SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Afetzedeleri Yeni, Sağlıklı, Güvenli Binalarına Süratle Kavuşturacağız'

'Afetzedeleri Yeni, Sağlıklı, Güvenli Binalarına Süratle Kavuşturacağız'
A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “Gece gündüz çalışarak tüm afetzede kardeşlerimizi yeni, güvenli, sağlıklı ve sıcak yuvalarına süratle kavuşturacağız" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile birlikte geldiği Malatya’da depremden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulundu.

Kent merkezindeki incelemelerinin ardından Doğanşehir ilçesine geçen Bakan Kurum, burada yaptığı açıklamada, "Afetin ilk anından itibaren Gaziantep’teydik. Dün Adıyaman’da, ondan önceki Kahramanmaraş’ta, Pazar günü ise Hatay’daydık. Şimdi de Malatya’mızdayız. Malatya, depremin acısını çekmiş bir şehrimiz. Biz burada, bir önceki depremde vatandaşlarımızla daima birlikteydik. Yaraları birlikte sardık. Yeni yuvalarımızı bir yıl gibi kısa bir sürede tamamlayarak vatandaşlarımıza teslim ettik. Mutluluklarına şahit olduk. İnşallah yine aynı şekilde bir seferberlik ruhuyla gece gündüz çalışarak kardeşlerimizin yanında olacağız. Ve bu zor günleri hep birlikte aşacağız" dedi.

"11 ilimizde de vatandaşımızla el ele, afetin açtığı yaraları sarmaya devam ediyoruz"
Devletin ve milletin bir seferberlik ruhuyla Malatya’da ve depremden etkilenen diğer illerde olduğunu ifade eden Banka Kurum, "Şu anda Malatya ve diğer illerimizde çalışmalarımızı 7/24 esasına göre sürdürüyoruz. Arama kurtarmadan insani yardım çalışmalarına, hasar tespitten yeni yapacağımız konutların yerleşim yerlerinin tespitine kadar her alanda gereken neyse devletimiz tarafından yapılıyor. 11 ilimizde de vatandaşımızla el ele, afetin açtığı yaraları sarmaya devam ediyoruz. Malatya’da arama kurtarma ekiplerimiz çalışmalarını neredeyse tamamlamak üzere. Biz her enkazda son ana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kahramanmaraş’ta 222. saatte 42 yaşındaki Melike kardeşimize, 248. saatte Aleyna kızımıza ulaşılması bizleri hakikaten çok duygulandırdı. Milletimizi sevince boğdu” ifadelerine yer verdi.

"56 bin 80 binayı yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik"
Hasar tespit çalışmaları hakkında bilgiler aktaran Bakan Kurum, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın 7 bin 100 uzmanı 10 şehrimizde çalışmalarını sürdürüyor. Malatya’mızda da de ekiplerimiz; hasar tespit çalışmalarımıza hızla devam ediyor. Şu ana kadar, karadan ve havadan, şehirlerimizin dijital ikizleri üzerinden yaptığımız tespitlerimize göre, tüm illerimizde 577 bin 689 bina, yani 2 milyon 665 bin 317 bağımsız bölüm inceledik. Bunlardan 56 bin 80 binayı yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik. Bu da yaklaşık olarak 297 bin 122 bağımsız bölüme denk geliyor. Malatya’mızda da yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı 194 bin 885 bağımsız bölümden oluşan 39 bin 311 bina tespit ettik. 48 bin 622 bağımsız bölümden oluşan 10 bin 233 binayı yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik” şeklinde konuştu

"10 ilimizde inşa edeceğimiz tüm konutlarımızı da 1 yıl içerisinde tamamlayacağız"
Yeni yapılması planlanan afet konutları hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, "Ülke olarak 99 depremi öncesi inşa edilen bu yapıları dönüştürmek için son 20 yılda, 3.3 milyon konutun dönüştürdük, TOKİ eliyle 1 milyon 180 bin sağlam ve güvenli sosyal konutu tüm donatılarıyla beraber inşa ettik. 50 ve 100 bin sosyal konut kampanyamızı büyük oranda tamamladık. Yeni 500 bin sosyal konut, 1 milyon konut inşa edilecek arsa ve 50 bin işyeri çalışmalarımız hızla devam ediyor. Tüm bu çalışmalarla bugüne kadar, 24 milyon insanımızı eski yapılardan kurtardık. Özel sektörümüzün yaptığı yüzbinlerce konut ve etkin yapı denetim sistemimizle bu süreci kararlılıkla yürüttük. Tam bir seferberlik ruhuyla, hep birlikte; milletimizi, sağlıklı, güvenli bir şekilde hayat sürecekleri yeni yuvalarına kavuşturmak için var gücümüzle çalıştık. Bakanlık olarak 10 ilimizde eşzamanlı olarak başlattığımız Cumhuriyet tarihimizin en büyük afet konutu seferberliğimizle inşallah Mart ayının hemen başında ilk etapta 30 bin konutumuzun temellerini atacağız. Afetzede kardeşlerimiz için 10 ilimizde inşa edeceğimiz tüm konutlarımızı da 1 yıl içerisinde tamamlayacağız" dedi.

"Yeni yerleşim alanlarına dair mikro-bölgeleme ve zemin etütlerimizi titizlikle yapıyoruz"
"Biz şu anda 11 ilimizde inşa edeceğimiz yeni yerleşim alanlarına dair mikro-bölgeleme ve zemin etütlerimizi titizlikle yapıyoruz" diyen Bakan Kurum, "Zaten bugüne kadar yaptığımız tüm uygulamalarda, devlet olarak konut ürettiğimiz tüm bölgelerde bu etütleri yaptık ve inşa ettik. Bugün milyonlarca kardeşimiz bu güvenli alanlarda hayat sürüyor. Biz yeni yapacağımız yerleşim alanlarında bir taraftan bu çalışmayı yaparken diğer taraftan da yeni fay hatlarının oluşması nedeniyle depremden etkilenen bölgelerde de bu etüt çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz“ diye konuştu.

Yeni konutlar inşa edilene kadar hiçbir vatandaşı mağdur etmeyeceklerini kaydeden Bakan Kurum, "Bir alanın yerleşim yerine depremsellik açısından uygun olup olmadığını belirleyen rapora mikro-bölgeleme etüt raporu deriz. Bu bilgilerden sonra ifade etmek isterim ki; asrın felaketini yaşadığımız tüm illerimizde deprem sonrası yeni fay hatları oluştuğu için halihazırdaki mikro-bölgeleme etüt raporlarını baştan aşağı tekrar inceliyoruz. Deprem sonrası yeni fay hatları oluştuğu için tüm etütleri tekrar gözden geçiriyoruz. Diğer taraftan imar planı olan yerlerde imara esas jeolojik etüt raporları zaten var. Biz belediyelerimizin hazırladığı jeolojik etüt raporlarını da diğer etütleri incelediğimiz gibi inceleyeceğiz. Tüm bu incelemelerin ardından çıkacak sonuçlara göre; gerekirse imar planlarında değişiklik yapacağız ve kat sayılarını düşüreceğiz. Yine yapılaşma yoğunluğunu azaltacağız. Yine gerekirse yerleşime yasak alanları da belirleyeceğiz" şeklinde konuştu.

"Evlerimizi inşa edene kadar hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz"

"Bugün yıkılmış olan binaları jeolojik açıdan incelediğimizde, bunların dere yataklarında, dere kenarlarında inşa edildiğini görüyoruz" ifadelerini kullanan Bakan Kurum, şunları kaydetti:

"Şu anda tüm deprem bölgesinde zemin koşullarının tespiti için detaylı bir çalışma yürütüyoruz. Şunu da belirtelim. Biz Türkiye çapında dönüşümü sürdürdüğümüz her yerde mikro-bölgeleme etüt raporu, jeolojik etüt raporu ve zemin etüt çalışmalarımızı yaptık, yeni yapacağımız yerleşim yerlerinde de yapmaya zaten devam ediyoruz. Bütüncül bir anlayışla bu çalışmamızı tamamlayarak yeni şehirlerimizi güvenli ve sağlıklı yerlere inşa edecek ve vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Evlerimizi inşa edene kadar hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz. Eşya, taşınma, kira yardımı gibi tüm yardımları yapacağız. Maddi-manevi vatandaşımızın tüm ihtiyaçlarını devletimizin tüm imkânlarıyla karşılayacağız. Gece gündüz çalışarak tüm afetzede kardeşlerimizi yeni, güvenli, sağlıklı ve sıcak yuvalarına süratle kavuşturacağız."

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • Veli (1 yıl önce)
    Türkiye de kesinlikle müteahhitlik sistemi bitmeli, inşaat yapı bakanlığı kurulmalı, inşaatçi olan herkes kamu inşaat işçisi olarak kamuya işçi olarak atanmalı,herkes kafasina göre ev yapmamalı, tüm inşaat mühendisleri ayrica kamuya atanmali, bu kamu işçilerinin maliyetleri ev yaptırmak kişiler tarafindan karşılanmalı, evlerde kesinlikle 3 kattan fazla yapilmamali, kamu arazileri ev yapılmak üzere halkın satışına sunulmali..ayrica 30 yılını dolduran binalar yıkılmallı devlet binaların Yeniden yapımı icin 2 yil sure tanımalı, 2 yil icinde yikilip yeniden yaplmayan binalara ve arsalarina devlet el koyup kamulaştırmali,emin olun bu dediklerim yapılırsa Allah’ın izniyle hic bir sıkıntı kalmayacaktir, bunlar benim görüşüm.herkese hayirli akşamlar
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Malatya44 (1 yıl önce)
    depremde zarar gören herkese öncelikle geçmiş olsun. ilk evim arsa kurası çekilecekti. deprem den önce 11 ilde başvurusu olan herkese kurasız arsa verilmeli. ayrıca talebi olan müstakil ev yapmak isteyen herkese de arsa verilmeli tecde fahri kayahan bostanbasın da ki yüksek katlı bina yapımı için ruhsat verilmemeli. müstakil yada max 4 katlı binalar yapılmalı. İhmali olan herkes yargılanmalı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (1 yıl önce)
    Keşke Prof. Dr. Mehmet Önal ı dikkate alsaydınız. Uzayda aramanıza gerek yok. İnönü üniversitesi.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • yakup (1 yıl önce)
    Bostanbasının zemini balçık hala ruhsat verilip inşaat yapılıyor tüm ruhsat asamasında olan işler acilen durdurulmalı yine bir facia olmasın artık
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vahap (1 yıl önce)
    Beydağı eteklerinin zemini çok sağlam çıktı. Yeni şehir merkezlerinden biri konak olacak diye düşünüyoruz. Konaktan Beydağlarına - Karagöz köyüne ve Gündüzbeye doğru alanlara çok kat imar en doğrusu. Bölgedeki TOKİ binalarına hiç bir şey olmadı.Tecdenin arkası, Yukarı Banazı, Horata Üstü civarının neredeyse tamamında eski bağ durumunda araziler var. Tarıma uygun değil. Sulama sorunu mevcut. Bu boş, güvenli ve şehir merkezine yakın yerlerde yeni bir güvenli şehir inşaa ediliyor.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Nazım ilhan (1 yıl önce)
    Sayın bakan bulunduğunuz bakanlığın arşivde Erdoğan Bayraktar'ın projeleri vardı onu hayata geçirin sizin danışman müdür ve genel müdürlerimiz çok da başarılı değil siz bana göre beyefendi onurlu bir iş yapan siyaset işiniz sizi yanlış yönlendirmeleri ne izin verme Elazığ depreminde sizi çok yansıttılar saygılar
    %22
    %78
    Yanıtla
  • Doğanşehirli (1 yıl önce)
    Sayin bakanim belediye başkanlarına TOKİ'nin evleri saglam dururken diğer evlere ne olduda yikildi deprem bölgesi bir ile neden nicin 12,13,14,15,16 katli yapilara izin verdiniz ,bostanbasi,tecde gibi tarim arazilerini niye konuta actiniz diye sormanizi bekliyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Doğanşehirli (1 yıl önce)Doğanşehirli isimli kullanıcı yorumuna
    Sayın bakanim aynı soruyu bu ilin milletvekillerinide sorabilsek verecekleri cevabi merakla bekliyorum, saygılarımla.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Yeni toki yerleri sivas yolunun üzerindeki sağ tarafta kalan askeriyenin bir kısmına yapılabilir, güzel olur. Yeni yapılacak sanayi yerine'de yeter.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Adalet (1 yıl önce)
    TOKİ'nin evleri sağlam acaba neden müteahhitlerin yaptığı evler yıkıldı, hasarlı.konu ile ilgili keşke bir açıklama yapilabilse bizde ogrensenebilsek,devletin yerinde olsam yapilan bütün yapıları TOKİ'nin denetimine alırım, göz göre göre gozlerini para hirsi bürümüş insanlar bizleri felakete götürdüler.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hayati (1 yıl önce)
    Bugün birçok ağır hasar yazılan binalar, e devletten az hasarlı diye değişti. sözde yanlışlık olmuş bu işte bi bit yeniği var milleti beyin tabutlara koyacaklar
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Hayati bey çok dogrusun 2 yilda 3 büyük deprem yaşamış evlere zemin sağlam degilse ne kadar guvenebiliriz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Kesinlikle yerinde dönüşüm istiyoruz, Fahri Kayahan daki evimizi elimizden alıp bizi Orduzunun dağına atacaksınız kalsın
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Değerli hemşerim geçmiş olsun malesef öyle olacak yıkılan binaların yerine yapmayacaklar yeni mikro kentler kuracaklar mesela on bin konutlar gibi bölge bölge kentleşecek
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Eski şoför okulu arazisi konutlar icin düşünülebilir çünkü zemin sağlam.
    %56
    %44
    Yanıtla
  • O zemine daire yapılmadan çöker fahri kayahan nede bostanbaşı eski haline asla dönemez çünkü tarım arazisi o dağ dediğin yerler de insanların burnu bile kanamıyor... Depremlerde
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Çok doğru söylüyorsunuz mümkünse yeni teknoloji ile evler eski yerlerine yapılabilir mi bilmiyorum,yapilabilse şehir harabe olmaktan çıkar,ama biz size ev yapiyoruz diye onceki depremde battalgazide evi hasar alanlari orduzuda dağın basina attilar Yeşilyurttaki evleri ise cok guzel bir yere yaptilar , diğer bir konu Malatya disindaki illerde konut isteyenlere istedikleri ilde konutlar yapilabilse çok iyi olur . Mustakil ev yapmak isteyenlere arsa seçeneği ve bir miktar düşük faizli kredi verilerek müstakil evler yapılabilir.insanlara secenek sunmak her zaman iyidir diye düşünüyorum.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Koyun can derdinde kasap et derdinde... ne oldu evin fahrikayan da olunca prens cars mi oldun... zemini kötüyse yıkılacak o kadar...kimse senin ve senin gibilerin zihniyeti yüzünden evlerinde ölemez.. Fahrikayan ve Bostanbasi nda oturuma izin verilmesi durumunda evlerinizi komple yıkın deprem izalatorlu binalar yapın o zaman.. ancak o zaman ayakta kalır.. En azından ev için verdiğiniz o uçuk fiyalatara değer...
    %77
    %23
    Yanıtla
  • İzalatör ile çözülecek zemin değil maalesef izalatörlü yapılsa bile zeminden kaynaklı binalar benzer depremde yan yatacak
    0
    0
    Yanıtla