SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Afgan Ordusuna Eğitim Verdik, Ruh Veremedik"

0
Güncellendi - 2021-09-14 01:48:47
A- A+ PAYLAŞ

ABD'nin Afganistan Kuvvetleri Komutanlığı ve ABD'nin Kabil Büyükelçiliği görevlerinde bulan emekli Korgeneral Karl Eikenberry, Afganistan işgalinin harcanan paraya değmediğini belirterek, Afgan ordusuna eğitim verebildiklerini ancak ruh veremediklerini söyledi.

CNN televizyonunun ABD'nin Afganistan'da görev yapmış üst düzey 8 generali ile yaptığı belgeselde komutanlar, ülkelerinin 20 yıllık Afganistan işgalindeki hatalarını anlattı.

2005-2007 yıllarında ABD'nin Afganistan Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapan emekli Korgeneral Eikenberry, "Afganistan'daki 20 yıllık savaşta elde edilen sonuç, ortaya çıkan maliyete değmedi." dedi.

Afganistan işgalindeki siyasi beklentinin açık olmadığını belirten Eikenberry, "Eğitim verebildik, destek verebildik ama Afgan ordusuna ruh veremedik. Bunu ancak Afgan hükümeti ve halkı yapabilirdi. Bu, bir başarısızlıktı. Afgan hükümeti de zaten son derece yolsuzdu." diye konuştu.

Eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından 2009'da Afganistan Kuvvetleri Komutanlığına getirilen, 2010'da yönetimi eleştiren makale yazdıktan sonra görevinden istifa eden emekli Orgeneral Stanley McChrystal da sorunun Afganistan işgalinden önce başladığını dile getirdi.

McChrystal, "Sorunu anlayamadık. Ortamın karmaşıklıkları, (yönetim tarafından) anlaşılmadı. Çabuk çözüleceğini düşündüğümüz şeyin üzerine hızlı gittik ama aslında muhtemelen daha uzun vadede hallolabilecekti." değerlendirmesinde bulundu.

11 Eylül saldırılarından hemen sonra Afganistan'a doğrudan saldırılarla girilmemesi gerektiğine dikkati çeken McChrystal, öncelikle El Kaide'yi çok iyi araştırıp bu işgalin ne kadar zor ve uzun olabileceğini öngörmelerinin gerektiğini söyledi.

McChrystal, "Hiç masanın etrafına oturup bu işgalin 20 yıl sürebileceğini konuşmadık." dedi.

Diğer taraftan, Irak Savaşı'nın mimarlarından ve isyana karşı koyma stratejisinin fikir babası emekli Orgeneral ve eski CIA Direktörü David Petraeus da terörle mücadele ve isyana karşı koyma stratejisinin işe yaradığını ancak ülkede ulus inşası ve uzun süre asker bulundurma politikasının yanlış olduğunu savundu.

Eski ABD Genelkurmay Başkanı ve 2012-2013 yıllarında ABD Afganistan Kuvvetleri Komutanlığı yapan emekli Orgeneral Joseph Dunford, ABD'nin Afganistan işgaliyle El Kaide'nin ABD'ye saldırı düzenleme kabiliyetini kırdığını belirtti.

Dunford, "Ortaya çıkan sonucu, uygun bir yatırım düzeyinde yaptığımızı söyleyemeyiz. Keşke daha az genç erkek ve kadın hayatını kaybetseydi, daha az aile acı çekseydi, daha az zayiat verseydik." dedi.

2010-2012 yıllarında ABD Afganistan Kuvvetleri Komutanlığı görevinde bulunan ve Obama'nın DEAŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi olarak da görev yapan emekli Orgeneral John Allen, Afganistan'daki başarısızlıklarının önemli sebebinin Irak Savaşı olduğunu dile getirdi.

Allen, "Stratejik dikkat ve kapasitemizin büyük bir kısmı Irak'a, oradaki savaşa çevrildi." dedi.

2002-2003 ve 2007-2008 dönemlerinde aynı görevde bulunan olan emekli Orgeneral Dan McNeill de kaynak ve dikkatlerin Irak Savaşı'na çevrilmesi ile Afganistan'daki operasyonlarda işlerin yolunda gitmemeye başladığını savundu.

McNeill, "Bu maliyet bu sonuca değdi mi?" şeklindeki soruya, "İlk tepkim 'Evet' olacaktı ama artık bundan emin değilim." şeklinde yanıt verdi.

"PENTAGON'UN ÖZEL ŞİRKETLERE GÜVENMESİ AFGANİSTAN'DA BAŞARISIZLIĞA YOL AÇTI"

ABD'de yapılan bir araştırma, ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) 11 Eylül saldırılarından bu yana Afganistan ve Irak'ta yaptığı harcamaların yarısının özel savunma şirketlerine gittiğini ve bu şirketlere güvenmenin Afganistan'daki misyonda başarısızlıklara yol açtığını ortaya koydu.

Brown Üniversitesi "Savaşın Bedelleri" projesi ile Uluslararası Politika Merkezi tarafından hazırlanan araştırmada, Pentagon'un 11 Eylül 2001'den bu yana yaptığı 14 trilyon dolar harcamanın yarısının özel anlaşmalı şirketlere gittiği belirtildi.

11 Eylül saldırılarının ardından Irak ve Afganistan'daki operasyonlarda Pentagon'un sadece lojistik için değil Afgan güvenlik güçlerinin eğitilmesi gibi kritik görevleri de üstlenici şirketlere verdiğine işaret edildi.

Araştırmanın yazarlarından William Hartung, Afganistan ordusunun ABD'nin çekilme kararından kısa süre sonra Taliban'a yenildiğini belirterek, bu üstlenici şirketlerin rollerinin dikkatle incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Söz konusu şirketler hakkında yerel gerilla gruplarının liderleri ve Taliban'a belirli paralar verdikleri konusunda suçlamalar olduğuna işaret edilen açıklamada, bu şirketlere güvenmenin Amerikan askerlerini riske attığını ve Afganistan misyonunu baltaladığını aktardı.

Ayrıca açıklamada, Biden yönetimi bu yılın başında Afganistan'dan ayrılma kararını açıkladığında Afganistan ve Irak'ta ABD askerlerinden daha çok bu şirketlere bağlı paralı askerlerin olduğu vurgulandı.

Washington, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız