Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, birliğin başkanlığına seçildiğinde birçok kesim tarafından alaycı konuşmalara muhatap olduklarını ancak Türkiye’nin ve Malatya’nın hayvancılık üretiminde gelişmesi için yaptıkları özverili çalışmalar neticesinde bugün binlerce üyesi olan dev bir aile haline geldiklerini söyledi. ‘Bu süreçlerde bazı şer güçleri tarafından önümüze engeller çıkarılmak istendi’ diyen Başkan Akın, “Varsın bazı şer güçleri dedikodularla ortalığı bulandırmaya çalışsın, sürekli laf üretsin. Onlar laf üretirken biz işimizi yapmaya devam edeceğiz” dedi. Türkiye’nin kalkınmasının üretimden geçtiğini vurgulayan Akın, “AVM yapmak, betonlaşmak karın doyurmaz. Üretimi artırmamız lazım” diye konuştu.
Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın ve Birlik yönetim kurulu üyeleri basın mensuplarıyla iftarda bir araya geldi.
“Parayla değil gönülden destek verdiler”
Malatya’nın yazılı ve görsel basınının her zaman yetiştiricilerin yanında olduğunu belirterek teşekkür eden Akın, “Biz öyle reklam çalışması, medyayı destekleyecek bir bütçemiz de yok. Sağolsun bütün basın mensuplarımız, üreticilerimizin ve yetiştiricilerimizin gönüllü, candan destekçileridir” dedi. Ramazan ayının, dargınların, küskünlerin barışması gereken bir ay olduğunu hatırlatan Akın, herkesin fakirleri gözetmesi gerektiğini söyledi.
“Birliğin adından dolayı alay edenler vardı”
11 yıldır Malatya’nın hayvancılık alanında gelişmesi, hayvancılık üretimini artırması için çalıştıklarını aktaran Akın, şunları söyledi: “Birliğin adında damızlık kelimesi geçtiği için bile alay konusu edildi. Bizimle dalga geçenler oldu. Hayvancılık noktasında Türkiye’ye örnek gösterilecek çalışmalar imza atınca binlerce üyesi bulunan bir sivil toplum kuruluşu haline geldik. Şimdi herkesin talip olduğu, yönetmek istediği bir kurum haline geldik. Bunu nasıl başardık? Laf üretmeyip iş üreterek başardık. Sanki cahil, okuma yazma bilmeyenlerin yaptığı bir meslekmiş gibi aşağılanan çobanlık mesleğinin tanım kazanmasını sağladık., Özlük hakları olan, eğitimle yapılan bir iş alanı haline geldi. Kırkım, süt sağım makinelerini çeşitli üreticilerimize sağladık. Hayvansal desteklemelerden en iyi şekilde yararlanmaları için üreticilerimizi anında ve yerinde bilgilendirdik. Bu çalışmalarımız arasında da en son koyun yıkama banyolukları ile alakalı çalışma yaptık. Bazı İlçelerimizde yetiştiricilerimiz bunu kullanmaya başladılar. Bunları her ilçedeki yetiştiricilerimize ulaştırmaya gayret edeceğiz. Damızlıklar ile ilgili çalışmalarımız da sürüyor. Damızlık hayvan için 100’e yakın yetiştiricimizin talebi oldu. Ancak başvuru ve kredi imkanları nedeniyle 60’a yakın yetiştiricimizin talebi karşılanabilecek. İnşallah bayramdan sonra damızlıklar ile ilgili Malatya’mıza, ekonomimize damızlık hayvanları da kazandıracağız.”
“Et, süt, peynir AVM’lerde üretilmiyor”
Ülkedeki tarım ve hayvancılık olmadan gıda ve su olmadan hiçbir canlının yaşayamayacağını, ülkenin kalkınamayacağını her platformda ifade ettiklerini hatırlatan Akın, “AVM yapmak, betonlaşmak karın doyurmaz. Üretimi artırmamız lazım. Türkiye’nin kalkınmasının yolu da üretimin artırılmasından geçiyor. Et, süt, peynir ve diğer tüm gıdalar AVM’lerde üretilmiyor. Betonlarda üretilmiyor” diye konuştu.
“Adı sanı duyulmamış derneklere yer verdiler bize vermediler”
Kendilerinin de Birlik olarak bu bilinçle hareket ettiklerini ifade eden Akın, yerel yönetici ve idarecilere de bazı eleştiriler yöneltti. Akın şunları söyledi:
“Birlik olarak gıdım gıdım para toplayarak bu binayı satın aldık. İçini tefrişatını yaptırdık. Şimdi yetiştiricilerimizin kendine ait bir kurumsal binaları var. Her türlü dertlerinde, sıkıntılarında gelip uzmanlarla istişare yapıyorlar. Çoban Müzesi için 3 yıl uğraştık. Çok güzel bir çoban müzesi oluşturduk. Bu çoban müzesi birçok yaygın medyada konu edildi. Malatya konuşuldu. Şunu bir kez daha ifade etmek istiyorum ki, Çoban müzesi için yer istiyoruz. Bakıyoruz ki adı sanı duyulmamış, neye hizmet ettiği belli olmayan bir çok derneğe yer veriliyor ama bize verilmedi. Kayısı tarlasına yol yapılıyor ama yaylalarda toplumun et ihtiyacını, süt ihtiyacını, süte dayalı gıda ihtiyacını üreten yetiştiricilerimizin yaylalarına stabilize bir yol yapılmadı. Yaylalarda ihtiyaçları olan eşyaları at ve eşeksırtında taşımaya devam ediyorlar.”
Başkan Akın, konuşmasını “Bizler çalışacağız, işimize bakacağız, birileri laf üretecek birileri iş üretecek. Bizlere bu çalışmalarımızdan dolayı tekrar destek veren bütün arkadaşlara, kurum kuruluş temsilcilerine, yetiştirici, üretici ve gazetecilere teşekkür ediyorum” ifadeleriyle tamamladı.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com