SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

4 İlçede Hasar Tespit Çalışmaları Yeniden Yapılacak

4 İlçede Hasar Tespit Çalışmaları Yeniden Yapılacak
A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede, içerisinde 651 bin 416 bağımsız bölüm olan 232 bin 632 binanın acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunun tespitini yaptıklarını bildirdi.

Bakan Kurum, depremden sonra yapımına başlanan ve devam eden proje alanları için Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Proje Alanları Koordinasyon Toplantısı'nda konuştu.

Kurum, 4 saat süren toplantının, Malatya'daki hasar tespit çalışmalarını yerinde incelemek ve yeni yapılacak yerleşim yerlerine ilişkin fikir alışverişinde bulunmak amacıyla, sivil toplum örgütleri, muhtarlar, kanaat önderleri, uzmanlar ve vatandaşlarla gerçekleştirildiğini bildirdi.

Malatya'nın 6 Şubat'ta yaşanan depremden en çok etkilenen illerden olduğuna dikkati çeken Kurum, "Malatya'mız ilk depremden sonra vatandaşlarımızın dışarı çıkması sebebiyle vefatın az olduğu, ancak yoğun yıkımın yaşandığı illerimizden bir tanesi. Dolayısıyla Kahramanmaraş Pazarcık merkezli depremde en yoğun hasar gören illerimizden bir tanesi. İnşallah seferberlik anlayışımızla çalışmalarımızı aralıksız devam ettiriyoruz. 85 milyon vatandaşımız tek yürek. Bir ve beraber olacağız ve inşallah hep birlikte bu zorlu süreci atlatacağız." ifadesini kullandı.

Kurum, arama kurtarma çalışmalarının ardından geçici barınma alanlarının kurulması için hızla harekete geçtiklerini ve çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Malatya'mızda bu kapsamda konteyner kent uygulamamız devam ediyor. Bu konteyner kentlerimizde inşallah sıcak sularımız akacak. Tuvaletimiz, banyomuz, buradaki vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacakları sosyal alanlar da projelerin içinde yer alacak ve en kısa zamanda bitirip vatandaşlarımıza etaplar halinde bu teslimleri gerçekleştiriyor olacağız." şeklinde konuştu.

Deprem sonrasında Battalgazi, Yeşilyurt, Akçadağ ve Doğanşehir ilçelerinde hasar tespit çalışmaları çerçevesinde, orta hasarlı, az hasarlı ve hasarsız binalara bir kez daha bakılmaya başlandığını vurgulayan Kurum, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye ve Kilis'te hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını bildirdi.

- 1 milyon 712 bin bina incelendi

Depremden etkilenen illerde 5 milyon 717 bin bağımsız bölümden oluşan, 1 milyon 712 bin binada inceleme yaptıklarını belirten Kurum, şunları kaydetti:

"İçerisinde 651 bin 416 bağımsız bölüm olan 232 bin 632 binanın acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunun tespitini yaptık. Malatya'mızda ise 90 bin 347 bağımsız bölümden oluşan 32 bin 195 binayı yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik. İnşallah birkaç gün içerisinde 6 ilimizin de hasar tespit çalışmalarını tamamlayarak vatandaşlarımızı bu konuda e-devlet üzerinden bilgilendirmelerle birlikte artık hak sahipliği sürecini de başlatmış olacağız."

Kurum, yaşanan deprem felaketinde bir devletin alabileceği en hızlı aksiyonu gösterebilmek için çabalarını sürdürdüklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut yapım seferberliği kapsamında afet konutlarını yapma sürecini başlattık. İlk kazmalarımızı ellerimizle vurduk ve Malatya'mızda da ilk sözleşmelerimizi imzaladık. Malatya'mızda toplamda 66 bin 230 konut ve 21 bin 549 köy evi inşa edeceğiz. Bölgede zemin etüt çalışmaları tamamlanan ve en doğru zeminin en sağlam zeminin olduğu yerlerde çalışmalarımızı başlattık. Bu kapsamda bilim insanlarımızın ve bilimin ışığında, hocalarımızla, yerel yönetimlerimizle en doğru yerin tespitini yapıyor ve inşa sürecini başlatıyoruz."

- 9 Mart'a kadar 27 bin 849 konutun yapımına başlanacak

Afet konutlarının inşası için 21 Şubat'ta başlayan ihale süreçleriyle, Gaziantep'te 7 bin 890, Adıyaman'da 1161, Kilis'te 645, Hatay'da 1667, Kahramanmaraş'ta 5 bin 630, Şanlıurfa'da 897, Malatya'da 2 bin 420, Adana'da 590, Osmaniye'de 152 konutun yapımına başlandığını duyurdu.

Kurum, bu kapsamda dün Kahramanmaraş Afşin'de 588, Göksun'da 499, Malatya Yeşilyurt'ta 1542 konutun sözleşmelerinin yapıldığını, bugün ise Adıyaman Tut'ta 431, Gaziantep Islahiye'de 427, Nurdağı'nda 479, Kahramanmaraş Göksun'da 605, Türkoğlu'nda 525 konutun sözleşmesini imzaladıklarını bildirdi.

Bakan Kurum, afet konutlarının inşası için 21 Şubat'ta başlayan yapım seferberliğiyle 9 Mart'a kadar toplam 27 bin 849 konutun yapımına başlanmış olacağını açıkladı.

- Köy konutlarının inşası başladı

Kurum ayrıca, yer seçimleri yapılan köy konutlarının inşasına da başlandığını belirterek, "Gaziantep'te, Kahramanmaraş'ta 1240 köy evimizin ve yine Adıyaman'da köy konutlarımızın sözleşmelerini imzaladık ve köy konutlarımızı da 11 ilimizde eş zamanlı yürütüyor olacağız. Önümüzdeki 2 ay içerisinde 11 ilimizin tamamında 309 bin konutumuzun yapım sürecini başlatmış olacağız." dedi.

Malatya'nın tarihinin eski çağlara dayanan kadim şehir olduğunu vurgulayan Kurum, şehirde bulunan tarihi ve tescilli binaların dikkate alınarak yeni yerleşim yerlerinin planlandığını ifade etti. Kurum, bu kapsamda, şehirdeki tüm paydaşların özellikle de bilim insanlarının sürece dahil olduğunu belirtti.

Bakan Kurum, 3 buçuk yıl önce yaşanan deprem sonrasında afetzedelere bir yıl içerisinde yeni konutları inşa etme sözünü verdiklerini ve bu kapsamda 8 bin 246 konutu bitirerek teslim ettiklerini anımsattı.

Kurum, Malatya'nın ve depremden etkilenen diğer şehirlerin yeniden kalkındırılacağını belirterek, "Tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla buradaki tescilli yapılarıyla bu kadim coğrafyayı her alanda inşallah yeniden ayağa kaldıracağız. Bundan hiçbir kimsenin, hiçbir vatandaşımızın endişesi ve şüphesi olmasın. Devletimiz kudretiyle, tüm gücüyle deprem bölgesindedir." şeklinde konuştu.

AA - Foto: İha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

21 yorum yapılmış

  • Serdar Muharrem Akyol (1 yıl önce)
    Sayın bakanımız öncelikle bu Büyük yıkım hepimiz için bir yıkım hepimiz biliyoruz ama lütfen tekrar bir hasar tespiti yapn evim yklmak üzeredir evim değerlendirme dışı braklmş eve gremyrm ortada kaldım lütfen yardım edin hatay Dörtyol'da iki defa itiraz ettim snç yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Adssv (1 yıl önce)
    Diğer ilçelere neden yok acaba adamlar geliyorlar bakıyolar hasarlı oturulan binanın yerine oturulmayan eski harabe binanın resmini koyuyolar sisteme sonrada değerlendirme dışı diye kaydediyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Sayın bakanım yeni evler yapılırken kentsel dönüşüm düşünülemezmi zemine göre yapılar yapılarak şehirin bir kısmı fırıncıya bir kısmının da ikincilere yapulması ilerisi için şehirin toparlanması adına hem ekonomik hem de sosyolojik olarak büyük sıkıntılar doğuracağı kanaatindeyim.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • tayfun (1 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Ali kardeşim aynen katılıyorum ancak yapmazlar o şekilde orada ki arsa alan büyüklerimizin rant sağlamasının önüne geçilmiş olurlar ki o da şehrin geleceğinde daha önemli.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Emre (1 yıl önce)
    Benim kiracı olduğum eve önce ağır hasar verildi 07.03.2023 tarihine kadar 08.03.2023 tarihinde ise sisteme az hasarlı olarak düştü eğer gerçekten sğırsa nasıl az hasarlı ya dönüyor veya eğer gerçekten az hasarlıysa başta nasıl ağır hasar raporu veriliyor hangisi doğru akşam ağır hasarlı eve girilemez gündüz az hasarlı eve girilir mi o zaman
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Sayın bakanım, Birden fazla evi olanlar konuta yatırım yapanlar agır hasarlı evleri orta hasara orta hasarlı evleri hafif hasarlı göstermek için degişik yollara başvuruyorlar cünkü 5 evleride gitsede devlet 1 konut verecek insanı hayatını kendi çıkarları için hiçe sayan insanlara karsı uyanık olmak gerekiyor ağır hasar almış binaları orta hasar verecek ve sorumluluk alacak bir yetkili olacağınada ihtimal vermiyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MECZUP (1 yıl önce)
    Peki biz ne diye harıl harıl itiraz dilekçesi verip duruyoruz kaymakamlıklar, pekala gelmenize dilekçe vermenize gerek yoktur diyebilirler, bu işte bir terslik var e-devletten müracaat edemiyoruz her seferinde değişik şekillerde kabul görmüyor, kontrole gelen kişiler inşallah yine üstün körü burnunun ucuyla kontrol etmez.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ugur (1 yıl önce)
    Bir an önce napıyorsanız yapın sayın bakan milletin dayanma gücü kalmadı muhacire döndük gerçi ev sahipleri hiç affetmiyor kira istiyor bunada çözüm bulun lütfen
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Mustafa (1 yıl önce)
    Acilen akpınardaki esnaf kuyumcu giyim kayısı ne varsa Matim iş merkezine taşınsın ,orası kolonlar çok sağlam çıkmış ,kira vs alınmasın belediye organize etsin orayı yönetsin binayı 250 dükkan var orda çoğu boş değerlendirmek lazım ,fitili orda ateşlemek lazım Maraş öyle yapdı
    %17
    %83
    Yanıtla
  • Berk (1 yıl önce)
    Sayin.bakan.1.ay.oldu.daha.10.000.tl.miz.yatmadi.magdur.durumdayiz.halimiz.ne.olacak.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Nur (1 yıl önce)
    Şimdi e-devlet te kontrol ettiğimizde Malatya yi kaldırmışlardi. Dün tekrar sistemde açıldı. Hasar tespitleri yeniden yapılacak diyor sayın bakan. Dün açılan sistem yeniden bakılmış hali mi acaba yoksa halen bakılacak mi? Nasıl anlayacaz?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Gündüzbey, Kileyik ve Çırmıktıya yerinde Tarihsel dokusuna uygun şekilde köy evleri yapılmalıdır
    %32
    %68
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Sayın bakanım bugün elazıgda idim tesekkur ederiz konutlar yapılmış binalar dışında hiç bir sosyal kulturel yapı banka subesi esnaflara için dukkanlar iş yerleri yok bir yerleşim yeri kuru binalardan ibaret olmamalıdır 25 bin nufusun yasadığı konut alanlarında tabiri caizse bir düğme alacağınız yer yok konutlar merkeze uzak kuçük bir ihtiyaç için merkeze gitmek gelmek saatler alıyor keske konut alanlarından kucuk bir ihtiyaç için merkeze gidip gelme zorunda kalınmasa iyi olur Malatya konutlarında inşallah bu ihtiyaçlar giderilir bir mahallede olması gereken esnaflar için hiç dukkan yapılmamış en kucuk iktiyaç için ELAZIĞ merkeze gitmek zorunda kalıyorsunuz.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Malatyam (1 yıl önce)
    Halkı ne kadar borçlandıracağınızıda!!açıklasaydınız,sonradan şok olmayalım,mesela köylere yaptıracağınız evler için ne kadar alacaksınız!!ödediğimiz deprem vergileri nerde??toplanan bağışalar nerde?
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Şu hasar tespiti yeniden yapılsın diyenlerin %90 kırk yıllık binalarda oturanlar bunlar yüzünden sağlam evlerimize de ağır hasar vermeye başladılar toki kimseye bedava ev vermeyecek bunu bilin
    %75
    %25
    Yanıtla
  • rıza (1 yıl önce)
    devletimiz varolsun evlerimizi yapıyor
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Fatih (1 yıl önce)
    Cumhurbaşkanımızın "güçlendirme çalışması olmayacak" beyanatı tüm tv kanallarında yayınlanmış iken Malatyada neden "Orta Hasarlı" binalar görülmeye başlandı. Güçlendirme yapılmayacagına göre bu binaların Ağır hasarlı" olarak değiştirilmesi gerekir. Bu yönde bir haber yapar mısınız?
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Pukay (1 yıl önce)
    Yerel yöneticiler mümkünse çok görünmesinler, daralıyorum
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bordo (1 yıl önce)
    Daha söz verdiğiniz parayı yatırmadınız neyin evinden bahsediyorsunuz anlamadım yılan hikayesine döndü bu iş
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Hafif hasarlı evim için hala 10 bin yatmadi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Sayın bakanım yeni yerleşim yerleri ile ilgili yine bir rant oyunu yokturdur inşallah ikizce bölgesinin yarısını daha önceden bir milletvekilinin aldığı ile ilgili söylentiler var inşallah sadece bir söylentidir.
    %100
    %0
    Yanıtla