SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'yı 7,2 Büyüklüğünde Bir Deprem Riski Bekliyor"

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Onat, “Malatya, Pütürge ve Erkenek segmentlerinin kırılmasıyla birlikte 6.6 ila 7.2 büyüklüğünde iki depremle karşı karşıya kalabilir“ dedi.

Doç. Dr. Onur Onat, Malatya’nın, Pütürge ve Erkenek segmentlerinin kırılmasıyla birlikte 6.6 ila 7.2 büyüklüğünde iki deprem riski ile karşı karşıya olduğunu belirterek, kent merkezinde ciddi manada çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.

“Pütürge ve Erkenek segmentleri 6.6 ila 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir”
Malatya’nın Doğu Anadolu fay hattına çok yakın olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Onur Onat, ”Malatya Doğu Anadolu’nun en önemli geçiş güzergahlarından bir tanesi fakat şöyle bir talihsizliği var, Doğu Anadolu fay hattına da çok yakın. Doğu Anadolu fay hattının da Pütürge ile Erkenek segmentinin tam birleştiği noktada bulunmakta. Malatya’yı bekleyen iki riskli deprem senaryolardan biri Pütürge segmentinde kırılmamış olan kısmın kırımı bu durumda 6.6 büyüklüğünde bir deprem olabilir. Özelliklede Sincik başlangıç noktasında bulunan Erkenek segmentin de kırılmasıyla da yapılan hesaplamalara göre maksimum 7.2 büyüklüğünde bir deprem riski Malatya’yı beklemektedir. Doğu Anadolu fay hattı yerleşim yerlerine 20 , Malatya merkeze 40 kilometre mesafede yer almaktadır. Bir deprem senaryosunda maalesef 0.15 G ila 0.3 G arasında bir deprem ivmesi beklenmektedir. Bu ivmede 7 ila 10 şiddetinde bir deprem üretebilir” dedi.

“Kent merkezinin elden geçirilmesi gerekiyor”
Kent merkezinde ki yapısal durumun elden geçirilerek akademik çalışmaların yapılması gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Onur Onat, ”Malatya, Doğu Anadolu fay hattının iki segmentinin birleştiği bir noktada bulunmaktadır tabi bu bir risktir. İnsan hayatını etkileye bilecek mesafe 20 kilometreye kadar düştü. 20 kilometre insanların yaşam merkezlerinin başladığı nokta. Malatya merkezi düşünecek olursak, 40 kilometre mesafede buda çok ciddi tahribat yapabilecek düzeyde. Özellikle Malatya merkezin elde geçirilmesi ve akademik çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bu bağlamda biz bir yıl önce önemli bir adım attık. ‘FBG-2021-2566: Malatya’daki Tarihi Eserlerin Operasyonel Modal Analizi ve Sismik Performans Değerlendirmesi’ başlığıyla bir proje sunduk. Üniversitemizde projemize kıymet vererek ihtiyaç duyulan cihazları almamızı sağladı. Gerek, Büyükşehir Belediyesi gerek Battalgazi Belediyesi ‘nin bizlere çok değerli destekleri olmuştur. Bu anlamda Belediye Başkanlarımız ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • Halim Kara (1 yıl önce)
    Bizim bu Malatya halkında akıl fikir namına bir damla şey yok. Olacak olan her olayı Allah'a bağlarlar bilim insanlarına güvenmezler. Hatta şaka maka Malatya halkının nereden bakarsan bak yüzde 80'i bilimsel verileri dahi reddeder. Valla ben hemşehrilerime diyecek başka şey bulamıyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MURAT (1 yıl önce)
    itibar etmeyin, korku salmayın diye yorum yazan kişilikler NE OLDU ŞİMDİ.... KİM BOŞ KONUŞMUŞ.... HAAA
    %100
    %0
    Yanıtla
  • mümtaz (2 yıl önce)
    kentsel dönüşüm, tecde,çilesiz bostanbaşının bahçelerinde değil; fuzuli ve emeksiz çevrelerinde yapılmalıydı. burdan rantçı yöneticilere duyrulur....:))
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Bir çok yorumcu Allah bilir deyip, bilim adamına itibar etmeyin diyor. Oysa Japonya da 7-8 şiddetide depremlerde 1 veya 2 kişi can veriyor, neden? Çünkü tedbirini alıyor, ona göre depreme dayanıklı ev yapıp oturuyor. Tedbir almayıp, kader, allah bilir dersen, allah ta ona göre sana kader yazar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • asil (2 yıl önce)
    Yorumları okuyunca ne çahil insnlar var deprem uzmanları da erkenek kısmında büyük bir deprem bekliyor Naci görür de kaç kere söyledi adam bu konuda uyarıyor teşekkür etmek yerine adams eli laf söylüyorsubz yarın bu büyüklükte deprm olunca ağlarsınız vsvs önemli olan şimdiden tedbir almak ama şehiri depreme dayanıksız binalardan arındırmak yoksa olan yine garıbana olur keza son depremde kaç kişinin evi yıkıldı
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Kosovalı (2 yıl önce)
    Uzman sismologmu bunu sölüyor? Ağzı olan eline telefonu alan konuşuyor kimse inanmıyor artık böle korku politikalarına hadi başka kapıya...
    %44
    %56
    Yanıtla
  • şahıs (2 yıl önce)
    Milleti telaşa sokmaya hiç gerek yok, arkadaşlar açın twitter ı ramazan demirtaş hocamızın paylaşımlarını okuyun bu tür sahte haberlere veya kişilere KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİN..
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Yeşilyurtlu (2 yıl önce)
    İstanbul için de aynısını söylediler yıllardır . Çoğu kişinin aklında deprem vardır ama bu iddayı yaratabilmek hiç kimsenin elinde olmayan bir durum. Evet deprem bölgesindeyiz ama korku salmamak gerekiyor . Bu haberi yapmanız bile gereksiz
    %59
    %41
    Yanıtla
  • Enes (2 yıl önce)
    Allah bilir... Bu hesapları...insanlarin psikolojileri ile oynamayın...yapıcı olun yıkıcı olmayın...böyle ibarelerle ancak psikiyatri bölümüne hasta transferi yapiyosunuz...
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Halk (2 yıl önce)
    Ya inşaat mühendisliği ile yer bilimleri ne alaka ayrıca doğu Anadolu fay hattını hiç inceledin mi değerli kardeşim yıllık kayma hızı deprem terkarlanma aralığı nedir bilir misin ağzı olan konuşuyor Çelikhan da deprem riski düşüktür 1893 yılından önce ne zaman deprem üretmiş bir bakın derim öyle 150-200 yılda deprem üreten fay değil. Sismik boşluk Maraş tarafında mevcut ama o fayinda deprem aralıklari bilinmemekte 1513 depremi var sadece bilinen
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Eyüp (2 yıl önce)
    Naci görür dayımıza da sormak lazım . Allah kimseyi yersiz yurtsuz bırakmasın .
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    Beklenen deprem muhtemelen Gölbaşı-Türkoğlu seğmeninde olacak. Bu segmend1513 yılından bu yana büyük bir deprem üretmedi. Bu fayın Malatya merkezine en yakın uzaklığı 130 km . Malatya'yı fazla etkilemez.
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Vatandaş (2 yıl önce)
    Ağzı olan konuşuyor millete panik yaratmayın Allah'ın dediği olur bu dediği belki olur ama belki yarın belki 10 15 sene sonra belki 50 sene sonra durduk yere panik yaratmayın millete !!!
    %68
    %32
    Yanıtla
  • Doğanyol (2 yıl önce)
    ALLAH bilir.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Adıyamanlı muhammed (2 yıl önce)
    Pütürge segmenti Sivrice Depremi Ile Kirildi yaklasik 130 yildir Deprem Uretmeyen Çelikhan Erkenek Segmenti ise 50 km uzunlugunda en son urettigi deprem tarihi 1893 yılı, mart ayinda meydana gelen 4.3 Buyuklugundeki Deprem Celikhan Depreminin öncü Belirtisi Idi Ana deprem.Bugunde olur Yarinda olur 10 yil sonrada Ama malatya yoneticilerinin bilmesi lazim ki Beklenen Celikhan Erkenek Depremi Yakindir Onlem Alinmasi lazim.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    İnşaat Mühendisi derleme bilgilerle yorum yapıyor. Araziye götürsen fayı tanımaz. Anlattığı bölgede çalışması yok. Halkı panikletiyor. Gerçek şu: Sivrice-Pütürge Seğmendi 85 km uzunluğunda. Sivrice 6.8 büyüklüğündeki depremde kırıldı. Kırılmayı arazide 85 km boyunca fayı gözleyerek arkadaşlarımla saptadık. Çelikhan-Erkenek seğmendi 50 km uzunluğunda. Dünyada genel bir kabule göre; Büyük bir depremden önce çok sayıda 4-5 büyüklüğünde depremlerin olması gerekir. Uzman yerbilimcilerin dışında farklı mesleklerden gelen bilgilere itibar etmeyelim.
    %68
    %32
    Yanıtla
  • Sizin anlattıklarınız doğru, çünkü şu an Kahramanmaraş da bu depremler oluyor ama bahsettiğiniz fay hatları ile buranın alakası varmı bilemiyorum..
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Adıyamanlı muhammed (2 yıl önce)Huzur isimli kullanıcı yorumuna
    Var tabiki celikhan erkenek gölbaşı türkoğlu segmenti ama daha agir basan 1514ten beri kirilmayan golbası türkoglu segmenti
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Arkadaşlar gaybı yalnız Allah bilir. varsayalım deprem olacak ne yapabileceksiniz durduracakmısınız ya da ne zaman geleceğini bilip evleri mi terk edeceksiniz ne yapabileceksiniz..o yüzden Ondan geldik ona döneceğiz. Boşa telaşa gerek yok alanda veren de o..
    %34
    %66
    Yanıtla