SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

88 Üniversite Var, Malatya Yok!

88 Üniversite Var, Malatya Yok!
A- A+ PAYLAŞ

ODTÜ URAP'ın açıkladığı "2023-2024 dünya alan sıralaması"nda, Türkiye'den en az bir bilim alanı ile sıralamaya giren üniversite sayısı geçen yıla göre 84'ten 88'e yükseldi.

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarınca açıklanan "2023-2024 dünya alan sıralaması"nda, Türkiye'den en az bir bilim alanı ile sıralamaya giren üniversite sayısı geçen yıla göre 84'ten 88'e yükseldi.

URAP Araştırma Laboratuvarının, üniversitelerin güçlü ve geliştirmeye açık yönlerine dikkati çekmek için hazırladığı 2023-2024 yılı alan sıralamasında, dünyadaki en iyi üniversiteler 78 farklı bilim alanına göre listelendi.

URAP'ın internet adresinden kamuoyuna duyurulacak listede, üniversiteler son 5 yıldaki akademik performansları üzerinden değerlendirildi.

Üniversitelerin makale, toplam doküman ve atıflarının ilgili alan içindeki etkisi ile uluslararası işbirliği ölçütleri, URAP alan sıralamasında kullanılan temel ölçütler oldu. Sıralamada yazar sayısı 1000 ve daha fazla olan makaleler değerlendirmeye alınmadı.

Çin 405 üniversite ile birinci sırada

Bu yıl 118 ülkeden 2 bin 534 üniversite, en az bir alan sıralamasında yer aldı.

Buna göre, 2023-2024 alan sıralamasında Çin 405 üniversite ile en az bir alan sıralamasında yer alarak birinciliği korudu. İkinci 308 üniversite sayısı ile ABD olurken, Hindistan'ın 129 üniversitesi en az bir sıralamada yer alarak üçüncülüğe yükseldi. Japonya ise 123 üniversite sayısı ile dördüncü sıraya geriledi.

Harvard Üniversitesi liderliği korudu

URAP'ın alan sıralaması raporuna göre, 78 alanın 31'inde Çin üniversiteleri, 24'ünde ise ABD üniversiteleri birinci oldu. Bu ülkeleri 10 alanla İngiltere, 6 alanla Hollanda takip etti.

Üniversiteler sıralamasında, 78 alanın 21'inde Harvard Üniversitesi dünya birincisi olarak bu yıl da dünyadaki liderliğini sürdürdü. Harvard Üniversitesinin ardından Çin'den Tsinghua Üniversitesi 14 alanda dünyanın en iyisi oldu.

İngiltere'den Oxford Üniversitesi ise 7 alanda dünya birinciliği ile dünyanın en iyi üçüncü üniversitesi olurken, Hollanda'dan Amsterdam Üniversitesi ise 5 alanda dünya birinciliği ile en iyi dördüncü üniversite oldu.

Türk üniversitelerinin en çok yer aldığı alanlar tıp ve mühendislik

Türkiye, rapora göre alan sıralamasındaki üniversite sayısını geçen yıla göre yükseltti. Geçen yıl sıralamada 84 üniversitesi olan Türkiye, bu yıl 88 üniversitesi ile en az bir sıralamada yer aldı.

Bu yıl açıklanan 78 alanın 45'inde yer alan Türkiye'nin, en fazla sayıda yer aldığı alanlar tıp-sağlık bilimleri ve mühendislik oldu.

Tıp-sağlık bilimleri alan sıralamasına bu yıl Türkiye'den 83 üniversite girme başarısı gösterirken, mühendislik alanında ise 39 üniversite sıralamada yer aldı.

Kimya bilim alanına 30, teknoloji alanına 26, biyoloji alanına 23, matematik alanına 17, fizik alanına 15 ve cerrahi alanına ise 12 Türk üniversite girmeyi başardı.

İTÜ, 27 bilim alanı ile Türkiye'de ilk sırada

URAP'ın raporunda, İTÜ'nün 27 bilim alanında, ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesinin ise 21 bilim alanında yer aldığı görüldü. Ankara Üniversitesi bu yıl 17, İstanbul Üniversitesi ise 16 bilim alanında yer aldı.

Bu üniversiteleri, 15'er bilim alanı ile Koç, Yıldız Teknik ve Gazi üniversiteleri, 14 bilim alanı ile Atatürk Üniversitesi, 11'er bilim alanı ile Fırat, Ege ve Bilkent üniversiteleri, 10'ar bilim alanı ile Boğaziçi ve Yakın Doğu üniversiteleri, 9 bilim alanı ile Karadeniz Teknik Üniversitesi ve 8'er bilim alanı ile İstanbul-Cerrahpaşa, Marmara, Selçuk ve Erciyes üniversiteleri takip etti.

Polimer bilim alanında dünya 58'incisi olmayı başaran İTÜ, su kaynakları alanında 136'ncı, mimarlıkta 181'inci, deniz bilimlerinde 149'uncu, inşaat mühendisliğinde 159'uncu ve yapay zekada 166'ncı oldu.

Hacettepe Üniversitesi, pediatri alanında 140'ıncı, diş hekimliğinde 141'inci ve eğitim alanında ise 279'uncu olmayı başardı.

ODTÜ, eğitim alanında dünya 232'ncisi oldu.

Ankara Üniversitesi, diş hekimliğinde 168'inci ve pediatri alanında 237'nci sırada yer aldı.

İstanbul Üniversitesi ise diş hekimliği alanında 155'inci, pediatri alanında 187'inci ve klinik nörolojide 255'inci olmayı başardı.

Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • malatyalı (5 ay önce)
    dinciler ,tarikatcılar topluma hiç bir şey vermez uzun vadede ise toplumun içini çürütüp vasıfsız bir hale getirirler.siyasal islam dincileri ,cemaatleri ve tarikatları palazlandırıp milletin başına bela etmiştir.üniversiteler ise tamamen kontrolü kaybedip tüketici bir yapıya bürünmüş ,orta öğrenim kurumları olmuştur.88 değil 880 de olsa girecek bir şey bulunmaz.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Simyacılık (5 ay önce)
    Her icraatı tarikatçılığa, dinbazlığa ve yandaşlığa dayalı olarak yaparsanız, tek kriteriniz bu değerler olursa ilk binde değil onbinde de bir yeriniz olmaz. Sadece dinbaz ve tarikatçı diye seçme Rektörler, seçme "adı" idareciler, seçme elemanlarla kadroları doldurursanız sonuç böyle olur. Malatya için bu sonuç önemli mi? Zerre kadar bir önemi bulunmuyor, çünkü zaten Malatya'nın ve Malatya'lının da üniversiteleri başarı sıralamasında yer alsın diye bir derdi yok! Tek dert hangi daha tarikatçı üniversiteye yeni rektör olsun!
    %89
    %11
    Yanıtla
  • kalkan (6 ay önce)
    Üniversitede proje yada öncelikli bir çalışma yokki neden listeye girsin skandallar var.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Şakir (6 ay önce)
    İlim, Bilim yerine , Hülle yollu ile Fakülte,yüksekokul sekreteri,şube müdürü,daire Başkanı nasıl atanır. İnönü üniversitesinden öğrenebilinir
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Gerçekleri görelim (6 ay önce)
    Hep şikayet ediyoruz, bir tane de çalışkan, vizyonlu, dürüst ve Malatya'nın evladı bir Rektör adayının arkasında durabiliyor muyuz ? Kamuoyu oluşturabiliyor muyuz ? Geçmiş olsun !
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Cahil (6 ay önce)
    Üniversite cahil bilim insanı zannedenler cahil. Toplumda ne biliyorki. Torpil, liyakatsizlik, böbürlenme, kibirlenme, ve bilimum yalan ve yanlış bilim yuvasında hakim olmuş. Sağlam binaları yıkılmış üniversite, mesaiye gelmeyen bilim insancıkları, çalışacak imkanı kalmamış üniversite. Sıralama kimin umurunda. Bugünkü değeri 1milyar TL olan laboratuvar patlatılmış toplum neredeydi. Bilim kimin neyine. FETÖ'cüler üniversitelerde halen cirit atıyor kimin umurunda. Oculara, şuculara, bucuculara devam. Torpile devam.Yalana devam., Sahtekarlığa devam. BEYLERRR; ikinci dünya savaşında Almanya halkı evlerini yapmadan önce karın tokluğuna önce üniversitelerini inşa etmiştir. Toplumun gözündem vede devletin gözünde üniversiteler zurnanın son deliği. RABBİM ilmi isteyene veriyor beyler. Bu üniversite bu ülke bilimi dahi istemiyor. Bilimi baştacı yapmayan ülkenin geleceği olmaz. Yalana devam. Diyanetten birisi torpilin dinimizde yeri var diye fetva vermiş devammmmmmm. Malatya'nın havasını ASBEST bürümüş. Ciğerleriniz bayram etsin beyler. Kükürtlü kayısı mide kanseri yapırormuş beyler. Küküsrtlü kayısı zararlıymış beyler. (ABD kovit salgınıda kükürtlü kayısıkullanıdı, Üretilen kükürtlü kayısının %90'ınını yurt dışı tüketiyor) Acı kayısı çekirdeği zehirmiş beyller. (ABD'de novadaline adı ile satışı serbest beyler) Bunları bu üniversityede kendini bilim insanı zannedenler söylüyor. Siz sıralamaya kafa takmışsınız beyler. Rabbime havale.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Mehmet (6 ay önce)
    Yanlış hatırlamıyorsam yine bu internet sitesinde Rektör bey seçildiği dönem İnönü Üniversitesini ilk 5 e yükselteceğim demişti. HALİMİZ ORTADA !
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Rektörün bu vaadi imkansızdı, eminim o zaman da gerçekçi olmadığının farkındaydılar ancak hesap soran yok, bol kesenden atıp duruyorlar. 2 dönem bitti, söylediği vaatlerle var olan durum arasında dağlar kadar fark vardır. İleri götüreceklerine daha da geriye sürüklediler. Üniversitenin şehiri biçimlendirmesi gerekirken, şehir üniversitesiyi şekillendirdi.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (6 ay önce)
    Rektör bey ve dekanlar bizde başarıyı eğitim, bilim, yerine siyasiler ve adeta Malatya ' yı sahiplenmiş şelaleciler, meşaleciler ile beraber boy göstermeyi, resim çektirmeyi biliyorlar, keşke 50 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Üniversitemiz başarılar ile anılsaydı gurur duyalrdık.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Akademik (6 ay önce)
    Fırat Üniversitesi son yıllarda ileri doğru çok yol kat ederken, İnönü Üniversitesi tamamen geriledi. İnönü tamamen cemaatlere peşkeş çekilmiş durumda. Özellikle son yıllarda meşaleciler vb oluşumlardan olmayanlara kadro vermediler. Ayrıca şehrin siyasilerini de memnun etmek için çok sayıda atama yapıldı. Liyakat geri plana atıldı. Yanıbaşımızdaki Fırat üniversitesi araştırma üniversitesi oldu, sıralamalarda ilk 15 içinde yer alıyor. İnönünün esamesi okunmuyor artık ve depremden sonra daha da kötüye gidiyor.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Akçadağlı (6 ay önce)
    İnönü üniversitesi maalesef eğitim yerine adamcılığın baş gösterdiği bir kurum. Bir bölüme akademisyen olarak girmen için yanlızca yüksek lisans, ales, yds, vs’nin yanısıra biryerlerde amcan dayın olma zorunluluğuda var araştırılırsa ortaya çıkar. Fırat ve Atatürk üniversiteleri bile bize fark atmış yazık.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Atatürk bile mi? Sen hangi dağda yaşıyorsun usta ya. Atatürk üniversitesi İnönü ve Fırat ile aynı cümlede bile geçmez. Bırak kıyas yapmayı
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (6 ay önce)Akçadağlı isimli kullanıcı yorumuna
    Atatürk Üniversitesi ülkemizde üniversitelerin içinde gerek öğrenci kapasitesi, gerek de başarıyla bizim İnönü Üniversitesinden üstün,l bunu benim gibi Malatya sevgisi yüksek kişiler de biliyor, ve ismi gibi kıyas bile yapılmaz.
    %65
    %35
    Yanıtla