Yaklaşık 230 yıldır değişmeyen anayasası, eyaletler düzeyinde valilerin halk oyuyla seçildiği demokrasisini çoğu kez dünyaya örnek olarak sunan ABD’nin siyasi sisteminin çarpıklığı bir araştırmayla ortaya kondu.
Princeton ve Northwestern üniversitelerinin ortak araştırmasında Washington’da halkın değil, lobi gruplarının etkili olduğu ortaya kondu. Araştırma sırasında 1980’den 2002 yılına kadar ABD Kongresi’nden geçen yasaların tümü incelendi.
Kabul edilen 1800 yasa teklifinin kamuoyu tarafından nasıl algılandığını inceleyen siyaset bilimi profesörleri Martin Gilens ve Benjamin I. Page, çıkan yasaların büyük kısmının arkasında halk desteğinin olmadığını tespit etti.
Lobiler yönetiyor
Buna karşılık, kabul edilen reform paketleri ve yasa teklifleri, Kongre’nin iki kanadı olan Senato ve Temsilciler Meclisi ile sürekli temas halinde bulunan çıkar gruplarının ve büyük şirketlerin lehine oldu.
‘Ekonomik elit baskısı”
Araştırma raporu içerisindeki “Sonuçlar gösteriyor ki ekonomik elitler ve organize olmuş iş çevreleri, ABD’nin yasa yapıcıları üzerinde büyük etkiye sahip. Buna karşılık sıradan vatandaşların çıkan yasalar üzerindeki etkisi ya çok az ya da hiç yok” ifadeleri muhalif sol görüşlü Amerikan medyası tarafından heyecanla karşılandı.
Muhalif görüşlü PolicyMic haber sitesi siyasi sistemin ‘ekonomik elit baskısıyla’ şekillendiğini vurguladı. Çıkar grupları ile halkın taleplerinin genellikle örtüşmediği belirtilen raporda, araştırmada incelenen yasa tekliflerinin sadece küçük bir bölümüne her iki grubun da destek verdiği ifade edildi.
Gilens ve Page, “ABD çoğulcu bir demokrasiden ziyade, çıkar gruplarının isteklerini yerine getiren bir oligarşiye benziyor” sonucuna vardı.