Malatya'daki firma temsilcilerine yönelik "AB Hibeleri Proje Teklifi Hazırlama" semineri düzenledi.
Malatya Aktif İşadamları Derneği (MAKİAD)'nin organizsiyle, dernek salonunda, 2 gün süren seminere, firma temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
Seminerle ilgili bilgi veren MAKİAD Başkanı Kubilay Kaaraslan, "AB adaylık sürecinde Türkiye'ye sağlanan Avrupa Birliği mali yardımları kapsamında oluşturulan projeler ve bu projeler vasıtasıyla Türk firma ve kurumlarına sağlanan iş imkanları hakkında bilgi edinme amacıyla düzenlenen programda Avrupa Birliği (AB) hibe programları çerçevesinde bilgilendirmede bulunuldu. İş -Kur, Aktif İşgücü, Yeni Fırsatlar Programı, KOBİ'leri geliştirme benzeri programlar hibe almak üzere proje teklifi hazırlayacak kurum ve kuruluşların belli ve standart format ve metodoloji kullanmak sureti ile tekliflerini hazırlamaları konuları işlendi. Bu eğitim ile katılımcıların Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen proje teklifi hazırlama metodolojisi olan Proje Döngüsü Yönetimi ve AB hibe programları konularında bilgilenmeleri amaçlandı"şeklinde konuştu.
Karaaslan, ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmak ve merkezi ve bölgesel düzeyde proje uygulama kapasitesini geliştirmek amacıyla belli alanlarda bölgesel destekler verildiğini bildirip, "Tarım ve Hayvancılık, yerel kalkınma inisiyatifleri için hibe programı, KOBİ'ler için hibe programını, küçük ölçekli altyapı hibe programı, proje uygulamasını destekleyecek bir teknik yardım hizmetini uygulamaya koymaktır" diyerek, tarım, imalat sanayi ve turizmi de içeren hizmet sektörlerindeki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin ihtiyaçlarına hitap edecektir. KOBİ destek programı, hedeflenen bölgelerdeki işletmelerin yeniliklere uyumu, modernizasyonu ve girişimcilik kültürünün güçlendirilmesi yoluyla yerel şirketlerin rekabet gücünü geliştirecek iş gücü arzının ve gelirinin arttırılması amacıyla, bu işletmelere yönetim ve teknoloji danışmanlığı ve yatırım desteği temin ederek, bunların piyasa rekabeti ile başarılı bir şekilde başa çıkma yeteneklerini geliştirmektir"diyerek sözlerini tamamladı.
Tarım sektörü hakkında bilgi veren MAKİAD yönetim kurulu üyesi Raci Yüksel ise, "Kırsal alanda yaşayan ve tarım sektöründe çalışan nüfusun ekonomik güvenliğini ve gelirlerini artırmayı amaçlamaktadır. Bu alandaki ilgili faaliyetler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nı, tarım birliklerini, kooperatifleri, çiftçileri ve diğer ilgili kuruluşları desteklemek için yapılacaktır. Bu yolla hedef bölgelerde tarımsal üretime katkı sağlanmasını ve gelir getirici faaliyetlerin çeşitlendirilmesini amaçlanmakta. Eğitimler ve eğitimler sonunda hibe yoluyla sunulacak malzemeler aracılığıyla gelir getirici faaliyetleri çeşitlendirmek, modern tarım tekniklerinin kullanımını artırmak, hayvancılıkta verimliliği artıracak teknikleri yaygınlaştırmak programın beklenen sonuçları arasındadır"dedi.