SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Açtı Ağzını, Yumdu Gözünü!.

A- A+ PAYLAŞ

Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) tanıtım toplantısı  İnönü Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonunda yapıldı. Toplantıya İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanının ilgisizliği, konuşmacılardan Süha Tanrıver (büyük fotoğrafta) tarafından eleştirildi.

Türkiye Barolar Birliği ve Malatya Barosu tarafından İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin katkılarıyla  düzenlendiği belirtilen   toplantıda Ankara  Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süha Tanrıver  ve Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Başözen’nin sunumları ile Hukuk Muhakemeleri Kanunu bölge hukukçularına tanıtıldı.

HMK’nın tanıtıldığı toplantıya organizasyon ortaklarından İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Şenocak ve Malatya Barosu Başkanı Eyüp Kutlubay’ın katılmaması, organizasyondaki  yetersizlik ve aksamalar da davetli ve katılımcılar tarafından eleştirilere yol açtı.

Toplantının   ilk bölümünde Hukuk Muhakemeleri Kanunu (KMK) Komisyonu Üyesi de olan  Prof. Dr. Süha Tanrıver, 1 Ekim 2011’de yürürlüğe girecek olan kanunun önemli değişiklikler getirdiğini belirterek ‘Kanunun ana yapısı korunmuştur. Ceza yargılamalarında olduğu gibi topyekun bir değişikliğe gidilmedi’ diye konuştu. Prof. Dr. Tanrıver hukuk disiplininde bilgi birikiminin önemine dikkat çekerek ‘Yeni kanunda 86 yıllık  içtihat birikimi de bir kenara atılmamıştır’ dedi.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun dilinde sadeleşme ve güncelleştirmenin de yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Tanrıver, ‘Kanunun dilindeki sadeleşme de olumlu bir gelişmedir. Daha önceki kanunun dili son derece ağdalı bir Osmanlıcaydı, okuduğunuzda amin demek geliyordu içinizden.Yeni düzenleme  ile hukukçu olmayan  biri bile kanunu anlayabiliyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Süha Tanrıver,  mesleğe başladığı dönemlerden bu yana Türkiye’de hakim sıkıntısı olduğunu kaydederek ‘Nitelikli ve deneyimli  hakim kadroları oluşturulmalıdır. Örnek aldığımız ülkelerde hakimlerin yaş ortalaması yüksektir. Türkiye’de ise çok genç hakim olunabiliyor’ diye konuştu. Prof . Dr.Tanrıver ‘30 bin polis alıyoruz 10 bin hakim alamıyoruz’ sözleri ile de Adalet Bakanlığı’na göndermede bulundu.

Hukuk Fakülteleri Özel Üniversitelerin Finans Kaynağı Oldu

Ankara  Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Süha Tanrıver, hukuk fakültesinden mezun olan her öğrencinin doğrudan avukat olmasını ve özellikle özel üniversitelerin belirli standartları yakalamadan finans kaynağı bulmak için hukuk fakültesi açmasına izin verilmesini eleştirdi. Prof. Dr. Süha Tanrıver, ‘Sınavsız avukat oluyoruz, yurtdışında bu kadar kolay değil. Bizde 101 hukuk fakültesi var 82’si aktif  durumda. Sınavsız avukat olmak özel üniversiteleri finanse ediyor. Bir dekan, bir hademe ile hukuk fakültesi açılıyor. Oysa yargı sisteminin kalitesini yükseltmek zorundayız. Yargının çökmesi başka bir şeye benzemez. Çökerse, orman kanunları gelir taş, mızrak elimizde dolaşırız” dedi.

Tanrıver, yaşanan kimi sorunlar olmasına karşın Türk hukuk sisteminin oturduğunu da sözlerine ekledi. Tanrıver  'Tanzimat döneminden beri uygulanan 150 yıllık  müktesebatımız var, sistemimiz var, aksamalar olsa da hukuk sisteminde köklü değişimlere gitmek gereksiz’ dedi.

Sunumunda, toplantının organizasyonu konusundaki düşüncelerini açıklayan  Prof . Dr. Tanrıver İnönü Üniversitesi  Hukuk Fakültesi yönetiminin konferansa ilgisizliğini eleştirdi. Fakülte yönetiminin bu toplantı için   aylardır istekli bir çalışma yürütmelerine  rağmen, ilgisiz davranışlarının kendisin üzdüğünü vurgulayan, dekan Prof.Dr. Şenocak’a telefonla bile ulaşamadığını belirten Tanrıver, üniversiteyi bu organizasyona dahil olarak görmediğini kaydetti.

Toplantının ikinci bölümünde söz alan Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi  Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet  Başözen  sunumunda  1 Ekim 2011 yürürlüğe girecek yeni Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun yeterince tanıtılamadığını söyledi. Doç. Dr. Ahmet  Başözen,  1 Ekim den  sonra büyük hukuki sorunlarla karşı karşıya kalınabiliceğine dikkat çekti. Doç. Dr. Ahmet  Başözen “Kendi aracımı kasko yaptırmadım ama, hukuki sorunlara karşı sigorta yaptırmak gerekebilir” diyerek, hukukçulardan sigorta yaptırmalarını önerdi. Başözen,  Almanya’da “İcra-İflas Kanunu 1994 yılında oluşturuldu,  1999’a kadar tanıtılarak ve tartışılarak yürürlüğe girdi ”Biz kimden neyi kaçırıyoruz, anlayamıyorum.  Mesela Borçlar Kanunu hiç tartışılmadan yürürlüğe girdi . HMK da 1 Ekim 2011 de yürürlüğe girecek  Benim bile özümsüyemediğim bir çok madde var.”dedi.

Sunumlarından sonra, Prof. Dr. Süha Tanrıver  ve Doç. Dr. Ahmet Başözen’e Malatya Barosu temsilcileri tarafından kayısı hediye edildi.

Bu arada, HMK’nın tanıtıldığı toplantıya organizasyon ortakları gözüken İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin Dekanı Prof. Dr. Kemal Şenocak ve Malatya Barosu Başkanı Eyüp Kutlubay’ın katılmaması, organizasyondaki  yetersizlik ve aksamalar da davetli ve katılımcılar tarafından eleştirilere yol açtı.

HABER-FOTO: Savaş BARIŞ

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız