Adalet Bakanlığı’nın 23 pilot il adliyesinde başlatmış olduğu, Adli Görüşme Odası uygulaması ile suça sürüklenmiş çocuklar ile şiddet ve cinsel istismara uğramış mağdur kadınlar, artık savcıların odasına ve mahkeme salonlarına girmeden ifadelerini verebilecekler.
PİLOT ADLİYELERDEN BİRİSİ MALATYA…
Adalet Bakanlığı tarafından 23 ilde kurulan teknik donanımlı ve SEGBİS uyumlu çocuklarla adli görüşme odaları 3 Nisan’da devreye giriyor. Bu 23 il içerisinde yer alan Malatya Adliyesi’nde de Adli Görüşme Odaları kuruldu. Odalar, 3 Nisan’da faaliyete geçecek. Buna göre; İstanbul Çağlayan, İstanbul Bakırköy, İstanbul Anadolu, İzmir, Ankara, Adana adliyelerinde 2’şer, Bursa, Antalya, Kayseri, Konya, Manisa, Gaziantep, Mersin, Samsun, Aydın, Sakarya, Zonguldak, Malatya, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Çorum, Şanlıurfa, Eskişehir ve Trabzon adliyelerinde de 1’er Adli Görüşme Odası faaliyete geçecek.
Avrupa Birliği’nin mali, UNICEF’in teknik destekleriyle yürütülen “Çocuklar İçin Adalet Projesi” kapsamında oluşturulan Adli Görüşme Odaları, suça sürüklenen, mağdur ve tanık çocukları ile cinsel saldırı ve şiddete uğramış mağdur kadınların adliye ortamında kendilerini daha iyi hissedecekleri şekilde düzenlendi.
ADLİYEDE YENİ BİR UYGULAMA
Bu uygulama ile Adliyeler de yeni bir dönemde başlamış oluyor. Suça sürüklenen çocuklar ve tanıklar ile cinsel istismara ve şiddete maruz kalmış mağdur kadınlar, savcı odasına ve mahkeme salonuna girmeden ifadelerini daha rahat bir ortamda verebilecekler.
Adli Görüşme Odası’nda sosyal görüşmeci mağdur ve tanık ile konuşurken, yan odada bulunan savcı ve hakimler, görüşmeyi izleyecek ve gerektiği noktada müdahalede bulunarak yeni sorular sordurabilecekler.
ÇOCUK VE KADINLAR İÇİN ÖZEL İFADE ODASI
Malatya Adliyesi Adli Görüşme Odalarından Sorumlu Cumhuriyet Savcısı Kemal Uslu, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı; “Malatya Adliyemizin, Adli Görüşme Odaları (AGO) kuruldu. Toplam 26 Cumhuriyet Başsavcılığı’nda bu odalar faaliyete geçti. Malatya Adliyesi de bunlardan birisi. Adli Görüşme Odası kırılgan grupların ifadesinin alınmasına yönelik mağdur çocuklar, suça sürüklenen çocuklar, tanık çocuklar, ayrıca cinsel suç mağdurlarının ifadeleri burada alınacak.” dedi.
Savcı Uslu, “Burada bir ev ortamı oluşturmaya çalıştık. Yani bu şekilde, ifadeleri daha rahat bir şekilde sosyologlar ve psikologlar huzurunda alınacak, uzman kişiler tarafından. Ve 3 Nisan itibariyle de faaliyete geçecek Adli Görüşme Odalarımız.” Şeklinde bilgi verdi.
ONLAR İÇİN SAVCI ODASI VE MAHKEME SALONU ARTIK YOKTUR
Suça sürüklenmiş çocuklar ile cinsel saldırı ve şiddet mağduru kadınların savcı odasına ve mahkeme salonuna gitmeden ifadelerinin Adli Görüşme Odası’nda alınacağını belirten Savcı Uslu, “Çocuklar, artık savcıların odalarında bulunmayacak ifade sırasında, Ayrıca mahkemelerde de yine bulunmayacaklar. İfadeleri buruda alınacak. Burada sosyal görüşmeci ile görüşürken, yan tarafta savcı ve hakimler burayı izleyip gereken yerde müdahalelerde bulunacaklar. Gereken soruları sorduracaklar görüştürmeciye.” ifadelerini kaydetti.
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com