SON DAKİKA
SON DEPREMLER

8 Bin 510 Hanenin Yıllık Elektrik Enerji İhtiyacı Karşılanıyor

8 Bin 510 Hanenin Yıllık Elektrik Enerji İhtiyacı Karşılanıyor
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atık Yönetim Şube Müdürlüğü'nce, Malatya Entegre Çevre Projesi çerçevesinde ülke genelinde ilk defa uygulanan 3’ü enerji tabanlı olmak üzere 4 farklı proses ile atıkların bertarafı sağlanırken, 3 farklı yöntemle elektrik enerjisi üretiliyor.

Malatya'da “Minimum Atık, Maksimum Enerji” hedefiyle atıklar ekonomiye kazandırılıyor. Bu çerçevede il merkezi ve ilçelerden toplanarak Orduzu Katı Atık Entegre Tesisine getirilen günlük 500-600 ton evsel katı atık, geri dönüşüm malzemeleri, atıktan türetilmiş yakıt ve organik atıklar şeklinde ayrıştırılıyor.

Atıktan türetilmiş yakıt, Gazifikasyon Tesisi'nde kullanılarak 4 MW/h, Biyometanizasyon Tesisi'nde organik atıklardan 1 MW/h, Orduzu Katı Atık Entegre Tesisi'nde LFG sistemi ile 4 MW/h elektrik enerjisi üretiliyor. Ayrıştırma işlemi tamamlandıktan sonra kalan katı atıklar, Kapıkaya Katı Atık Düzenli Depolama Alanı’na transfer edilerek 500 bin metreküp hacme sahip olan lotta depolanıyor ve Kapıkaya Katı Atık Düzenli Depolama Alanı'nda çöp gazından 2,4 MW/h elektrik enerjisi üretiliyor. Yapılan işlemler sonucunda üretilen elektrik enerjisi ile 8 bin 510 hanenin yıllık elektrik enerji ihtiyacı karşılanıyor.

Öte yandan Kapıkaya Katı Atık Düzenli Depolama Alanı’nda bulunan Sızıntı Suyu Arıtma Tesisinde ise günlük 150 metreküp çöp sızıntı suyu arıtılarak, alıcı ortama deşarj ediliyor. Bu sayede su ve toprak kirliliği önlenerek “Sürdürülebilir Çevre” hedefine ulaşılıyor. Orduzu Katı Atık Entegre Tesisinde katı atıklardan elektrik enerjisi üretilirken bir yandan da üretim sonucunda açığa çıkan ısı değerlendirilerek, alanda bulunan serada fide ve süs bitkileri yetiştiriliyor.

İHA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • hayırlı (1 yıl önce)
    doğaya çevreye faydalı bu icraat çok güzel yapanın emeği geçenin ellerine sağlık....
    %75
    %25
    Yanıtla
  • baba (1 yıl önce)
    Kimler yapıp devam ediyorlarsa helal olsun.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Emeği geçenler sağolsun (1 yıl önce)
    Evet çok önemli bir tesis. %98 i Ahmet Çakır döneminde yapılıp Malatya’ya enerji sağlayan bir tesis. Selahattin bey bunuda ben yaptım diyemiyor ama bulanık havada kendime yazdırayım diyor. Ne yapsın birşey yapamayınca onun bunun emeğinin üzerine yatmak istiyor. Ya hükümetin veya devletin yaptıklarını kendine yazdırıyor yada eski hizmetleri ben yaptım diyor. Yaptığı bir işte pazarı orada kaç milyar TL usulsüzlük ve yolsuzluk var tüm belediye biliyor. Eee birde Yimpaş onuda biliyor. Birde döşenmeyip döşendi gösterilen borular ve depremden dağıtılmayıp dağıtıldı gösterilen yardımlar . Yeter artık yav
    %50
    %50
    Yanıtla