- Malatya için projelendirilen Çat Barajı'ndan Adıyaman'a su almak için tünel açılıyor ve bu projeye Malatya'dan hiç ses yok!
Malatya Ovası ve Çerkez Yazısı'nın sulaması için projelendirilen, Adıyaman ili Çelikhan ilçesi dahilinde, Malatya'ya sınır olan bölgede bulunan Çat Barajı'ndan Adıyaman'a da su alınmasıiçin yürütülen projeyle, Malatya'nın bu baraja bağlı sulama suyu sisteminin tamamen devre dışı kalacağı konuşulurken, konunun bu baraj aynı zamanda alternatif içme suyu kaynağı olarak düşünülen Malatya'nın henüz gündeminde bulunmaması eleştirilere yolaçıyor.
1950'li yıllardan itibaren Malatya Ovası ile Çerkez Yazısı tarım arazilerinin sulanması için gündeme gelen, Malatyalı siyasiler Turgut Özal ve Recai Kutan'ın bizzat destek verdikleri, onlarca yıllık proje ve inşaat aşamasından sonra su alınmaya başlanan Çat Barajı'nda, kuraklığa bağlı olarak su seviyesinin 'ölü hacim (sıfır seviye)'e düşmesi ve ayrıca bölge sulamasından sorumlu Derme Sulama Birliği'nin özensizliği ve plansızlığı sonucu Malatya bölgesinde ciddi bir sulama suyu sıkıntısı ortaya çıkmıştı. Gündüzbey Pınarbaşı'ndaki Malatya Şehir İçmesuyu Kaynağı'nın, artan nüfusa göre yetersiz kalması halinde, Malatya'nın içmesuyu kaynağı alternatiflerinden biri olarak da düşünülen, bu durum Malatya Büyükşehir Belediyesi MASKİ'nin planlarında yeralan Çat Barajı'nın suyuna, planlamaya göre daha önce hiç gündemde bulunmayan Adıyaman da ortak olma girişimini başlatmıştı. Adıyamanlı AKP'li siyasilerin, TBMM Başkan Vekilliği, geçmişte TBMM Grup Başkan Vekilliği gibi etkili görevlerde yeralmasıyla birlikte, Çat Barajı, bir süredir Adıyaman'ın ihtiyaçları için kullanılması projeleriyle gündeme geliyor.
Nitekim, Adıyaman'ın su ihtiyacı için Çat Barajı'ndan tünelle su taşınması projesi devreye sokuldu ve çalışmalar sürüyor. Malatya'nın sulama suyu ihtiyacının karşılanması yolundaki mevcut amacının dışında gelecekte şehir içme suyunun da takviye edilmesi için alternatif kaynak olarak düşünülen Çat Barajı'ndan Adıyaman'a su alınmasıyla ilgili olarak Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu (yandaki fotoğrafta), iha'ya yaptığı ve kentin içme suyu sorununu dile getirdiği açıklamasında, “Suyla ilgili şuana kadar bir kesinti yapmadık ama su kaynakları bu senede ciddi manada az. Bu oran gittikçe de azalıyor. Tabi sulama mevsimi başladı. Özellikle Çelikhan’da sulama yapılacak zamanlara giriyoruz. Temmuz ve Ağustos aylarında Havşeri su kaynağımızda 350 Lt köylülere sulama hakkı verdik. Yapılan protokolde de bu var. Çat Barajından su getirmeyi planlamıştık, ihalesi de yapıldı. Ama daha henüz bitmedi. Önümüzdeki seneye kavuşur. Tünel bitmediği için daha içme suyumuzda kullanarak sulama yapacaklar. Yine Gürlevik kaynağında suyun nerdeyse yarısı köylülerde sulama hakkı olarak bırakılmış. Bunlar kullanılmaya başladığı zaman ciddi su sıkıntısı çekiyoruz” diye konuştu.
Malatya tarafından, Çat Barajı ile ilgili Adıyaman tarafının gündeme getirdiği projeler konusunda şimdiye kadar bir ses çıkmazken, su konusunun, iki il arasında, Nemrut Dağı turizmi ile ilgili geçmişte yaşanan, şimdilerde Malatya tarafının "tüm haklarından vazgeçmesi" nedeniyle kapanmış gözüken sorundan sonra yeni bir sorun olarak ortaya çıkacağı tahmin ediliyor. Halen Adıyaman Belediye Başkanlığı görevini sürdüren, AKP Adıyaman eski milletvekili Hüsrev Kutlu, Nemrut Dağı turizmi ile ilgili iki il arasında yaşanan sorun sırasında, Malatya'nın Pütürge üzerinden ulaşım programları düzenleyerek buradan yararlanmasına karşı çıkmış, hatta “Nemrut’a Malatya’dan gitmek Mescid-i Aksa’ya İsrail’den girmektir” sözleriyle, Malatya'dan Nemrut'a ulaşımın engellenmesini istemiş ve o dönem sert bir polemiğe neden olmuştu.
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- iha
FOTOĞRAF: Çat Barajı'ndan sulanan Malatya Bölgesi'nde, barajdaki su seviyesinin 'sıfırlanması' nedeniyle yaşanan kuraklıkla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde MHP Malatya İl Başkanı Ömer Faruk Kalı ile parti yöneticileri Çat Barajı'na giderek incelemelerde bulunmuşlar, önlemler alınmasını istemişlerdi