Malatya'da, 6 Şubat'taki ilk depremde yıkılan ve 78 kişinin hayatını kaybettiği Hakimbey Apartmanı'yla ilgili davanın görülmesine devam edildi. Mahkeme, 2020 Elazığ Sivrice depremi sonrası Hakimbey Apartmanı’nda ikamet eden ve 6 Şubat depreminde binanın yıkılması sonucu hayatını kaybeden Gülen Öner’in Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne binanın hasar durumuna ilişkin yazdığı dilekçe ile ilgili işlem yapılıp yapılmadığının sorulmasına karar verdi.
Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın beşinci duruşmasına; tutuksuz sanıklar Bülent Yeroğlu ve Ahmet Özer, müştekiler ile avukatlar katıldı.
Duruşmada söz alan müşteki Mehmet Korkmaz, “Meydana gelen depremde benim yaralanmam olmadı. Depremde söz konusu binada kız kardeşim Aysel Orhanoğlu, eniştem ve yeğenim vefat etti. Şikâyetçiyim, davaya katılmak istiyorum” beyanında bulundu.
İddia makamı, eksik hususların giderilerek, mahkemenin istediği bilirkişi raporunun beklenilmesini talep etti.
Bir kısım katılanlar vekili Avukat Kerem Kaptanoğlu, “Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne 5 defa yazı yazıldı ancak her defasında aynı cevabı vermektedirler. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne müvekkilin kardeşi Gülen Ömer’in bir dilekçesi vardır, kayıt numarası da 2954'dür. Bu dilekçenin Çevre Şehircilikten akıbetinin sorulmasını talep ediyoruz. Çevre ve Şehircilikte dosyada beyanları alınan Cengiz Başer hiçbir başvuru yapılmadığını, ellerinde dilekçe olmadığını beyan etmiştir ancak müvekkilin önceki depreme ilişkin dilekçesi dosyada vardır. Katip Çiçek de dilekçeyi gördüğünü beyan etmiştir, durum böyle iken Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü neden bu dilekçe ve belgeleri göndermemekte ısrar etmektedir?” dedi.
Sanık Abdurrahman Yavuz’un avukatı Soner Demirci, savunmasında şunları ifade etti:
“Merhum Gülen Öner tarafından verilen dilekçe mevcuttur, bu dilekçeyi sunmuştuk. Yine Malatya Valiliğinin 7 Mart 2020 tarihli hasarlı bina tespit tutanağını ve muhtarlık askı kâğıtlarını da dilekçe ekinde sunmuştuk. 2020 tarihli hasarlı raporu da dahil olmak üzere savunmamızın çatısını oluşturmaktadır. Binanın 2020 tarihinde hasarlı olduğu ve bu sebeple müvekkilimizle illiyet bağının kesildiği açıktır. Mehmet Orhanoğlu’nun hasara ilişkin 2020 yılındaki beyanları ve hatta para toplanması da mevcuttur. Hasara ilişkin para toplamaya dair beyanlar tüm savunmalarımızı desteklemektedir. 2020 depremiyle ilgili olguları ortaya koymaktadır. Bu hususların araştırılmasını talep ediyoruz.”
Talepleri dinleyen mahkeme, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne, Gülen Öner’in 26 Ocak 2020’de yazılmış dilekçesinin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü bünyesinde bulunup bulunmadığı, bu dilekçeye istinaden herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığı hususunun sorulmasına karar vererek, duruşmayı 25 Şubat’a erteledi.
Kahramanmaraş merkezli ilk depremde yerle bir olan Hakimbey Apartmanı’nın enkazında kalan 78 kişi hayatını kaybetti. 24 Ocak depreminden iki gün sonra Hakimbey Apartmanı’nda oturan ve Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden Gülen Öner’in Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne “İkamet ettiğimiz aşağıda açık adresini belirttiğimiz apartmanımızda ve dairemizde 24.01.2020 tarihinde meydana gelen depremde hasarlar ve çatlaklar oluşmuştur. Bu nedenle evimizde ikamet edemiyoruz. Hasar tespiti için yerinde testlerin yapılması için arz ederiz” yazılı bir dilekçe verdiği ortaya çıkmıştı.