SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Afganistan'dan Üniversiteye Hak Kazanan 105 Kişi'

0
Güncellendi - 2021-08-24 21:25:28
'Afganistan'dan Üniversiteye Hak Kazanan 105 Kişi'
A- A+ PAYLAŞ

"VİZE ALSA BİLE YASA DIŞI DURUM SAPTANDIĞINDA ÖĞRENCİLİK SONLANDIRILMAKTADIR"..  İnönü Üniversitesi Rektörlüğü, "Taliban üyesinin üniversiteden kabul aldığı" iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

Rektörlüğün internet sitesinden yapılan açıklamada, 23 Ağustos 2021 tarihinde bir ulusal televizyon kanalının, Afganistan'dan yaptığı canlı yayın sırasında üniversitenin adının geçtiği bir habere yer verdiği, haberin yanlış algılara sebebiyet vermemesi için konu hakkında aşağıdaki bilgilendirmenin yapılması gereğinin duyulduğu belirtildi.

İnönü Üniversitesi Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'nın (İNÜ-YÖS) her yıl dünya genelinde yaklaşık 20 ülkede ve ortalama 50 merkezde yapıldığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"2021 yılındaki sınavımıza katılan yabancı uyruklu öğrenci sayısı 4 bin 486'dır. Bu sınavlar, Türkiye Maarif Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yurt dışı eğitim kurumlarında gerçekleştirilmektedir. 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı İNÜ-YÖS, Afganistan'da Maarif Vakfı Türk Okullarında, 4 ayrı merkezde 19 Haziran 2021 tarihinde yapıldı. Bu sınav merkezleri Kabil, Mezar-ı Şerif, Kandahar ve Herat şehirleridir. Bu sınava giren öğrencilerin büyük bir kısmı Türk okullarının kendi öğrencilerinden oluşmaktadır. Sınava giren Afganistan uyruklu öğrenci sayısı 384 olup sınav sonucuna göre yerleşmeye hak kazanan öğrenci sayısı 105'tir. Üniversitemize şu ana kadar ön kayıt yaptıran öğrenci sayısı ise 64'tür. Bu sınavlar, şartları tutan bütün yabancı uyruklu öğrencilere açıktır. Bu sınava girip barajı aşanlara tercih hakkı verilmekte ve puanı tutan öğrenciler, bir programa ön kayıt hakkı kazanmaktadır. Ön kayıt yaptıran öğrenciler vize alıp kesin kayıt için üniversitemize geldiklerinde belgelerinin aslı incelenir, denklik işlemleri kontrol edilir."

Belge eksikliği olmayan öğrencilerin harç ücretini yatırarak üniversiteye kesin kayıt hakkı kazandığı belirtilen açıklamada, "Uluslararası öğrencilerin vize işlemleri ve güvenlik araştırmaları, ilgili devlet kurumları tarafından yapılmakta ve bu süreç, üniversitemiz ile iş birliği halinde yürütülmektedir. Güvenlik sorunu olan öğrenciler vize alamamakta veya vize alsa bile öğrencinin yasa dışı durumu saptandığında öğrenciliği sonlandırılmaktadır. Konu ile ilgili olarak üniversitemiz bundan sonraki süreçleri yakından takip edecektir." ifadelerine yer verildi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

24 yorum yapılmış

  • sinan (2 yıl önce)
    Yayınlamayacağınızı biliyordum.
    0
    0
    Yanıtla
  • sinan (2 yıl önce)
    Asıl oralardaki insanlar eğitilsinki yeni sömürgeler olmasın. pkk nasıl doğudaki okulları yakıyor, öğretmenleri öldürüyor, aynı mantık. Asıl bu engel eğitimle ve yüksek şuurla aşılır. Tek sebep Afganistanın yeraltı madenleri(Lityum madenleri) Bunlar hep proje izleyin:https: //www.youtube.com/watch?v=DiNGKp3l8sQ Arkadaşlar izleyin işte hakikat https://www.youtube.com/watch?v=237FF2A_cmM
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)sinan isimli kullanıcı yorumuna
    Biz kendi çocuklarımızı layıkıyla eğittik. Sıra Afganistana geldi. Biz dünyanın abisimiyiz neyiz anlamadım. Dünyanın bütün üçüncü dünya ülkelerinin çocuklarını biz eğitelim öylemi? Peki sebep? Bir üniversite öğrencisinin devlete maliyetini biliyormusunuz? Biz daha kendi çocuklarımıza düzgün bir eğitim veremiyoruz. Gereksiz bir yorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tuncay (2 yıl önce)
    Başta abd ve Avrupanın pek çok ülkesinde okuyan Türk vatandaşları gittikleri zaman Sen Sünni, alevi, Müslüman, şeriatçı sağcı, solcu gibi terimler kullanarak dışladılarmı Bizim üniversiteler de AB standartlarına göre yurt dışında öğrenci alıyor Sadece terörist ise hiç bir şeyine bakılmaksızın anında ilişiği kesilmeli Neden ODTÜ BOĞAZİÇİ üniversitelerinde yapılan pislikleri göremez duyamazlar Yoksa sizin bizim terörist ayrımı mı var Hepsi yerin dibine batsın terör de destek verende Görüyoruz biliyoruz yemezler yediremezler
    0
    0
    Yanıtla
  • Teşekürler
    0
    0
    Yanıtla
  • ODTÜ'de ne gibi pislik olmuş söyler misin? "Pislik" dediğin ODTÜ'nün akademik değeri ne kadar? İnönü Üniversitesi'nin ne kadar? Batı'da yaşayan nitelikli öğrencilerin yüzde kaçı Malatya'ya ve İnönü Üniversitesi'ne gelmek istiyor?
    0
    0
    Yanıtla
  • Taliban terör örgütüdür. Müslüman terörist olmaz. Bu nedenle din kardeşi ayağını bırakın. Hukuk ve adalet talep etmek terörizm değildir. Odtü ve Bogaziçin de ki durum adalet talebidir. Terörizm değildir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Neyin kimin adaleti konuşturma beni Yazılı ve sözlü basında çıkan haberleri görmediniz mi hiç Dhkp.c pkk tek tek saymayam teröre bulaşmış olanlar mı dersin Teröre destek veren mi dersin Şimdi kalkıp Burdan yakan yıkan terör slogan ve işaretleri yapanlar Neyin hakkını arıyor Terör terördür dinlisi dinsizi olmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • FFM (2 yıl önce)
    Dogruyu söylersin şariatcı derler Birleri vatan haini der Çok kolay birini etiketlemek Önce kendine bakacaksın neyim nasılım diye Hangi partide olursan oll Hangi dinde olursan ol Türk kürt alevi süni fark etmez Türkiye de başka vatan yok Dünyada kendi ülkesini kötüleyen Tek millet türkiye Bu gün x partisi yarin A partisi gelir ama vatan gitmez yenisi gelmez her birey her kurum kendi görevini tam yapsa cenet gibi bir ülkemiz var malesef bu cennet vatana bu halk laik değil Bu ülkenin nesine değer veriyoruz neyin kıymetini biliyoruz sadece batı hayranlığı onların uzakta kumandasıyla birbirimize düşman oluyoruz hayel aleminde çıkamıyoruz uni giden biri bu uni ögrencisi olduğunda utaniyormuş bu kişi okusa ne faydas olur kendine gelememiş bir bebek sanki inşallah böyle beyinler azalır yok olur bedava aş bekleyen zavalli
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer (2 yıl önce)
    Bizim gençlerimiz boşta gezerken, uyduruk sınavlarla YKSye girmeden üniversitelere yabancılar yerleştiriliyor. Lafa gelince yerli ve milli...
    0
    0
    Yanıtla
  • Yazdığın yorumua sende güldün sanırım o yabancı senin gencinle Türkçe eğtim alabiliyorsa demeki kat kat üstün biridir Beğenmediğin afgan ve hintli bile çatır çatır ingilizce konuşuyor Bir anımı anlatam Frankfurt havalimanında yabancı bir yolcu yanındakıne terminal 2 burasımı diye ingilizce sordu o kişide ben anlamam ben türküm diye almanca cevap verdi kendisi orda çalışan biri böylesi bir kafayla vatana zarardan başka işe yaramaz Amarìka nasıl zengin oldu bir bak Beyin gücü kaçıyor beyni olmayanda kaçıyor O zaman tersine döndü beyini olan geliyor olmayanda kaçıyor Herkes görevini tam yapsa Türkiye dünya devi olur birazda kendimize bakalım herkes kötü uni saģlık eğtim yahu ordakileri sen ben biziz bizim yetişdiğimiz insanlar Suyu içiyor petşişeyi çöpe atmıyor herkesde akılı telefon var tik tok dan başka nasıl kulanıyor günde 7.8 saat int gezen biri 2 saat dil öğrense nerelere gelir boş konuşmak kolay bilgi yarışmasında görüyoruz 2 uni okumuş koyunun Yavrusunu bilmeyen insan gördük Ama amarkalı sarkıcının hayatını bilir bu gençlikle bu kadar yol gidilir
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)FFM isimli kullanıcı yorumuna
    O yabancı senin öğrencinin aldığı puanın yarısı ile giriyor istediği bölüme. Bir öğrencinin devlete maliyeti kaç tl biliyormusun. Anlaşılan sen de yabancısın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bu sınava giren afganlıların neredeyse yarısı türkiyeye gelmeye yetecek puanı kazanmış ya dünyanın en fakir ülkesinin vatandaşları çok güzel eğitim almış yada sınavda bir problem var
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (2 yıl önce)
    üniversitenin başvuru yapan her kişinin terörist mi taliban üyesi mi olup olmadığını bilme şansı yok.Bu kusur tamamen Dış işleri bakanlığı ve içişleri bakanlıklarının kusurudur.Üniverisite yönetimi taliban'a sempati duyar duymaz ayrı usulsüz olarak öğrenci kabulü yapsa dahi vize alırken yine bakanlık kusuru vardır o ayrı bir konu.
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuzca (2 yıl önce)
    Merak ediyorum Afgan ve Suriyeli öğrencilere uygulanan sınav YKS seviyesinde mi? Akademik olarak yeterlilikleri denk mi? Hangi bölümler de ne kadar kontenjan açıldı? Ülkemizde bir öğrencinin TIP v.b iyi bölümlere girerken harcadıkları maddi ve manevî emekleri bir birine denk mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Açıklandı sayılar. Bazı üniversitelerimizde %50 den fazla yabancı kontenjanı ayrılmış. Toplamda %30 dan fazla yabancı kontenjanı ayrılmış. Türk öğrencilerden daha düşük puanla giriyorlar istedikleri bölüme. Çevremizde görüyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Battalgazi44 (2 yıl önce)
    Yabancı Öğrenci Sınavı saçmalığı acilen kaldırılmalıdır. Çok düşük ve komik puanlarla en güzel bölümlere yerleşen ne idiğü belirsiz sözde öğrenciler yerine bu vatanın öz evlatları üniversite okuyamıyor yeter artık!
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (2 yıl önce)
    kardeşim bari bu karışık dönemde dışardan öğrenci alımı yapmayın.suriyelide afganda pakistanlıda eksik kalsın yani...kendi vatandaşın olan insanlara bile iş veremezken varsın yabancı uyruklularda olmayıversin bu sıkıntılı süreçte.kimin ne olduğunu bilmiyoruz çünkü..gerçi sizin düşüncenizin talibandan çok farklı olmadığını sayın cumhurbaşkanı dile getirmişti orası ayrı..fakat eşim bu okulda okuduğu için endişeleniyorum açıkçası.ve tek dileğim inşallah yine uzaktan eğitim olurda evden eğitime devam eder diye dua etmeye başladım.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Güvenlik soruşturmasıymış. Hangi güvenlik soruşturmasından bahsediyorsunuz? Ortada bir devlet kalmadı. Kimden alıyorsunuz güvenlik bilgilerini. Adam mı kandırıyordunuz, Yoksa bu milleti adam yerine koymuyormusunuz? Taliban kendi itiraf etmese kimsenin haberi olmayacak. Öğrenci kabul ettiğini ülkelerin çoğu normal bir ülke değil. Memleketi terör yuvası haline getireceksiniz. Kabul ettiğiniz öğrencinin yarın canlı bomba olmayacağını nereden biliyorsunuz. Üniversite üniversite olalı böyle zulüm görmedi. Bozmadığınız bir kurum kalmadı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bir Bilen (2 yıl önce)
    yurt disinda okuyan bir öğrenci olarak az çok uluslar arası üniversite basvurularini biliyorum. Bahsedilen olayda universitenin bir sucu oldugunu sanmıyorum. Üniversite, başvurular arasından belirlenen şartları sağlayanları üniversiteye kabul eder...Kabul edilen öğrenci de herhangi bir sikinti varsa, bu öğrencinin ülkeye ilk giris icin vizeye başvurusunda ortaya çıkar ve konsolosluk öğrenciye vize vermez. Herhangi bir nedenle vize alamayan öğrencinin kabul mektubu yanar, yani öğrenci olamaz. Çünkü üniversiteye kabul edilen öğrenci, kabul edildiği yıl eğitimine başlaması gerekir. Yani öğrencinin kimlerle nasıl bir iliski icinde olduğunu üniversite degil, öğrencinin vize başvurusunda devlet guvenlik birimleri arastirir ve one gore ülke de okuma vizesi verir veya vermez.. Bu nokta da tabi komplo teorileri de üretmek mumkun..mesela bu kabul edilen ogencilerin vize alacağı zaten belli, zaten devlet tarafından isimleri üniversite önceden bildirilmiş kabul edilmeleri icin vs gibi. Kamuoyunun takdiri...
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemal (2 yıl önce)
    Bu üniversitenin öğrencisi olmaktan utanç duyuyorum!
    0
    0
    Yanıtla
  • Utanacağınız işe devam etmeyin. Karıncanın yangın söndürmek niyeti kadar bile olsa düzeltmek için çaba gösterin. Buraya yazmak kolaycılıktır. Bu haber sitesi kamuouyunu bilgilendiriyor. Aldığı cevabı da bizimle paylaşıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Muhammed (2 yıl önce)
    Malatya Malatya sana ve çocuklarına hazırlanan tuzağı gör. Malatya bu tür yuvalanmaların kolaylıkla büyüyebileceği bir yer. Üniversitemizin haline bak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (2 yıl önce)
    Taliban üyesi bile çıkıp İnönü'ye kayıtlı gözüküyor. Söyleyeceklerim bu kadar.
    0
    0
    Yanıtla