Malatya İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, acı kayısı çekirdeğindeki kanser önleyici madde olarak bilinen Amigdalin veya Vitamin B17 adlı maddenin Malatya'da üretilmesi için başlattıkları projeyi bitirdiklerini açıkladı.
İnönü Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, "Toplam kayısı üretimi ile beraber, iç çekirdek üretimimiz yıllık ortalama 25 bin tondur. Tatlı kayısı çekirdeği ortalama yüzde 35 ile 40 arasında yağ içermekte olup, bu yağ endüstriyel bir ürün olarak kullanılmaktadır. Türkiye'de yine bilinmiyor ama bundan daha önemlisi acı kayısı çekirdeğinde kanser önlemede kullanılan madde olarak bilinen Amigdalin ya da Vitamin B17 hakkında araştırmalarımız var. Bu konuda araştırmalarımız başladı. Acı kayısı çekirdeğindeki bu Amigdalin ya da Vitamin B17 dediğimiz dünyada en fazla acı kayısı çekirdeğinde var, yüzde 6 oranında. Bu madde günümüzde Amerika'da kanser tedavisinde kanser önleyici madde olarak yaygın bir şekilde kullanılıyor. Avrupa'da birçok ülkede kullanılıyor. Bizim şuandaki yoğun araştırmalarımız bu madde üzerine. Özellikle, Malatya'daki acı kayısı çekirdekleri bu açıdan oldukça zengin. Bunu yaptığımız ön çalışmalarda, yüzde 6 civarında saf olarak sentezledik. Bir proje ile de bunun endüstriyel üretiminin yapılması aşamasındayız. Bu konuda Malatya'daki çekirdek üreticileri ile ön görüşmelerimizi tamamlamış durumdayız" dedi.
Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, "Bu konu şimdiye kadar biliniyordu. Ama Türkiye'de bilinmiyordu. Çünkü, kayısı ile özdeşleştirecek olursak, kayısının dünyadaki rantı 1.5 milyar dolar. Malatya'ya gelen para 150 milyon dolar. Ama kayısı çekirdeği yağını dünyadaki rantı yaklaşık 2.5 milyar Euro..Bunun Malatya'ya girdisi kayısını kendisinden çok çok daha az. Amigdalin açısında düşündüğümüzde bu, söylediğimiz rakamların bir kaç kata katlayacak boyutlarda. Çünkü Vitamin B17'nin perakende satış fiyatı, kilo fiyatı yaklaşık 1 milyon dolardır. Bu da konunun önemini daha da açıkça izah etmektedir" ifadelerini kaydetti.
Çin ve Fransa'nın Türkiye'de önemli ölçüde kayısı çekirdeği aldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, "Bundan sonrası, Malatya için söylüyorum, hedefimiz bilimsel olarak ve endüstriyel olarak bu iki konuyu bir arada buluşturup, Amigdalin'in yada vitamin B17'nin Malatya'da üretimini sağlamak.Kayısı çekirdeğini tamamen Malatya ekonomisine kazandırmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
Acı kayısı çekirdeğinden kanser tedavisinde kullanılan Amigdalin veya Vitamin B17'nin üretiminin çok kolay olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Önal şu şekilde konuştu:
"Üretimi kolay bir proses. Pahalı bir proses değil. Ama işin şu acı tarafı var; Sağlık Bakanlığı'nda bu tür bir maddenin tanımlanması yok. Bu da projede önemli bir kısıtlayıcı bileşen oluyor ama biz projede tüm bu olumsuzlukları göz önüne alarak konuyu çalışacağız. Çalışmaya devam ediyoruz."
Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, "Amerika'da, ABD Sağlık Dairesi 100 Miligram tabletler halinde satılabilir şeklinde onayını vermiş. Amerika'da kanser önleyici olarak ayda bir kullanılmak üzere satışı mümkün" dedi.