Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Ankara Büyükelçi Müsteşarları ve Yardımcılarından oluşan 20 kişilik heyet, Malatya'ya geldi.. "Neden hep Doğu ve Güneydoğu'yu geziyorsunuz?" sorusuna muhatap olan heyetin Hollandalı başkanı, Baro'yu ziyaret sırasında da basın mensuplarının dışarı çıkarılmasını isteyince, "Avrupa'da basın özgürlüğü böyle mi?" sorusuyla karşılaştı. Perşembe günü de, İl Genel Meclisi toplantısında basın mensupları, AKP'li başkan ve bir üyenin isteğiyle toplantıdan çıkarılmışlardı.
VALİLİK VE BELEDİYE ZİYARETLERİ..
Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Ankara Büyükelçi Müsteşarları ve Yardımcılarından oluşan 20 kişilik heyet, Doğu ve Güneydoğu illerini gezi kapsamında, Perşembe gecesi Tunceli'den Malatya'ya geldi ve Cuma günü ziyaretlerine başladı.
Heyet, ilk olarak Valilikte, Vali Vekili Abdullah Küçük'ü, sonra da Belediye Başkanı Cemal Akın'ı ziyaret etti.
Belediye Başkanı Akın Avrupa Birliğine üye ülkelerin Türkiyedeki temsilcilerini Malatyada görmekten mutlu olduklarını belirterek, Hoş geldiniz. Ülkemiz ve Malatya hakkında sizi bilgilendirmek isterim. Bu ziyaretin Avrupanın Türkiyeyi doğru tanıması açısından fayda sağlayacağına inanıyorum dedi.
Heyet başkanı ve Hollanda Büyükelçiliği Müsteşarı Paul Belekers, heyette yer alanların AB üyesi ülkelerin Türkiye Büyükelçiliklerinde 2. yetkili kişi konumunda olduklarına vurgu yaparak, Türkiyeyi masabaşı inceleme ve gözlemler yerine, yerinde araştırma ve incelemelerle tanımak istediklerini söyledi.
"NEDEN DOĞU VE GÜNEYDOĞU'YU GEZİYORSUNUZ?"
Belediyede basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Hollanda Büyükelçiliği Müsteşarı ve AB Dönem Başkanlığı Temsilcisi Paul Bekkers, özellikle neden Doğu ve Güneydoğu'yu gezdiklerine ilişkin soruya karşılık, "Biz Türkiye'nin her yerine seyahatler düzenliyoruz. Geçen yıl Karadeniz Bölgesi'ne ondan önce de Ege Bölgesi'ne gitmiştik. Ülkenin her tarafını geziyoruz. Biz seyahatimiz boyunca hem vali ile hem belediye başkanı hem de diğer kuruluşlarla görüştük. Bunları yapmamızdaki amacımız dengeli ve geniş kapsamlı bilgiler edinebilmekti. Doğru bilgiler almaya çalışıyoruz" dedi.
Türkiye AB yolundaki durumu hakkındaki soruya karşılık da, Bekkers şu yanıtı verdi:
"Müzakerelerin açılması kararı 17 Aralık tarihinde alındı ve bu kararın alınmasındaki en önemli unsur Türkiye'nin Kopenhag Kriterleri'ni yerine getirmesiydi. Türkiye'de yapılan reformların takdir edilmesi anlamına geliyordu. Türkiye'de atılan adımlar oldukça önemli adımlardı. Yeni bir aşamaya geliyoruz bu aşama da 3 Ekim'de başlıyor."
Bekkers, bölge illerinde yaptıkları ziyaretlerde elde ettikleri bilgileri merkeze gönderdiklerini de kaydetti.
BARO'DA BASIN DIŞARI..
AB Heyeti, daha sonra Malatya Barosu'nu ziyaret etti. Toplantıyı görüntülemek isteyen basın mensupları dışarı çıkartıldı.
Baro Başkanı Avukat Mehmet Görgeç tarafından karşılanan heyet, daha sonra görüşme için salona geçti. Heyetin başkanı olan Hollanda Büyükelçiliği Müsteşarı ve AB Dönem Başkanlığı Temsilcisi Paul Bekkers, yanındaki tercümana dönerek, basının dışarı çıkartılmasını istedi.
Tercüman ise Baro Başkanı Görgeç'e bu isteği iletti. Baro Başkanı Görgeç ise basın mensuplarının görüntü alıp çıkacağını söyledi.
Bunun üzerine bir basın mensubu, "Avrupa'da basın özgürlüğünün bu şekilde mi işlev gördüğünü" sorunca, Hollanda Büyükelçiliği Müsteşarı ve AB Dönem Başkanlığı Temsilcisi Paul Bekkers, "Biz her zaman basının önünde konuşuruz ve basın bize her zaman soru sorabilir. Ancak bu kadar kişinin önünde toplantıyı sürdürmek mümkün değildir. Aynı zamanda biz toplantı özgürlüğünü de savunmak zorundayız" diye konuştu.
Daha sonra basın mensupları dışarı çıkartıldı.
Heyet üyelerinin, kaldıkları otelde bazı sivil toplum örgütleri temsilcileriyle görüştükten sonra, uçakla Ankara'ya gidecekleri bildirildi.
FOTOĞRAFLAR: AB Heyeti üyeleri Valilikten çıkarken (Üstte), AB Heyeti Başkanı Bekkers ve Belediye Başkanı Akın (ikinci fotoğraf), AB Heyeti üyeleri ve Baro Başkanı Görgeç(bıyıklı olan-Üçüncü Fotoğraf).