Yeni Şafak Gazetesi'nde yeralan "ABD'den PKK'ya anlık istihbarat" başlıklı bir haberde, Kürecik'in de aralarında bulunduğu bazı radar üslerinin, PKK'ya istihbarat bilgisi sağladığına ilişkin iddialara yer verildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da, iddialara ilişkin değerlendirmesinde, "Buradan kime istihbarat verilip verilmediğini Türkiye kontrol etmiyor. Türkiye'nin burada bir hakimiyeti yok. YPG'ye PKK'ya istihbarat veriyor mu; veriyor olabilir. İsrail'e nasıl veriyorsa buralara da veriyor olabilir."dedi ve üssün kapatılmasını istedi.
"CİDDİ ŞÜPHELER VAR"
Yeni Şafak'ta Ahmet Fatih Erturan imzasıyla yayınlanan haberde, ABD'nin TSK ve ÖSO tarafından kuşatılarak Afrin'e sıkıştırılan PKK'ya, Antakya bölgesini kontrol eden Kisecik Radar Üssü'nden anlık istihbarat sağlandığı, buradan edilen İHA istihbaratı, Türkiye'den havalanan her uçak ve bu uçağın vuracağı noktalar ile atılan her füzeden terör örgütüne bilgi verildiği iddiasına yer verildikten sonra, "Kel Dağı ve Kürecik radar üslerinin de bu amaçla kullanıldığına dair ciddi şüpheler var" denildi.
Söz konusu iddiaları içeren haberin bir bölümünde şu bilgilere yer verildi:
"...ABD TÜM VERİLERİ GÖRÜYOR
NATO ağında bulunan radar verileri üzerinden Türk savaş uçakları ve insansız hava araçlarının her hareketini görebilen ABD ordusu, bu araçların vurabileceği muhtemel noktalara ilişkin verileri PKK’ya servis ediyor. ‘Sahibinden’ aldığı istihbaratı değerlendiren teröristler ise gelen bilgiler doğrultusunda tedbir alıp mevzileniyor. Afrin’e yönelik hava taarruzunda uçak, İHA ve hatta füzeleri ilk olarak tespit edebilecek radar, Hatay-İskenderun’daki Arsuz beldesinin Kisecik köyünde bulunuyor. 2004 yılında Amanos dağlarının zirvesinde kurulan Kisecik Radar Üssü bir NATO tesisi. Dolayısıyla ABD, radarın tüm olanaklarından faydalanıyor.
KİSECİK, KEL DAĞI, KÜRECİK
Kisecik’e ek olarak Hatay-Yayladağı’nda sınırın sıfır noktasındaki Kel Dağı’nda da bir radar üssü bulunuyor. Kel Dağı ve Kisecik’teki üslerde konuşlu radar sistemleri en az 400 kilometrelik bir yarıçaptaki her hava hareketini takip edebiliyor. Yani ABD, neredeyse Suriye’nin tamamını NATO şemsiyesi altında kurduğu üslerden gözlüyor. Kisecik ve Kel Dağı’ndan başka Malatya’daki Kürecik radarı ise hepsinden daha gelişmiş özellikte. 1000 kilometrelik yarıçapta gökyüzünü tarayan radarın kapsama alanına Suriye, Irak ve İran, hatta Kıbrıs da giriyor. Türkiye’nin hava ağı ve toplanan istihbarat bilgileri NATO’nun güneydoğu sınırlarını kapsadığı için açık durumda. Türkiye istediğinde ve özellikle milli bir harekât icra edildiğinde bazı bilgileri gizleyebiliyor. Ancak bu gizlemenin ne derece başarılı olduğu meçhul. ABD’nin, bu önlemlere rağmen radar bilgilerini kullanarak elde ettiği kritik verileri PKK’ya aktarmakta olduğu kaydediliyor.
Hatay’daki Kisecik Radarı, füze ikaz kabiliyetine haiz bir NATO üssü. Ancak aynı üs, 2011 yılında Suriye’de iç savaş başladığında Esed’in Türkiye sınırlarını da tehdit eden füze atışlarını ‘görmemişti’. O yıllarda Esed’in attığı Skud füzeleri Türkiye sınırına çok yakın mesafelere düşmüştü. Kisecik’e ilişkin şüphe ve soru işaretlerinin artması üzerinde Türkiye, NATO’dan destek istemiş ve Patriot hava savunma sistemleri Türkiye sınırında bir süre konuşlandırılmıştı."
AĞBABA'NIN AÇIKLAMASI..
Cumhuriyet Gazetesi de, Yeni Şafak'taki haberde yer alan iddiaları, "CHP'den ve Meclis'ten saklanan Kürecik Üssü hakkında yandaş gazeteden çarpıcı iddia" başlıklı haberde okuyucularına duyururken, CHP'nin Kürecik Radar Üssü'nün açılmasından itibaren bugüne kadar ki muhalefetine ilişkin ayrıntıları paylaştı, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın değerlendirmelerine yer verdi.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, konuyla ilgili olarak cumhuriyet.com.tr'ye şunları söyledi:
"Burası Amerika tarafından kurulan ve Amerika'nın kontrolünde olan bir üs. Bunu da cümle alem biliyor. Burası İran ve Suriye'ye karşı İsrail'i korumaya yönelik bir üs olarak inşa edildi. Burası için ne kadar NATO üssü dense de, NATO'ya devri sonradan yapıldı. Buradan kime istihbarat verilip verilmediğini Türkiye kontrol etmiyor. Türkiye'nin burada bir hakimiyeti yok. YPG'ye PKK'ya istihbarat veriyor mu; veriyor olabilir. İsrail'e nasıl veriyorsa buralara da veriyor olabilir. Ama hükümetin buradaki samimiyetini sorgulamak lazım. Hükümet burayı kapatamaz da, kağatma girişiminde bulunamaz da. Biz başından beri söylüyoruz. Eğer Amerika'ya bir tavır alınacaksa ilk yapılacak şey Kürecik'teki üssü kapatmaktır. Tamamen iç kamuoyuna yönelik bir propaganda malzemesi olarak kullanıyor burayı."
Dönemin Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone arasında imzalanan bir mutabakat metni ile Kürecik Üssü'nün yapıldığını hatırlatan Veli Ağbaba "Bu üssün yapılması ile ilgili anlaşma da Meclis'e getirilmedi. Çok gizli kapaklı bir anlaşmaydı ve bir ayıp saklar gibi yapılmış bi anlaşmaydı" dedi."
"VALİ DE RADARA ALINMAMIŞTI.."
Malatya eski Valisi Mustafa Toprak, 19 Haziran 2016 tarihinde, Darende dönüşünde yol üzerindeki Kürecik Radar Üssü'ne gitmiş, ancak sadece ABD'lilerin görev yaptığı ve NATO'ya ait olduğu öne sürülen üs bölgesine girememiş, üs korumasını yapan Türk askerinin görev yaptığı bölüme uğrayıp geri dönmüştü.
yenisafak.com- cumhuriyet.com.tr- malatyahaber.com
ARŞİV FOTO: Kürecik Radar Üssü ve Radar Üssü'ne gidişinde sadece Türk askerinin bulunduğu dış koruma kısmına alınan dönemin Valisi'nin bu ziyaretinden görüntü..