AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) İl Müdürlüğü’nün, oluşabilecek büyük çaplı doğal afet ve olaylara karşı müdahale yeteneği açısından ciddi sorunları bulunduğu öne sürülüyor.
2012 yılında Fırat Mahallesindeki eski TEKEL depolarının bulunduğu alana taşınmasının ardından burada prefabrik olarak kurulan Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’nin, alt yapısının tamamen oluşturulmadan hizmet vermeye başladığı, eksikliklerinin geçen süre içerisinde giderilmediği ortaya çıktı.
AFAD Malatya İl Müdürlüğü bünyesinde kurulu bulunan Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi, elektrik arızası veya elektriklerin kesilmesi esnasında tamamen devreden çıkıyor. Bu durum olağanüstü durumlarda Malatya’daki krizi yönetme ve yönlendirme konusunda ortaya çıkabilecek durumun vahametini gözler önüne seriyor.
JENERATÖRÜ YOK
Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’nin jeneratörünün olmadığı, bulunduğu bölgede her hangi bir elektrik arızası ya da elektriklerin kesilmesi esnasında tamamen devreden çıktığı, bunun bir sonucu olarak da “Alo 122 AFAD Çağrı Merkezi Telefonu”nun, telsiz sisteminin ve kurulu sistemin yine devre dışı kalarak çalışamadığı iddia edildi. Bu durumun olağanüstü durumlarda Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’nin çalıştırılmaması için zemin hazırladığının iddiasını gündeme getiriyor.
SİYASİ TERCİHLER Mİ?
Malatya il merkezinde şimdiye kadar olağanüstü bir durumun yaşanmamış olması nedeniyle Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’nin içinde bulunduğu durumun gün yüzüne çıkmadığı belirtilirken, siyasi tercihlerle bu kuruma yapılan ve halen siyasi tercihlerle yapılmak istenen atamaların AFAD gibi bir kurumu olağanüstü durumlarda çalışamaz bir hale getirdiği ileri sürülüyor. Kurumun deposunda bulunan 20 adet jeneratörün hangi ihale ve hangi amaçla alındığı ise bilinmiyor.
AFAD il Müdürlüğü, konteyner kent ile ilgili olarak yürütmüş olduğu iş ve işlemlerinden dolayı çok sayıda olumsuz iddianın kamuoyunda muhatabı olmuş, son olarak da kurum müdürü FETÖ soruşturması kapsamında açığa alınmıştı. Ancak kuruma yeni bir müdür ataması yapılmayarak, iş ve işlemler vekaleten yürütülüyor.
DİSİPLİNSİZLİK VE KURAL TANIMAZSIZLIKLAR…
Malatya’da 8 Ekim Cumartesi günü Beydağı Mahallesinde bir eve kamyonun girmesi ve 7 aylık hamile bir kadının ölümü, 6 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan olaya ise 112 Acil Servis ekipleri, kurum yönetmenliklerine aykırı bir şekilde “terlik” giyerek müdahaleye gelmişler ve yaşanan bu disiplinsizlik muhabirlerce fotoğraflanmıştı.
Malatya’da kurum ve kuruluşlarda ortaya çıkan disiplinsizlik ve kurul tanımazlıklar kamuoyunda tepkilere neden oluyor.
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com