Malatya Devlet Hastanesi’nde 2014 yılının ilk 9 ayında 15 bin 646 ameliyat yapıldığı bildirildi. Kalan 3 aylık sürede gerçekleştirilecek ameliyatlarla birlikte bu yıl ki ameliyat sayısının, 2013 yılında yapılan 17 bin 598 rakamını geçeceği kaydediliyor.
2013 yılının Eylül ayında yeni yapılan binasında hizmet vermeye başlayan Malatya Devlet Hastanesi’nde bu yılın ilk 9 ayında A grubunda 501, B grubunda 5 bin 089, C grubunda 10 bin 056 olmak üzere toplamda 15 bin 646 ameliyat yapıldı.
A Grubu ameliyatlarda artış
Kamu Hastaneleri Birliği’nin verilerine göre, geçtiğimiz yıl A grubunda 455, B grubunda 5 bin 582 ve C grubunda 11 bin 561 olmak üzere toplamda 17 bin 598 ameliyatın yapıldığı Malatya Devlet Hastanesi’nde bu yılın ilk 9 ayında 15 bin 646 ameliyat gerçekleştirildi. Bunların arasında A grubu ameliyatların sayısı 501 olarak gerçekleşti. 9 aylık süre içinde gerçekleştirilen A grubu ameliyatlar da geçen yıla göre artış yaşandı.
Ocak’tan itibaren Kardiyovasküler ameliyatlar yapılabilecek
Malatya Devlet Hastanesi’nde özellikle daha ağır olan A grubu ameliyatlardaki artışın, yoğun bakım yatak sayısının artmasıyla birlikte artış gösterdiğini kaydeden Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Şükrü Özdemir, Malatya Devlet Hastanesi’nde şu anda 78 yataklı yoğun bakım ünitesinin bulunduğunu belirtti. Özdemir, bu 78 yatağın, özellikle 3. Basamak Yoğun Bakım yatağı olduğunu ifade etti. Yeni binaya taşınmadan önce, Malatya Devlet Hastanesi bünyesinde 3. Basamak yoğun bakım yatağının bulunmadığını aktaran Şükrü Özdemir “Bu nedenle ameliyat sonrası ciddi bakım gerektiren hastalar ameliyat edilemiyordu. A grubu dediğimiz daha ağır ameliyatlardaki artışın en önemli nedeni, yoğun bakım yatak sayısının artması. Çünkü ameliyat yapmak kadar ameliyat sonrası yoğun bakım hizmetinin de verilmesi önemli. Yoğun bakım ünitelerinin tam teşekküllü olarak hizmete girmesi A grubu ameliyatlarda bir artışın olmasında önemli etkisi var” diye konuştu.
Malatya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Şükrü Özdemir, Ocak ayından itibaren Malatya Devlet Hastanesi’nde anjiyo, by-pass gibi bir takım Kardiyovasküler ameliyatların da yapılacağını söyledi. Özdemir, Turgut Özal Tıp Merkezi’ne gidemeyen hastaların bundan böyle bir takım kardiyovasküler ameliyatlarının Malatya Devlet Hastanesi’nde yapılabileceğini bildirdi. Özdemir “Kardiyovasküler ameliyatlar da A grubu ameliyatlara dahil. Malatya Devlet Hastanesi’nde bu tür ameliyatların yapılabilmesi için hazırlıklarımız sürüyor. 2015 yılının başından itibaren artık anjiyo, by-passa veya diğer bazı kalp ameliyatları yapılabilecek” dedi.