SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"800 Tona Yakın Rekolte Bekliyoruz"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde üretilen ve kendisine özgü tadıyla bilinen coğrafi işaret tescilli "dalbastı" kirazında bu sezon 800 ton rekolte bekleniyor.

Avrupa Birliği (AB) coğrafi tescilli Malatya kayısısından sonra kentin önemli gelir kaynaklarından ve ihracat ürünlerinden "dalbastı" kirazı, özgün tadı ve aromasıyla öne çıkıyor.

Yurt içi pazarının yanı sıra yurt dışından da talep gören kirazda bu sezon üreticiler, yüksek kalite bekliyor.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, AA muhabirine, ilçelerine özel "dalbastı" kirazında hasat için çiftçilerin hazırlıklara başladığını söyledi.

2017'de Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldıkları kirazın hasadının yaklaşık 15 gün sonra başlayacağını anlatan Solmaz, bu yıl istedikleri kalitede ürün almayı hedeflediklerini ifade etti.

Solmaz, ilçelerinde üretilen kirazın aromasıyla ön plana çıktığını belirterek, "Bu yıl kalibresi yüksek ürünler olacak. Kirazlarımızın yamaç arazilerde yetiştiği ve gece ile gündüz arasındaki ısı farkından dolayı aroması çok zengin. Bundan dolayı Türkiye'nin her tarafında Malatya'nın Yeşilyurt dalbastı kirazı aranmaktadır. Bunu yanı sıra kirazımız, Avrupa'dan da talep görüyor." dedi.

Geçen yıl deprem nedeniyle ihracata ürün gönderemediklerini anlatan Solmaz, bunun üreticileri üzdüğünü ancak bu sezondan umutlu olduklarını dile getirdi.

- "800 tona yakın rekolte bekliyoruz"

Solmaz, yıllık kiraz üretimlerinin 800 ile 1200 ton arasında değiştiğini belirterek, "Bu yıl 800 tona yakın rekolte bekliyoruz. Kirazımız İngiltere, Almanya, Hollanda, Rusya gibi ülkelerden talep görüyor." diye konuştu.

İlçelerinin depremde büyük hasar aldığını anımsatan Solmaz, "Kirazımız hak ettiği değeri bulursa gerçekten çiftçilerimize umut olur. Büyük ihracatçımız ürünümüzü alırsa çiftçilerimiz depremden gördüğü mağduriyeti nispeten biraz hafifleterek mutlu olacaktır." ifadelerini kullandı.

Solmaz, işçilik maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, bu konuda üreticilerin mağduriyet yaşadığını sözlerine ekledi.

- "Güzel bir sezon bekliyoruz"

İlçede yaklaşık 30 yıldır kiraz üretimi yapan Ufuk Topaloğlu da tescilli "dalbastı" kirazının kızarmaya, rengini almaya başladığını söyledi.

Güzel bir sezon beklediklerini dile getiren Topaloğlu, "Tek sıkıntımız işçilik. Depremden sonra işçi bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Depremin yaralarını sarmak için güzel bir sezon bekliyoruz." diye konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Esnaf (8 ay önce)
    Lütfen ziraat odalarına açıklama yaptırmayın fikir sormayın hele yunus kılınç denen adama bişey sormayın.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Adnan Hayaloğlu (8 ay önce)
    Gerçekten çok kaliteli kirazı var memleketimizin. Ancak yeterince değerlendirilemediğini düşünüyorum. Üretici esaslı KOOPERATİFLEŞME olmalı. Fiyatı kooperatif belirlemelidir. Fiyatı aracılar veya ihracatçılar (varsa) belirlediği sürece üretici para kazanamaz ve sürdürülebilir olmaz. Yeşilyurt ve Gündüzbey muhtarlarının inisiyatif alması gerekiyor. Biz de gerekli desteği veririz. Saygılarımla.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Malatyalı (8 ay önce)
    Dalbastı kirazlarımız her sene çift tutuyor. Çift tutmaması için ne yapabiliriz diye belki 10 ziraatçiye danıştık, hiçbirinin en ufak bilgisi yok. Koca Malatya’da bu işten anlayan 1 tane ziraatçiniz yok mu Doğan bey?
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Kirazda çoklu meyve, çift ya da ikiz meyve adı verilen anormallik temmuz ve ağustos ayındaki sıcaklığın yüksek olmasından kaynaklanır. küresel iklim krizine bağlı olarak son yıllarda artış göstermiştir. Gelecekte daha da artış göstereceği beklenmektedir. Temmuz-Ağustos ayı gündüz sıcaklığı 35 C ve üzerine çıktığı yıllarda artış gösterir. Kimyasal bir madde püskürterek çözümü şimdilik yoktur. Ağaçlara kaolin-kil uygulaması veya bahçelerin üzerine gölge filelerin çekilmesi gerekmektedir. Son çözüm yolu da kiraz bahçelerin daha serin iklim bölgelerinde ve yaylalarda kurulması gerekmektedir.
    %67
    %33
    Yanıtla