Malatya'da geçtiğimiz hafta başında yaşanan, birçok ilçede kayısı başta olmak üzere meyve ağaçlarında büyük zarara neden olan don olayının ardından, üreticinin zararının karşılanabilmesi için CHP Malatya Milletvekilleri Mevlüt Aslanoğlu ve Muharrem Kılıç'ın verdiği yasa değişikliği teklifinin görüşüldüğü TBMM oturumunda, Malatya'nın 7 milletvekilinden 4'ünün olmaması dikkat çekti. CHP Milletvekillerinin verdiği teklife, ANAP Malatya Milletvekili Süleyman Sarıbaş da olumlu oy kullanırken, teklif AKP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Hükümet sıralarında bulunan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in "red" oyunu iki elini birden kaldırarak kullanması dikkat çekti. Malatyalı üreticiyi büyük ölçüde ilgilendiren konunun görüşülmesi sırasında AKP Malatya Milletvekilleri Münir Erkal, Ali Osman Başkurt ve Fuat Ölmeztoprak ile ANAP Milletvekili Miraç Akdoğan'ın salonda olmadıkları belirlendi. Bu arada, oylamadan önce konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de, Malatya'nın bazı bölgelerinde don olayının yaşandığını, hasar belirleme çalışmalarının devam ettiğini, raporun ortaya çıkmasıyla konunun Bakanlar Kurulu'nda da ele alınacağını bildirdi.
"MALATYA'DA YİNE FELAKET YAŞANDI.."
25 Nisan'ı 26 Nisan'a bağlayan gece yarısından sonra, sıcaklığın bazı bölgelerde -3'lere kadar düşmesiyle, başta çağala haldeki kayısı olmak üzere meyve ağaçlarında büyük zarara neden olan don olayının yolaçtığı zararın giderilmesi, TBMM gündemine Malatya Milletvekilleri Aslanoğlu ve Kılıç tarafından getirildi.
Tarım sektöründe afete uğrayan üreticiye yardımı düzenleyen 2090 sayılı yasanın, üreticinin ev, araç, arazi, ürün dahil tüm mal varlığının yüzde 40'ını kaybetmesi halinde yardım öngördüğünü, bunun ağır bir koşul olduğunu, evi ve aracı olmasına rağmen ürününü kaybeden üreticinin "ekmek bulamayacak" hale geldiğini, bunun düzenlenmesi gerektiğini belirten CHP Milletvekili Aslanoğlu, oturduğu yerden yaptığı bu ara konuşmada, durumu Tarım Bakanı Eker'in dikkatine sundu.
BAKAN NE DEDİ?
Aslanoğlu'nun yerinde yaptığı kısa konuşmanın ardından Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kürsüden yanıt verirken, şöyle dedi:
"Arapgir, Arguvan, Battalgazi, Balaban, Darende, Doğanşehir, Doğanyol, Hekimhan, Yeşilyurtta muhtelif derecelerde don vukubulduğu, özellikle Darende, Kuluncak ve Hekimhanda zarar oranının yüksek olarak gözlendiği, kayısı dışındaki meyvelerin de etkilendiği ilk tesbitlerde anlaşılmış, detaylı hasar tesbit çalışmaları başlatılmış, yasa gereği 15 gün içerisinde bu hasar tesbit çalışmaları tamamlanacak ve bize o zaman daha detaylı bilgiler gelecek. Biz de sizlerle paylaşacağız, bununla ilgili gerekli işlemleri yapacağız. Öncelikle bu yörelerde yaşayan vatandaşlarımıza, üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimizi sunmak istiyorum.
Bu konuyla ilgili bildiğiniz gibi eskiden 2 tane mevzuat vardı. 5254 sayılı muhtaç çiftçilere yardımı, bu tür afet.. Bu kanun 2001de kaldırıldı, 2090 sayılı bir kanunumuz vardı. Onda da eğer toplam mal varlığının yüzde 40ı ve daha fazlası zarar görmüş ise, hasar sebebiyle diğer mal varlığıyla karşılayamayacak durumdaysa yardım yapılacağı öngörülüyor.
Don afetine karşı sigorta bu sene pilot olarak 90 ilçede yapılıyor. Don sigortasının bu sene bütün Türkiyede başlatılmamasının nedeni, meteorolojik risk haritalarının yeterince olmaması ve don afetine karşı birinci yılda hangi tür hasarların ne düzeyde olacağına dair geçmişe ait yeterince done bulunmamasıdır. Ama bu 90 ilçedeki uygulama sonucunda, önümüzdeki sene bu çok daha geniş alana yayılabilecek, belki Türkiyeyi kapsayacak, tüm ürünleri dona karşı sigortalayacak duruma dönüşecektir.
Afetten zarar görmüş olanlarla ilgili kesin hasar tesbit raporları geldiğinde de biz, bakanlar kurdulu olarak burada iki mevzuat dışında, 2090 sayılı kanun ve Sigorta kapsamı dışında da, Bakanlar Kurulu olarak yapabileceğimiz hangi tür yardımlar varsa, onlara da kesin hasar tesbiti raporları bize ulaşınca yapılacak."
ASLANOĞLU VE KILIÇ'IN KONUŞMALARI..
Daha sonra, 2090 Sayılı yasanın öngördüğü "tüm mal varlığının yüzde 40'ını kaybetme" şartının kaldırılması ve üreticinin zararının yüzde 50'sinin karşılanması ile ilgili yasa değişikliği önergesi ile ilgili Malatya Milletvekilleri Aslanoğlu ve Kılıç sözaldılar.
Aslanoğlu, "Geçen haftaki donda üreticimizin ekmeği yokoldu. Sadece kayısı değil, diğer meyveler de zarar gördü. 5 ilçemizde meyveli ağacımız kalmadı. Herşeyimiz dondu. Üreticimiz nala, mıha, una muhtaç duruma geldi. Hepinize insanlarım için yalvarıyorum. Bu yasa böyle kalırsa, o insanlara bir kuruş ödeyemeyiz.." dedi.
Kılıç da, "Dondan büyük hasar meydana geldi. Bakan lütfedip Malatya'ya gitmediği gibi, başka giden de olmadı. İktidar partisinden hiçbir yetkili de gitmedi. Vatandaşın yanında olmadılar. Oysa bu Malatya size çok büyük destek verdi. 5 milletvekili verdi. Karşılığı bu mu? Seçim olsa, köy köy gezer, oy istersiniz. Felaket gelince neredesiniz?" diye konuştu.
VE RED..
Yasa değişikliği teklifi, iktidar partisinin oylarıyla reddedilirken, oylamanın yapıldığı oturuma 7 Malatya milletvekilinden CHP'li Mevlüt Aslanoğlu ve Muharrem Kılıç ile ANAP'lı Süleyman Sarıbaş dışında katılan olmadı.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in de teklifin reddi için, iki elini birden kaldırarak oyunu "izhar" ettiği görüldü.