SON DAKİKA
SON DEPREMLER

74 Pilot İstifa Etti...

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:44:00
74 Pilot İstifa Etti...
A- A+ PAYLAŞ

Askerlik kanununda değişiklik öngören düzenleme henüz Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanmadı. Ancak yasa daha onaylanıp yürürlüğe girmeden 74 pilot TSK'dan istifa etti. İstifalar için son tarih Şubat sonuydu. Bu nedenle pilotlar yasanın onaylanmasını beklemeden görevlerinden ayrılmayı seçtiler.

TBMM'de içinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan pilotlara yönelik zorunlu hizmet süresinin uzatılmasına ilişkin maddenin de yer aldığı, askerlik kanununda değişiklik öngeren yasa kabul edildi. Yasa henüz Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmadı. Ancak daha şimdiden, çoğunluğu binbaşı ve yüzbaşı rütbesindeki, TSK'da görev yapan 74 pilotun istifa dilekçelerini verdikleri öğrenildi.

TSK'DAN AYRILMAK İÇİN DİLEKÇE SÜRESİ DOLUYOR

TSK'da emeklilik ve ayrılma işlemlerindeki idari işlerin düzenliliği açısından her yıl dilekçe vermek için tarihler belirlenir. Bu yıl, bu istifalar için son tarih olarak Şubat sonu belirlendi. Bu nedenle de dilekçeler bu ay içinde TSK'ya verildi.

PİLOTLARA ZORUNLU HİZMET SÜRESİ UZATILIYOR

Hükümet, TBMM'den geçen yasa değişikliği ile, 2012 yılında çıkardığı ve TSK personelinin hizmet sürelerini düşüren hükümlerini, pilotlar açısından geri almış oldu.

Geçen yıl da TSK'dan 110 pilotun istifa ettiği bizzat Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından açıklanmıştı.

Yeni yasanın ilgili maddesi şöyle;

"926 sayılı kanunun 113. maddesinin birinci fıkrasının d bendinde yer alan, "iki katı" ibaresi, "3 katı" şeklinde değiştirilmiştir."

Değişiklik yapılan yasa maddesinin ilgili bendi ise şöyle;

"d) Pilotaj eğitimini (pilot adaylarına verilen uçuş eğitimi) bitirenlerin yükümlülükleri, buralarda geçen sürelerin iki katı kadar uzatılır."

HAVA KUVVETLERİ'NDE İKİ, KARA KUVVETLERİ'NDE BİR YIL UZAYACAK

TSK'da mecburi hizmet sistemi gereği, harp okullarından mezun olan subayların tümü için 10 yıllık bir mecburi hizmet süresi bulunuyor. (Daha önce 15 yıl olan bu mecburi hizmet süresi, 2012 yılında personel kanununda yapılan değişiklik ile 10 yıla indirilmişti.)

Ancak yine yasa gereği, tüm subaylar için standart 10 yıl olan mecburi hizmet süresi, subayın TSK bünyesindeyken aldığı ek kurs ve eğitimlere göre de arttırılıyor.

TSK'da, Hava ve Kara Kuvvetlerinde seçilen subaylara, ayrıca pilotaj eğitimi veriliyor.

Hava Kuvvetlerinde pilotaj eğitimi ortalama 2 yıl iken, Kara kuvvetlerinde ortalama bir yıl olarak veriliyor. 

Yine mevcut yasa gereği, pilotların aldıkları bu pilotaj eğitimleri süreleri de 2 ile çarpılarak, subayın standart mecburi hizmeti olan 10 yıla ekleniyor. 

Getirilen yeni yasa değişikliği ile ise, pilotaj eğitimine karşılık yapılacak mecburi hizmet süresi, eğitim süresinin iki katından, üç katına çıkarılıyor. 

Bu durumda da, hava kuvvetlerinde pilotaj eğitimi alan subaylar için toplamda 6 yıl, kara kuvvetlerinde ise toplamda 3 yıl ek mecburi hizmet yükü geliyor. 

Atılan bu adımla da, mecburi hizmetin 2012 yılında 15 yıldan 10 yıla düşürerek, özellikle hava kuvvetleri komutanlığında pilotların erken ayrılmasının önünü açan düzenleme, büyük ölçüde geri alınmış oluyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız