benzeri iş yerleri bugün saat 24.00 itibarıyla sadece "paket servis" ve "gel-al" benzeri şeklinde müşterilerin oturmasına müsaade etmeden hizmet verecek.

İçişleri Bakanlığı koronavirüs ile mücadele kapsamında valiliklere ek bir genelge daha gönderdi.

Genelgeye göre, içkili ve içkisiz tüm lokanta, restoranlar ile pastane ve benzeri iş yerleri bugün saat 24.00 itibarıyla sadece "paket servis" ve "gel-al" benzeri şeklinde müşterilerin oturmasına müsaade etmeden hizmet verecek.

Bu kapsamda, lokanta ve restoranlar ile pastane ve benzeri iş yerlerinin oturma alanlarını kaldırmaları sağlanacak, bu alanlara müşteri kabul etmemeleri konusunda gerekli işlemler yapılacak.

İçişleri Bakanlığı valiliklere gönderdiği ek genelgeyle Koronavirüs (Covid-19) salgınından vatandaşları korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla lokanta restoranlar hariç olmak üzere birçok halka açık yerin faaliyetlerinin geçici süreliğine durdurulduğu hatırlatıldı.

Ancak, Sağlık Bakanlığı ile yapılan değerlendirmeler kapsamında salgının yayılması ve vatandaşların hayatlarını tehdit etmesini engellemek için lokanta, restoran, pastane ve benzeri iş yerleri için ilave tedbirlerin alınması gerekli görüldüğü belirtildi.

Bakanlık, söz konusu tedbirlere ilişkin vali ve kaymakamlar tarafından il ilçe belediyeleri ile iş birliği içinde başta Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde gerekli kararların alınarak, tedbirlerin hızla uygulanmasını ve kolluk birimleri tarafından konunun takip edilerek uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini istedi.

Ankara, AA- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Feryat (4 yıl önce)
    Tamam da denetleyen yok. Yüzlerce zabıta var akşama kadar aylak aylak gezip duruyorlar. Bari 65 yaş üstünü denetlesinler uyarsınlar Bi işe yarasınlar. Eğer bu iş sıkı denetlenmezse millet olarak çoooooook acı çekeriz. Kontrol sağlanamazsa 2_3 güne vaka sayısı onbibleri kayıplarımız binleri bulacak. Aman Dikkat.
    0
    0
    Yanıtla
  • Emekli (4 yıl önce)
    65 yaşındayım esnafım dükkan kirası nasıl ödeyeceğiz borçlarımız var bari devletimiz bir yıl ödemesiz kredi desteği verse bizler de evimizde bu hastalık geçinceye kadar otururuz
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (4 yıl önce)
    Televizyonlarda corana virüsle ilgili röportajlara seyrediyorum bir kısmı bizim genimize işlemez bizim imanımız virüsü yener camide cemaatle namaz kılınmasına izin vermeyen din görevlisine kızanlar camilere virüs girmez geceleri melekler camileri yıkar biz kabeden umreden geliyoruz bizde virusmu olur diyenler bu örnekleri niye verdim yüz bine yakın camide 130 bin din görevlisi ilkokul 4.siniftan itibaren verilen din kültürü derslerine 120 ilahiyat fakültesi imam hatip ortaokulları ve liselerinde okuyan binlerce gencimize kuran kurslarına diyanet işlerine din kültürü öğretmenlerine rağmen İslam dinini insanlarımıza ogretemedigimizi görüyorum o insanları suçlamıyorum devletimizin dini eğitime bu kadar önem vermesine rağmen insanlarımıza İslamiyeti ogretmede yetersiz kalan yukarda saydığım kardeşlerime sitem ediyorum.hic bir önlem almadan alınacak tedbirleri almadan kaderimde ne varsa o olur anlayışının İslam'da yerinin olmadığı öncelikle tedbir sonra tevekkül ve dua etmeliyiz.peygamberimiz hayatını okuduğumuz zaman görürüz ki Allah'ın elçisi yapılması gerekenleri yapmış sonrada Allah'a guvenmis ve tevekkül etmiştir .şu anda bize düşen vazife devletimizin aldığı önlemlere uymak sonrada tevekkül etmektir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Salih (4 yıl önce)
    Ben astım hastasıyım çalışmadan evime nasıl bakarım...
    0
    0
    Yanıtla
  • Omer (4 yıl önce)
    Eee peki yasli amcam evde oturacak güzel de bunun ayni cati altinda yasayan çoluk çocuğu calismak zorunda çünkü kamu daireleri, fabrikalar v.s acik durumda.. yani virüsü çalıştığı ortamdan eve getirme ihtimali yüksek eee ne anladim... bu işten
    0
    0
    Yanıtla
  • Eve girince üstünü değiştir yıkan, bunu da devlet mi yapacak zorla,aykırı olsun da ne olursa olsun,illa oyunbozanlik.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mülayim (4 yıl önce)Korona isimli kullanıcı yorumuna
    Bu yoruma katılmamak elde değil
    0
    0
    Yanıtla
  • Üstümü degismeyle yikanmayla bana bulaşan virüs kaybolacaksa bir yikanmada bir kalıp sabun bitiririm valla... bu is sadece sabunla suyla olsa bu kadar kişiye hizla bulasmazdi bu virüs....
    0
    0
    Yanıtla
  • Lütfü (4 yıl önce)Omer isimli kullanıcı yorumuna
    Çalışanların çoğu 50 ve üstü özellikle kurumlardaki idareciler :) onlar ne yapacak acaba
    0
    0
    Yanıtla
  • Bizim insanımızın derdi virüs fln değil yattığı yerden devlet versin biz yeyip yatalim
    0
    0
    Yanıtla
  • bayram (4 yıl önce)
    Bence yola çıkan emeklinin kimlik bilgilerini alıp bayram ikramiyelerini iptal etseler hiç bir emekli yola çıkmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • bence senin ağzına bandaş vurup seni eve hapsetsinler belki sende virüs vardır ne biliyorsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Helal
    0
    0
    Yanıtla