SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeni Adliye'nin 'Mania' Sorunu Yüksek Minare- Baz Kıyasıyla Aşıldı!

Yeni Adliye'nin 'Mania' Sorunu Yüksek Minare- Baz Kıyasıyla Aşıldı!
A- A+ PAYLAŞ

Yapı yüksekliği nedeniyle, Karakavak bölgesindeki askeri havaalanının “mania planı” engeline takılan yeni Adliye Sarayı Binası inşaatı, Yeşilyurt Belediye Meclisi'nce 600 metre uzaklıktaki cami minaresi ve baz istasyonu yükseklikleri emsal gösterilerek aşıldı. Adalet Bakanlığı tarafından ihale edilen ve üst Kotu 989,77 mt olarak projelendirilen bina, söz konusu parselin mania kotunun 965,00 (ortometrik) mt olması engeline takılmıştı.

Yeşilyurt Belediye Meclisi'nin Haziran ayına ilişkin 2. toplantısı Belediye Başkanı Prof.Dr. İlhan Geçit başkanlığında yapıldı.

Yeşilyurt Belediye İmar Komisyonu, “mania engelini, 600 metre uzaklıktaki cami minaresi ve baz istasyonu direklerini emsal göstererek ve 'Kamu Yararı Kararını” da dikkate alarak bina üst kotunu 989,77 metre olması önerisini, belediye meclisinin Haziran ayı 2. toplantısına taşıdı. Meclisde öneriyi oy birliği ile kabul ederek, parseldeki mania kotunun (yüksekliğinin) 989.77 metre olmasını onayladı.

Konu ile ilgili olarak imar komisyonu tarafından meclise sunulan önergede; “Adalet Bakanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığının 01.06.2024 tarih ve 4006 sayılı yazılarında; Malatya İlinde adli ve idari yargı hizmetleri 06.02.2023 tarihli depremler sebebi ile ağır hasar alarak yıkılmıştır. Bu kapsamda Malatya Adalet Binası Yapımı İşi 2023/697905 İhale Kayıt Numarası ile 09.09.2023 tarihinde Adalet Bakanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından ihale edilmiştir. 02.11.2023 tarihinde Sözleşmesi yapılarak 28.11.2023 tarihinde yer teslimi yapılmış Malatya Büyükşehir Belediyesinden 21.02.2024 tarihli kazı izni ile kazıya başlanmış ve imalatların devam etiği ancak Malatya Adliye Binası olarak hizmet vermesi planlanan yapı tapu kayıtlarında Malatya İli Yeşilyurt İlçesi Yeşiltepe Mahallesi 4385 Parsel üzerinde inşa edilmekte olup arazi tabi zemin kotu 957,77 mt (ortometrik) olup yapılan bina üst kotu 989,77 (ortometrik) olduğu tespit edildiğinden Cumhurbaşkanlığı tasarruf tedbirleri konulu 2024/7 sayılı genelgesi ile kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması kapsamında ihale yapılmış ve imalat sürecine geçilmiş yapı ile alakalı, Adli ve İdari Yargı Hizmetlerinin, çağın ve teknolojinin gerektirdiği depreme dayanıklı yargı erkinin itibar, saygınlık ve vakarına yakışır şekilde vatandaşlarımıza daha kaliteli etkin ve hızlı şekilde hizmet verilebilmesi hedefi göz önünde tutularak kamu yararı içerdiği için yapı ruhsatının tanzim edilmesi talep edilmiştir.

Malatya Büyükşehir Belediyesinin 13.10.2015 tarih ve 96332756-301.05-506 Sayılı Mânia Planı ile ilgili Yeşilyurt Belediye Meclisinin 153 sayılı Kararına ilişkin kararında özetle;

Yeşilyurt Belediye Meclisinin 01.09.2015 tarih ve 153 sayılı kararı ile onaylanan mânia planında iniş ve kalkış istikametinde uçuş konisi ve pist etrafındaki dikdörtgen mania sınırı içerisi hariç tutulmak üzere; diğer mania hatlarında pistin-uçuş konilerinin güneyinde kalan bölgede her mahalle ayrı ayrı değerlendirmek kaydıyla, o mahallede yapılacak olan inşaatın bulunduğu iki mania çizgisi arasında kalan, geçmişte ruhsatlı olarak ve ruhsata uygun biçimde inşa edilen en yüksek yapının kotunun, o mania hattı içindeki maksimum kot olarak kabul edilmesi; bu hat içinde böyle bir bina olmadığı durumda ise piste yakın olan bir önceki hat içinde ruhsatına uygun olarak yapılan binanın baz alınması yönündeki kararın kentin en önemli gelişme noktalarının imar planlarındaki yapılaşma haklarının kullanılmaması sorununu çözmeye yönelik olması sebebi ile kabulüne, katılanların oy birliği ile karar verildiği belirtilmiştir.

Ancak mevcut mania planında Malatya İli Yeşilyurt İlçesi Yeşiltepe Mahallesi 4385 parselin mania kotunun 965,00(ortometrik) mt olması sebebi ile sıkıntılar yaşanmakta olup bu kapsamda yazımız ekinde sunulan vaziyet planı ve Adalet Bakanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığının 01.06.2024 tarih ve 4006 sayılı yazısında belirtilen kamu yararı içeriği dikkate alınarak Bina Üst Kotu 989,77 mt olarak ihale edilen Malatya Adalet Binasının ruhsat iş ve işlemlerinin yapılabilmesi ve imar durum belgesi verilebilmesi için konunun Belediyemiz Meclisinde görüşülmesi bakımında 5393 sayılı Kanun 18. Maddesi kapsamında görüşülmesi talep edilmiş; konu incelenmek üzere komisyonumuza havale edilmiştir.

Komisyonumuzca yapılan değerlendirmede; ekli krokide belirtilen 4385 nolu parsele yaklaşık 600 metre uzaklıkta bulunan cami minaresi üst kotu ve baz istasyonunun üst kotu doğal mania kotu olarak değerlendirilmesine, Adalet Bakanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığının 01.06.2024 tarih ve 4006 sayılı yazısında belirtilen 'Kamu Yararı Kararı' da dikkate alınarak bina üst kotu 989,77 metre olarak kabul edilmesinin uygun olacağı mütalaa edilmiştir.” ifadeleri yer aldı. 

Mania Planı sorunu bu önergenin oylanarak onaylanmasıyla aşılmış oldu.

Mecliste görüşülerek sonuçlandırılan diğer gündem maddeleri şunlardı:

- Yeşiltepe Mahallesi için yapılan 22. Etap 1.10000’lik revizyon uygulama imar planına yapılan itirazların birinin kabulü ve diğerlerinin reddi,
- Beyler Deresi özel proje alanı için yapılan 1. 1000’lik uygulama imar planına, hak sahiplerince yapılan itirazların bir kısmının kabulü ve bir kısmının reddine,
- Tecde ve Konak Mahallelerinde bulunan 4’er parseli için talep edilen, yapı yaklaşma mesafeleri, yapı çekme mesafeleri gibi plan tadilatlarının “Yapı yoğunluğunun” sabit tutulması nedeni ile kabul edilmesine.

Bir sonraki toplantının 03 Temmuz Günü yapılması kararlaştırıldıktan sonra Meclisin Haziran Ayı çalışmaları son buldu.

malatyahaber.com

KAPAK GÖRSEL: Yeşiltepe'de eski Asker Hastanesi'nin yerine inşa edilmekte olan Adalet Sarayı binasının maket görüntüsü

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Ihsan (2 hafta önce)
    Bu şehrin iflah olmayacağının resmini çizmişler. Ortada teknik bir mania var ama bu daha önce minare ve baz istasyonu ile ihlal edilmiş. Sonra bu bina sırasında yeniden gündeme geliyor ama önceki ihlal emsal gösteriliyor. Bu şehirde bu kafalar tarafından yapılan binalara güvenip çoluğunu çocuğunu bu binalara tekrar sokan bir sonraki felakette ağlamasın...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mk44 (2 hafta önce)
    Niye bugüne kadar aynı bölgedeki çok daha yüksek olan Yesilevler bu Mania alan sınıfına girmedimi?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Salim Kara (2 hafta önce)
    Keşke MHP lileri de toplantıya çağırsaydınız, arka tekeriniz nasıl olsa. Onların da sizin başarısızlığınızda önemli katkıları olmuştur.
    %56
    %44
    Yanıtla